Tijdens het lezen van de artikelen op deze website kom je regelmatig uitgelichte producten tegen. Op basis waarvan worden deze producten beoordeeld? Wat maakt het ene product beter dan het andere? In dit artikel gaan we dieper in op de wijze waarop we producten in onze top 5 beoordelen. Het doel van het gebruik van zo’n top 5 in onze artikelen is lezers informeren. Het geeft een beeld van producten die goed beoordeeld worden door ons team, maar ook door andere recensenten.

In de basis maken we onderscheid tussen merken en producten. De combinatie maakt dat we tot een top 5 met de beste producten van dit moment komen.

Beoordeling van verschillende merken

Bij het beoordelen van verschillende merken is het belangrijk om te letten op de reputatie van een partij. Merken als Nike, The North Face en bijvoorbeeld Fjällräven leveren al jaren kwalitatief goede producten. Naast de reputatie van een merk speelt ook het productaanbod een belangrijke rol. De ene partij focust zich specifiek op bijvoorbeeld actiecamera’s (GoPro), terwijl andere merken (Nike, The North Face) een veel ruimer aanbod bieden.

Een derde factor is de prijs-/kwaliteitverhouding die merken bieden. Het ene merk (Quechua) richt zich specifiek op producten uit een lager tot gemiddeld prijssegment. Daar waar andere merken (Fjällräven) voornamelijk in het hogere prijssegment acteren. Uitdaging hierbij is om te bepalen of de hogere kwaliteit van merken uit het hogere segment opweegt tegen de hogere prijs die in rekening gebracht wordt.

Voor liefhebbers van outdoor activiteiten speelt ook duurzaamheid een rol. Niet alleen de duurzaamheid van het product zelf, maar ook de duurzaamheid van de wijze waarop merken hun producten produceren. Welke materialen worden gebruikt? Waar worden producten geproduceerd? Op welke manier zet een merk in op het gebruik van duurzame energie?

Overzicht van factoren:

Wijze van beoordelen van producten

Na het beoordelen van de verschillende merken die actief zijn binnen een specifieke branche (actiecamera’s, fietsen, kleding) kijken we naar individuele producten. Factoren die gelden voor merken, gelden in sommige gevallen ook voor producten. Zo speelt duurzaamheid ook bij individuele producten een belangrijke rol. Duurzaamheid zit in dit geval met name in de kwaliteit van de gebruikte materialen. Des te duurzamer een materiaal is, des te langer zal het product normaliter ook meegaan.

Een andere overeenkomstige factor is de prijs-/kwaliteitverhouding van losse producten. Het hangt sterk samen met de duurzaamheid van gekozen materialen. Bij het uitoefenen van outdoor activiteiten krijgen producten het vaak zwaar te verduren. Een hoge kwaliteit is om deze reden wenselijk. Tegelijkertijd is het uitoefenen van outdoor activiteiten een hobby voor veel mensen, waardoor men zoekt naar scherp geprijsde producten.

Een derde factor zijn de ervaringen van gebruikers met een individueel product. Vaak nemen wij producten op in de top 5, welke al een of meerdere maanden verkocht worden. Op deze manier is duidelijker vast te stellen hoe een product ontvangen wordt door de consument.

Naast deze algemene factoren zijn er diverse factoren te benoemen voor individuele productcategorieën. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van een schoen, de stevigheid van de naden van een broek, de winddichtheid van een jack, enzovoorts. Deze factoren worden in de verschillende artikelen uitgebreid beschreven. Ook om je te informeren over hetgeen waarop je zelf zou kunnen letten bij het vergelijken van verschillende producten.

Overzicht van factoren: