Outdoor kleding

Wat is Outdoor kleding ?

Bij het zoeken naar outdoor kleding kwam ik er achter dat er voor iedere type outdoor ‘sport’  er wel speciale kleding is. Sommige kledingstukken bieden meer bescherming tegen regen en wind waar andere juist weer meer warmte vasthouden of goed ademen en dus snel drogen. Wel hebben de meeste outdoor kledingen veel beweginsvrijheid, een goede pasvorm en zit comfortabel. Dit is natuurlijk wel nodig met alle sportieve outdoor activiteiten. 

Natuurlijk kennen we allemaal de wandelsokken, maar ook ondergoed, waterdichte jassen, duurzame trekkingbroeken en sneldrogende T-shirt zijn allemaal outdoor kledingstukken die zeer populair zijn. 

Bij outdoor kleding denk je natuurlijk direct aan onze lumberjack met rood geruite blouse en bijl in de hand. Tegenwoordig is de klassieke bergkleding modern. Het materiaal is in de loop van de tijd wel mee veranderd en veel lichter geworden waardoor het sneller droogt.

Voor elke type outdoor sport zijn er wel functionele kledingstukken te vinden. We zullen deze hieronder in het kort uitleggen.

Wandelkleding

Het beste kun je je wandelkleding afstemmen op het de lengte en het type wandeling. Ook het land kan hier een belangrijke rol in spelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een korte wandelbroek en een wandelshirt die snel drogen en daardoor snel het vocht van het lichaam afvoeren. Kies altijd voor kleding met een aangenaam draagcomfort tijdens het wandelen

Trekking kleding

Bij trekking kleding krijgen wandelaars en hun kleding meestal met meer uiteenlopende weersomstandigheden te maken. Vandaar dat er nog meer eisen gesteld worden aan deze kleding. Denk hierbij aan thermokleding, ademende trekking shirts en water en winddichte jacks. Je dient met elk weertype rekening te houden. Vergeet zeker niet naar het juiste type schoeisel te kijken. Het belangrijkste is echter de pasvorm van je schoen.

Klimkleding

Bij klimkleding wordt onderscheid gemaakt tussen kleding voor bergbeklimmers, alpinisten en ijsklimmers. klimkleding voor alpinisten. Deze kleding dient een zeer goede bescherming te bieden tegen het weer en dient stevig te zijn tijdens het klimmen. Vergeet vooral niet de klimhandschoenen en de schoenen die voor het meeste grip moeten zorgen.

Mountainbike kleding

Bij het mountainbiken is het belangrijk dat je zweet goed wordt afgevoerd. Er zijn voldoende shirts in de handel die hiervoor zorgen. Een fietsbroek heb je natuurlijk ook nodig. Bij het  mountainbiken is belangrijk dat er een goede zeem in de broek zit, let hier dan ook goed op. Vergeet zeker niet te kijken naar de juiste handschoenen en kwalitatieve mountainbikeschoenen.

Fiets kleding

Ook voor de dagelijkse fietser is er speciale fietskleding. Hierbij kun je denken aan ademend fietskleding, fietssokken en fietshandschoenen. Alles bij elkaar zorgt deze fietskleding ervoor dat je aangenaam kan fietsen tijdens fietstochten en dagelijks gebruik.

Skikleding

Skikleding moet in eerste instantie vooral goede bescherming bieden tegen de kou. Een bijkomend voordeel is dat deze kleding je ook lekker warm houdt. Skikleding bestaat uit verschillende lagen kleding die je over elkaar aan trek. Als laatste heb je speciale waterdichte ski-jassen. Natuurlijk moet je de skimutsen en skihandschoenen niet vergeten. 

Zo zie je maar weer dat er voor elk type outdoor activiteit er speciale outdoor kleding te krijgen is. Houd in ieder geval in het achterhoofd dat elk kledingstuk lekker moet zitten. Als dit niet zo is kan dit gaan irriteren en heb je daar alleen maar last van. 

Outdoorkleding in laagjes

Doordat je buiten bent wil je dat je kleding je zo droog en warm mogelijk houdt. De oplossing is eigenlijk heel simpel. Ga werken met laagjes. 

De eerste laag, de onderlaag, draag je direct op de huid en zorgt voor het doorgeven van het vocht. Katoen is in dit geval niet geschikt omdat die stof het vocht juist vasthoudt. Meestal wordt hiervoor synthetische materialen of wol gebruikt.

De tweede laag, de midlayers, zorgen ervoor dat je warm blijft. Een veel gekozen stof als tweede laag is fleece. Het is licht en neemt weinig vocht op. Wil je maximale warmte dan adviseren we dons. Wol is ook veel gebruikt alleen wel bij activiteiten die minder intensief zijn. 

De derde laag, de shells, zijn de buitenste laag van je kleding. Deze zorgen ervoor dat water, wind of andere weersinvloeden van buitenaf niet binnendringen. Denk hierbij aan materialen als Gore-tex. Dit is een waterdicht ademende materiaal die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld regen buiten blijft maar juist transpiratie doorlaat.