Op zoek naar een nieuwe backpack

Ik ben Op zoek naar een nieuwe backpack. Na acht trouwe jaren dienst was mijn Helly Hansen backpack aan vervanging toe. Dus ging ik op zoek naar een nieuwe tas. Maar hoe vind je een goede backpack die bij jou past? In deze blog vertel ik je er alles over.

Waar start de zoektocht? Want er is veel keuze in de wereld der backpacks. Allereerst kun je jezelf de vraag stellen waar je hem voor gaat gebruiken. Een doorgewinterde hiker zoekt waarschijnlijk een andere tas dan een interrailer of iemand die graag citytrips maakt. Er is voor ieder wat wils. Ook als het gaat om prijsklassen, inhoud en de looks is er veel keus.

Comfort boven alles

Stel je voor. Je ziet een backpack bij iemand anders, denkt “die wil ik!”, schaft hem aan en blijkt dan totaal niet lekker te zitten. Dat zou goed kunnen! Ieder lichaam is anders en het is daarom dan ook belangrijk om een tas te vinden die past bij jouw lijf. Jij bent tenslotte degene die hem moet dragen. Daarom ook mijn advies: Comfort boven alles.

Hoe weet je nu of een tas goed zit?

  • Is het backboard goed afgesteld? Deze kan bij de meeste tassen versteld worden naar de lengte van je rug.
  • Om de tas goed op je lijf aan te laten sluiten dien je eerst alle banden op zijn grootst in te stellen en dan in de onderstaande volgorde aan te trekken:
  • Heupband, deze moet op de bovenkant van je heup.
  • Schouderbanden, dit zijn de banden waar je je armen in steekt
  • Herstelbanden, deze zitten bovenop je schouders en zijn om de tas in goede balans te krijgen.
Op zoek naar een nieuwe backpack

Het is de bedoeling dat de tas comfortabel tegen je rug aan zit. Niet te los, maar zeker ook niet te strak.

Hoe vind je een backpack?

Er zijn verschillende manieren om te zoeken naar een nieuwe backpack. Zo zijn er zat video’s, blogs en reviews op internet te vinden van mensen die tassen testen. Omdat de zoektocht naar een tas dus eigenlijk vrij persoonlijk is raad ik je aan om naar een outdoor winkel te gaan, bijvoorbeeld: Decathlon, en daar samen met een medewerker tassen te passen.

Zij zijn experts die met je meekijken en goed kunnen adviseren of een tas aansluit bij jouw lichaam en wensen. En nog een voordeel aan een winkelbezoek: In de meeste winkels zijn gewichtzakken aanwezig. Dit zijn zakken waarmee je je backpack kunt vullen. Zo weet je ook hoe de tas zit als er bijvoorbeeld 15 kilo in zit. Super handig.

Persoonlijke voorkeur

Iedere tas heeft zo zijn eigen indeling. Als je al wat backpacks hebt versleten weet je beter waar je bijvoorbeeld een extra pocket, strap of rits handig vindt. Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn als de drinkslang van mijn waterzak rechts uit mijn tas komt.

Wanneer je je eerste backpack gaat aanschaffen kun je dit allemaal nog ontdekken. Hiervoor is het echter wel weer handig om van tevoren blogs te lezen. Of aan mensen om je heen te vragen wat zij fijn vinden. Ook hier heeft ieder weer zijn eigen voorkeur. 

Backpacks kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Het verschil hierin heeft vooral te maken met de stevigheid en het gewicht van de tas. Stel, je bent van plan de Hexatrek (Wandelroute in Frankrijk van 3034 km) te lopen, dan wil je een tas die niet al te zwaar is.

Als je de Schotse hooglanden op wilt zoeken dan wil je een tas die tegen het Schotse weer bestemd is. 

Gebruikte materialen

Er zijn een aantal meest gebruikte materialen voor een rugtas. Vroeger werden de meeste rugtassen van canvas gemaakt. Doordat de stof stevig is kan zo’n tas wel een leven lang mee en is daarmee duurzaam. Maar de stof is ook zwaar. Wat het voor sommige type reizen dus minder geschikt maakt. 

Tegenwoordig zijn veel tassen gemaakt van polyester. Dit is ook een stevig materiaal wat lang mee gaat. Daarnaast is het ook waterdicht dus zeer geschikt in vochtige gebieden.

Als je zoekt naar een lichtgewicht tas dan kun je het beste zoeken naar een tas die gemaakt is van polypropyleen. Dit is een synthetische stof die vaak wordt gemengd met andere materialen voor het maken van een sterke rugtas.

Al met al is de zoektocht naar dé backpack dus al één groot avontuur! Neem de tijd hiervoor, want een goede backpack is een grote aanwinst voor je volgende reis.

Tessa Rouvoet

Hoi, ik ben Tessa! De laatste paar jaar ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in het outdoor leven. En dat werkt zo verslavend dat ik het liefst zoveel mogelijk buiten wil zijn. Ik reis graag en probeer tijdens mijn reizen zoveel mogelijk de natuur op te zoeken. En die dan het liefste met mijn wandelschoenen aan te verkennen. Mijn liefde voor koken probeer ik ook meer naar buiten te verplaatsen door met de Dutch oven regelmatig te experimenteren. Blijer dan met een kampvuur, gitaar en ijskoud biertje kun je mij niet maken. Via dit platform hoop ik jullie te inspireren met de avonturen die ik beleef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *