Ken jij nog mensen die hun spiegelreflexcamera meenemen tijdens een wandeling in de natuur? Wij komen ze zelden nog tegen! Tegenwoordig maakt vrijwel iedereen foto’s met zijn of haar mobiele telefoon. De camera in smartphones is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor de kwaliteit van deze foto’s nauwelijks nog minder is dan die van een veel grotere spiegelreflexcamera.
Net als bij een spiegelreflexcamera heb je ook voor het maken van mooie foto’s met een smartphone geduld nodig. Probeer verschillende instellingen uit en schaf handige accessoires aan. In dit artikel zetten we de beste tips voor je op een rijtje, om tot de mooiste outdoor foto’s te komen met je smartphone.
Inhoud
- Maak je smartphone en lens schoon
- Leer je smartphone kennen
- Pas de beeldverhouding van je camera aan
- Profiteer van de HDR-functie op je toestel
- Schakel effecten uit tijdens het fotograferen
- Zet je grid aan op het scherm
- Tik op het scherm om het beeld scherp te stellen
- Houd je telefoon stil tijdens het fotograferen
- Gebruik geen digitale zoom
- Zorg voor een goede belichting
- Zet de flitser uit
- Rule of odds
- Maak gebruik van apps
- Oefenen, oefenen en nog meer oefenen
- Bewaar je foto’s op één plek
- Extra tips: gebruik accessoires bij het maken van outdoor foto’s
- FAQ – Outdoor foto’s maken met smartphone camera
Maak je smartphone en lens schoon
Om te beginnen is het belangrijk om met schone apparatuur te werken. Een vingerafdruk op de lens van je smartphone beïnvloedt de kwaliteit van foto’s en video’s enorm. Maak de lens of lenzen, in het geval van de modernste smartphones, goed schoon voor je van huis gaat. Gebruik hier een speciaal microvezel doekje voor.
Verwijder ook het stof op en rond de lenzen van de smartphone. Als je de telefoon uit je broek- of jaszak pakt, is het belangrijk je vingers ver bij de lenzen vandaan te houden. Het voorkomt dat ze opnieuw vuil worden. Maak ook het scherm van je telefoon goed schoon. Zo zie je direct of een foto gelukt is! Een vies scherm laat de foto nooit in de beste kwaliteit zien. Dat is zonde!
Er zijn speciale doekjes verkrijgbaar voor je lens. Bestel ze hier online.
Leer je smartphone kennen
Vind jij de eerste dagen dat je een nieuwe smartphone hebt ook het leukst? Het is heerlijk om de functies van je nieuwe toestel te ontdekken. Wellicht heb je er voor de aanschaf van de smartphone al veel over gelezen. Kijk ook eens op internet naar reviews van het toestel, waarin je vaak meer leest over de verschillende functies waarover deze beschikt.
Pas de beeldverhouding van je camera aan
Voordat je op pad gaat met je smartphone, kun je de beeldverhouding van de camera hiervan aanpassen. De meest gangbare verhoudingen van het beeld zijn 3:2 en 4:3. Van beide opties wordt de beeldverhouding 3:2 het meest gebruikt door spiegelreflexcamera’s en de beeldverhouding 4:3 door smartphones. Kies je voor een lagere beeldverhouding, zoals 16:9, dan zal de kwaliteit van de foto minder goed zijn.

Profiteer van de HDR-functie op je toestel
Tegenwoordig is vrijwel iedere smartphone camera uitgevoerd met een HDR-functie, waarbij HDR voor High Dynamic Range staat. De HDR-functie helpt je automatisch voor de juiste belichting te kiezen bij het maken van foto’s. De juiste belichting helpt je zoveel mogelijk details op de foto’s vast te leggen. Zonder dat je het in de gaten hebt, maakt je telefoon bij het gebruik van de HDR-functie drie foto’s. Hierbij ligt de focus steeds op een ander element in beeld. De combinatie van die drie foto’s maakt dat je veel details terugziet in de uiteindelijke foto.
Schakel effecten uit tijdens het fotograferen
Het kan heel verleidelijk zijn om verschillende effecten in te schakelen bij het maken van een foto. Dit is onverstandig! Het gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de foto’s. Verstandiger is het om de effecten uit te laten staan en de foto bij thuiskomst te bewerken. Dat kan via een app op je smartphone, maar ook op je laptop via een programma als Adobe Photoshop.
Zet je grid aan op het scherm
Soms is het best lastig om een rechte foto te maken. Een kleine afwijking is direct te zien op de foto. Door je grid aan te zetten op je smartphone, maak je het makkelijker om rechte foto’s te maken. Laat de horizon in het beeld precies over een van de lijnen in je grid lopen. Zo weet je zeker dat de foto recht is! Vaak is het gelukkig ook nog mogelijk om de foto na het schieten hiervan recht te zetten.
Tik op het scherm om het beeld scherp te stellen
Bij veel smartphone camera’s moet je handmatig aangeven, waarop je wilt dat de lens gefocust wordt door de telefoon. Dit doe je door op het scherm te tikken. Soms stelt een camera zichzelf scherp op een object, waarvan deze verwacht dat je die wilt fotograferen. Het tikken op het scherm verlegt de focus van de lens. Zou je niet op het scherm tikken, dan is de foto vaak niet meer scherp na het inzoomen.

Houd je telefoon stil tijdens het fotograferen
Niet onbelangrijk: zorg dat je de telefoon zo stil mogelijk houdt! Door je telefoon stil te houden voorkom je dat een foto al snel erg wazig wordt. Een kleine beweging van je hand, bijvoorbeeld als het buiten koud is, vang je op door een statief mee te nemen. Overigens zijn de nieuwste smartphones van een camera voorzien, die het beeld automatisch stabiliseert als je niet te snel beweegt.
Gebruik geen digitale zoom
Vaak heb je de keuze tussen een optische- en digitale zoom op je telefoon. Het is onverstandig om voor digitaal inzoomen te kiezen, daar de smartphone in dit geval feitelijk een stukje foto uit een veel groter beeld haalt en dit vergroot. Bij de meeste smartphones gaat dit gepaard met een fors kwaliteitsverlies. Verstandiger is het om voor het gebruik van de optische zoom te kiezen, waarbij het gehele beeld wordt ingezoomd. Het kwaliteitsverlies is hierbij minder groot.
Zorg voor een goede belichting
Eerder las je al dat de HDR-functie op je smartphone camera je helpt de juiste belichting te vinden voor het maken van een outdoor foto. Helemaal vertrouwen op deze HDR-functie is onverstandig. Zorg er zelf voor dat je de juiste belichting voor de foto vindt. Fotografeer bijvoorbeeld niet tegen de zon in, maar met de zon in je rug. Voorkom dat je schaduw creëert met je lichaam, waardoor een object niet goed zichtbaar is op de foto.
Zet de flitser uit
Om de belichting te verbeteren kiezen sommige mensen voor het gebruik van de flitser op hun smartphone. Dit is onverstandig en komt de kwaliteit van een foto vaak niet ten goede. Verstandiger is het om op andere manieren voor meer licht te zorgen. Ga net iets anders staan, gebruik een zaklamp of kom een volgende dag terug bij daglicht!
Rule of odds
Heb jij al eens van de rule of odds gehoord? Onder de rule of odds verstaat men het fenomeen, dat je ogen zich zullen focussen op het object in het midden van een foto als er gebruik wordt gemaakt van een oneven aantal objecten. Kies om deze reden voor los object in het midden van je beeld, om dit object vervolgens te laten ondersteunen door twee andere objecten net naast het middelpunt. In plaats van één object in het midden bijgestaan door twee andere objecten, zou je ook kunnen kiezen voor één object in het midden gecombineerd met vier andere objecten. Het effect hiervan is hetzelfde.
Maak gebruik van apps
Je kunt het maken van mooie outdoor foto’s met de camera op je smartphone makkelijker maken, door gebruik te maken van verschillende apps. Gebruik deze apps pas nadat je de foto gemaakt hebt. Ze helpen je de foto te bewerken, voordat je deze deelt met anderen. Voorbeelden van populaire apps voor het bewerken van foto’s op je smartphone zijn Snapseed, VSCO en Lightroom. Welke van deze apps gebruik jij momenteel al?
Snapseed
Snapseed is een gratis te gebruiken applicatie, ontwikkeld door Google. Met de app heb je de mogelijkheid om het contrast in kleuren aan te passen, om de foto bepaalde effecten te geven en bijvoorbeeld om het perspectief hiervan aan te passen. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store van Apple.
VSCO
Vergelijkbaar met Snapseed is ook VSCO gratis te downloaden voor zowel Android– als Apple-gebruikers. Met de app pas je niet alleen foto’s aan, maar kun je ook outdoor video’s bewerken. Verander de instellingen van het kleurgebruik in de foto, om bijvoorbeeld meer contrast toe te voegen. Het helpt je bepaalde objecten in de foto uit te lichten.
Lightroom
Een van de bekendste applicaties voor het bewerken van foto’s op een computer is Adobe Lightroom. Tegenwoordig wordt deze applicatie ook als app aangeboden voor het gebruik op je Android- of Apple-apparaat. Met de app, welke je gratis kunt downloaden, kun je talloze effecten toepassen of een aanpassingen maken aan de outdoor foto’s.
Oefenen, oefenen en nog meer oefenen
Ook met de tips die je in dit artikel vindt, zullen niet alle outdoor foto’s direct lukken. Het is belangrijk om te blijven oefenen, door bijvoorbeeld steeds weer andere instellingen uit te proberen op je smartphone. Het oefenen zit overigens niet alleen in het maken van de outdoor foto’s met je telefoon. Ook voor het op fraaie wijze bewerken van de foto’s met de reeds genoemde apps heb je de nodige oefening nodig.
Bewaar je foto’s op één plek
Houd je beeldmateriaal overzichtelijk door de foto’s na bewerking op één centrale plek te bewaren. Het is handig dit in de cloud te doen, via Apple iCloud, Google Drive of bijvoorbeeld Dropbox. Zo kun je de foto’s op ieder moment, op ieder apparaat bekijken. Tevens verklein je de kans dat de foto’s verloren gaan als je telefoon defect raakt. Zelf maak ik gebruik van Jottacloud.
Extra tips: gebruik accessoires bij het maken van outdoor foto’s
Maak outdoor fotograferen met je smartphone nog makkelijker, door hier verschillende accessoires bij te gebruiken. Onderstaande accessoires zou je altijd op zak moeten hebben tijdens een mooie wandeling of fietstocht in de natuur.
Powerbank
Voorkom dat je telefoon uitvalt tijdens het fotograferen, door altijd een powerbank mee te nemen onderweg. Ook handig, wanneer je de route op moet zoeken of het hotel wilt bellen dat je wat later aankomt.
Opzetlenzen
Tegenwoordig zijn er opzetlenzen verkrijgbaar voor smartphones. Hiermee kun je verschillende effecten aan de foto’s geven en zullen foto’s veelal scherper zijn. Een voorbeeld van een effect wat je met een opzetlens aan een foto kunt geven is een fish-eye effect. Houd er rekening mee, dat de opzetlenzen al snel enkele tientallen euro’s kosten.
Tip: Bestel je opzetlenzen voor je smartphone hier online
Smartphone statief
Maak het jezelf makkelijk om een camera stil te houden tijdens het fotograferen, door een smartphone statief aan te schaffen. Met zo’n statief zal de beeldkwaliteit beter zijn. Daarbij is het makkelijker om aan te geven waarop de lens van je smartphone camera zich moet focussen. In plaats van een smartphone statief zou je ook voor een zogenaamde gimbal kunnen kiezen. Dit is een hulpmiddel die je in de hand houdt. Het effect ervan is hetzelfde als die van een statief.
Tip: Bestel je statief voor je smartphone hier online
Smartphone hoesjes
Voorkom dat je toestel beschadigd raakt als je deze tijdens het fotograferen per ongeluk laat vallen, door gebruik te maken van een smartphone hoesje. Daarbij helpt een smartphone hoesje je de telefoon schoon te houden.
Selfiestick
Naast de gimbal kan ook een selfiestick het overwegen waard zijn. Een gimbal helpt je vooral de telefoon stil te houden, zoals een statief dat ook doet. Met een selfiestick kun je de telefoon van je af schuiven en jezelf daardoor makkelijker op de foto zetten. Bij bol.com hebben een mooie selfiestick top 10 samengesteld! Bekijk deze hier.
Smartphone microfoontjes
Wanneer je ook outdoor video’s met je smartphone maakt, is het verstandig om een losse microfoon te kopen. Deze kun je met je telefoon verbinden, waardoor je de geluiden uit de natuur nog beter vast kunt leggen. Vaak vangt zo’n microfoon meer geluid op, dan de microfoon in je smartphone zelf.
Ik ben benieuwd of je zelf nog tips hebt? Laat deze dan hieronder in de reacties weten. Ik voeg ze graag toe aan dit artikel.
FAQ – Outdoor foto’s maken met smartphone camera
Heb je aan de hand van de tips uit dit artikel voor het maken van outdoor foto’s met een smartphone camera nog vragen? Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn.
Hoe mooie foto’s maken met een smartphone?
Bekijk de tips op deze pagina om mooie outdoor foto’s te kunnen maken met je smartphone. Het is belangrijk dat je telefoon en de lens/lenzen schoon zijn en dat je het toestel goed kent. Er zitten veel meer functies op een telefoon om mooie foto’s te maken dan je op voorhand wellicht verwacht.
Hoe moet je de telefoon houden om foto’s te maken?
Probeer je telefoon zo recht en stil mogelijk te houden tijdens het maken van foto’s. Het gebruik van de grid op het scherm helpt je rechte foto’s te maken. Je kunt een gimbal of statief gebruiken om het toestel stil te houden.
Hoe kun je de mooiste foto’s maken?
De mooiste foto’s maak je door de telefoon schoon te maken vooraf en de camera op de juiste wijze in te stellen. Gebruik bijvoorbeeld de HDR-functie, vermijd het gebruik van de digitale zoom en zorg dat de beeldverhouding van de camera goed is ingesteld.
Hoe maak ik leuke foto’s van mezelf?
Met een selfiestick maak je het makkelijker om mooie foto’s van jezelf te maken. Je kunt ook voor het gebruik van een statief kiezen en de zelfontspanner op je smartphone camera inschakelen. Zorg dat de lens gefocust is op jou, door op het beeldscherm te drukken.
© header image Karin Heijmans / OutdoorOnly.nl