outdoor producten

Het toerisme is de laatste jaren sterk veranderd. Waar mensen vroeger voor een standaard vakantie in de zon kozen of voor een uitstapje naar één van de grote steden of het dichtstbijzijnde pretpark zijn we een stuk avontuurlijker geworden. Outdoor activiteiten zijn inmiddels hip! Ook backpacken is ineens meer de standaard dan een uitzondering. De vrijetijdsbesteding moet voor velen zo avontuurlijk mogelijk en het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur. Misschien is deze ontwikkeling ook niet zo vreemd. Werk en carrière zijn belangrijker dan ooit. Vaak wonen en werken we al in de stad. Omgeven door beton en vervuilde lucht. Je vrije tijd in de natuur willen doorbrengen is dan misschien ook wel een logisch gevolg. Outdoor activiteiten vereisen een andere soort kleding en ander schoeisel.

Outdoor producten: Je outfit

De outdoor-kleding in je rugzak is wel even andere koek dan een pittig kort rokje of een modieuze skinny jeans in je koffer. Over outdoor-kleding is nagedacht. Zo worden er andere materialen gebruikt die tegen een stootje kunnen. Ook hoeft de kleding niet altijd mooi te zijn want het moet vooral functioneel zijn. Zo heeft de gemiddelde outdoor broek meer zakken dan een gewone broek. Ook worden er vaak stoffen zoals nylon en polyester of polyamide. Deze stofsoorten zijn sterk en drogen snel. Wat ook op valt bij outdoor broeken, jassen en sweaters is dat ze bijna allemaal heel licht zijn. Ook natuurlijke materialen zoals wol en dons worden vaak verwerkt in de outdoor outfits. Het is belangrijk dat de kleding praktisch is, lekker zit, ademt, waterdicht is en snel droogt.

 Outdoor producten: Je bagage

Voor je outdoor activiteiten gebruik je een rugzak in plaats van een zware, lompe en onpraktische koffer. Je bagage moet immers makkelijk draagbaar zijn. De outdoor rugzakken zijn geen gewone rugzakken. Zo zijn ze vaak gemaakt van waterafstotend en waterdicht materiaal. Ook in regenachtige of vochtige omgeving blijft je kleding zo droog. Je zult verbaasd zijn over het comfort van een goede rugzak. Er wordt gebruik gemaakt van lichtgewichtmaterialen en het ontwerp is ergonomisch en gericht op een uitstekend (draag)comfort. Ook kun je bij de meeste rugzakken ook je wandelstokken kwijt.  Weet je nog niet zeker of wandelstokken wel iets voor jou zijn? Bekijk dan onze speciale pagina over wandelstokken kiezen en je bent helemaal op de hoogte.

Goede schoenen, een belangrijke keuze

Misschien wel het meest belangrijk zijn de schoenen. Bij outdoor activiteiten en wandelen wordt er veel gelopen, gewandeld en soms zelfs geklommen. Goed schoeisel is hierbij van groot belang. Omdat je voeten moeten kunnen ademen wordt er vaak gebruik gemaakt van technisch hoogwaardige materialen zoals Gore-Tex (een waterdicht maar ademende textiel), of combinaties met materialen zoals leer, suède en verschillende polyester varianten. De buitenzool is altijd een stevige die grip biedt op bijna elke ondergrond. De binnenzolen zijn meestal uitneembaar en gemaakt van vocht absorberende, maar sneldrogende materialen. Wandelschoenen moeten dus waterdicht en tegelijkertijd ademend zijn. Hoe droger je voeten blijven, des te kleiner de kans op blaren en pijnlijke voeten. Daarnaast zijn de schoenen zo ontworpen dat ze je voeten en enkels een optimale bescherming en ondersteuning geven. Een paar goede outdoor schoenen is van groot belang om van je outdoor activiteiten een goede ervaring te maken.

Speciale accessoires

Als je de basis van je outdoor spullen hebt geregeld kun je nog kiezen uit verschillende accessoires om je activiteiten te vergemakkelijken. Zo zijn er gps toestellen die speciaal gericht zijn op wandelroutes. Ook kunnen ze helpen voorkomen dat je verdwaalt tijdens een trek door de jungle of door een ander onbegaanbaar gebied. De een outdoor GPS kan tegen een stootje en is vaak geschikt gemaakt om in een vochtige omgeving te gebruiken.

Ook zijn er zogenaamde ‘rugged’ smartphones op de markt. Deze smartphones zijn robuuster dan de normale gsm’s en zijn beter bestand tegen een val of stoot. Ook bij de telefoons is rekening gehouden met de verschillende types klimaten en omstandigheden. Een goede outdoor smartphone is waterbestendig of in ieder geval spatwaterdicht.

Wil je het helemaal goed doen dan kun je ook nog kiezen voor een outdoor horloge. Deze horloges zijn naast shock-proof ook waterdicht. De outdoor horloges geven naast tijd ook je hoogte en diepte, lichaams- en buitentemperatuur en luchtvochtigheid aan. Een kompas is vaak standaard en soms hebben ze zelfs een ingebouwde gps. Sommige horloges houden ook jouw hartslag, afgelegde afstand en andere gegevens bij. Het is vooral belangrijk dat jouw horloge tijdens je outdoor activiteiten tegen een stootje kan. Waterdichtheid is in de meeste gevallen ook een minimum vereiste. Verder kies je zelf welke opties je nodig hebt en daarmee ook wat het prijskaartje van het horloge mag zijn.

Als je outfit en accessoires goed geregeld zijn dan ben je er helemaal klaar voor!

Heb jij ook tips voor outdoor producten?

Wij schrijven regelmatig reviews over producten. Heb jij nog een goede tip voor een product of heb je zelf een review geschreven? Laat het ons weten en we zullen proberen ook hierover een review te schrijven. Of natuurlijk jouw review te plaatsen.