Het maakt niet uit of je een rondje door de stad fietst, of het avontuur zoekt in een bosachtige omgeving: een elektrische fiets biedt je veel comfort! Het is niet voor niets, dat het aantal verkochte elektrische fietsen de afgelopen jaren sterk is toegenomen onder Nederlandse consumenten. Elektrische fietsen worden tegenwoordig in verschillende soorten en modellen aangeboden. Kies je voor een elektrische stadsfiets voor tochten tot circa 50 kilometer? Ga je wellicht voor een moderne speed pedelec, welke een hogere snelheid biedt dan de e-bike? Voor de avontuurlijke fietser kan een elektrische mountainbike interessant zijn. Het gebruik van een elektrische fiets biedt verschillende voordelen.

Tip: informeer voorafgaand aan de aankoop van een elektrische fiets bij je werkgever naar de mogelijkheden om hier het Fietsplan voor te gebruiken. Veel werkgevers zijn hierbij aangesloten. Het gebruik hiervan biedt je verschillende (fiscale) voordelen. Bij 12gobiking.nl hebben ze een ruime keuze aan electrische fietsen.

Voordelen van een elektrische fiets

Voor het gebruik van de meeste elektrische fietsen heb je, in tegenstelling tot een scooter of bromfiets, geen rijbewijs nodig. Dat is best opvallend, aangezien de snelheid van een e-bike vaak al snel rond de 25 kilometer per uur ligt! Nog sneller zijn de speed pedelecs, welke een snelheid van gemiddeld zo’n 45 kilometer uur hebben. Voor deze elektrische fietsen heb je wel een rijbewijs nodig. Evenals dat je deze moet voorzien van een kentekenplaatje.

Hybride modellen om te blijven bewegen

Een ander voordeel van veel elektrische fietsen is dat ze je alleen helpen op de momenten dat je het zwaar hebt. Denk aan het stukje bergop tijdens een fietstocht door de bossen of bergen, het stukje tegen de wind in op een open vlakte of tussen de landerijen, enzovoorts. Zo blijf je in beweging en wordt de e-bike niet als verkapte bromfiets gebruikt! Hoewel de elektrische fietsen vaak nog iets zwaarder zijn dan vergelijkbare modellen zonder accu en motor, is het verschil in gewicht de afgelopen jaren afgenomen.

Combineer je elektrische fiets met een fietshelm

Doordat de elektrische fietsen een relatief hoge snelheid kunnen halen, is het verstandig ze te combineren met een fietshelm. Bij de speed pedelec is dit zelfs verplicht, net zoals dat je een helm draagt op de bromfiets en scooter. Let er bij de aankoop van een fietshelm op dat deze goed aansluit op de vorm van je hoofd. De helm mag niet bewegen tijdens het fietsen! Mocht je voor een elektrische mountainbike gaan, dan is het raadzaam om voor een MTB helm te kiezen. Deze wijkt qua vorm net iets af van een reguliere fietshelm. Het verschil in vorm heeft te maken met de manier waarop je normaliter valt met beide fietsen. Bij een MTB is dit voorover, terwijl je bij een normale fiets sneller op de zijkant valt.