Athene

Als het aankomt op historie en bijzondere architectuur dan is Athene nagenoeg niet te evenaren. In musea zie je de stembiljetten van oude Griekse rechtssystemen en kom je het theater van Dionysus, de plaats waar Euripides en Aristophanes hun toneelstukken opvoeren, tegen. Of ga in de agora wandelen wetende dat Plato en Socrates op dezelfde plek hebben gelopen.

Maar Athene is meer dan alleen een archeologische vindplaats, het heeft nog veel meer te bieden. Van de jungle vol betonnen torens tot aan de moderne stad. En neem de wirwar van steegjes in de oude woonwijken van de stad. Daarnaast zijn er boven het stadsgezicht heuvels zoals Lykavittos en Philopappos Hill, waarop je de ligging van het land kunt zien en de Akropolis op zijn rotsachtige troon kunt bewonderen. Athene heeft eigenlijk teveel te bieden om op te noemen.

In dit artikel doen wij een goede poging en gaan wij in op de mooiste en meest bekende bezienswaardigheden in de Griekse hoofdstad!

Ontdek de Akropolis

De Akropolis ligt op een steile rots boven de stad en beschikt over een aantal klassieke wereldberoemde monumenten waar sommige reizigers hun hele leven op hebben gewacht om ze in het echt te kunnen zien. Het hoogtepunt is natuurlijk het Parthenon, maar Propylea, Erectheion en de Tempel van Athena Nikè zijn daarentegen ook onmisbaar te noemen. Je hebt de mogelijkheid om de wachtrij over te slaan en fascinerende feiten over democratie en filosofie van het oude Griekenland te ontdekken. Een aanrader is om hierbij gebruik te maken van een officiële gids.

Parthenon

Het Parthenon wordt beschouwd als de grootste prestatie van de Dorische orde en is het belangrijkste gebouw in het klassieke Griekenland dat de 21ste eeuw heeft gehaald. Het is een symbool vande westerse beschaving en de Atheense democratie.

Het Parthenon was gewijd aan de godin Athena en de bouw begon in 447  voor Christus, toen het Atheense rijk de dominante kracht was in de Egeïsche zee. Het werd ontworpen door Ictinus en Callicrates en was een stadsschat voordat het een kerk werd in de 6e eeuw en vervolgens een moskee in de jaren 1460.

We weten dat sommige van de Parthenon-sculpturen werden geplunderd door de graaf van Elgin en later werden verkocht aan het British Museum waar ze nu nog steeds te vinden zijn. Desondanks blijft het een plek die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Athene.

Struinen door de straten van Anafiotika

Anafiotika is een 19e-eeuws district gebouwd aan de noordkant van de heuvel van de Akropolis. Het bevindt zich boven Plaka, vlakbij de ingang van de Agora, maar heeft niets van de drukte van het stadscentrum.

Deze plek belichaamt het gevoel van de Griekse eilanden – de witgekalkte muren, de luiken en de kleine terrassen voelen ver van Athene verwijderd! Het is voor veel toeristen het favoriete gedeelte van de stad.

Bezoek het Akropolismuseum

Het werk van de Zwitserse architect Bernard Tschumi, van het Akropolismuseum op de zuidoostelijke helling, werd in 2009 onthuld om de duizenden artefacten te presenteren die op de archeologische vindplaats van de Akropolis zijn ontdekt.

Het museum is vakkundig ingericht om je een constant uitzicht op het Parthenon te geven, en is gebouwd op oude ruïnes. Daarnaast beschikt een groot deel van de begane grond over glazen ruiten en open ruimtes.

Op drie etages worden bezoekers meegenomen op een chronologische reis door de eeuwen heen, beginnend met de archaïsche ontdekkingen van de heuvel in een grote trapeziumvormige kamer met vondsten uit de Erechtheus, de Propylaea-poort en de tempel van Athena Nikè. Het bezoek gaat vervolgens terug door het Romeinse en vroege christelijke Athene.

Volg een gastronomische tour

Athene is een groot gastronomisch avontuur te noemen. Athens Walking Tours biedt een verscheidenheid aan opties om de Griekse keuken te ontdekken. Onder andere street food tours en kooklessen behoren tot de mogelijkheden.

Probeer de filo gelaagde bougatsa, gebakken donut ballen (loukoumades), gegrild vlees, verse feta kaas, Griekse olijven en een aantal heerlijke lokale wijnen. De tours zijn niet heel goedkoop te noemen, maar je krijgt er een groot aantal heerlijke gerechten voor terug!

Plaka

Plaka is een ideale uitvalsbasis voor iedereen die wel even genoeg heeft van alle rustige oude tempels en de bruisende moderne stad. Het is gelegen in de woonwijken van het oude Athene, in de schaduw van de Akropolis.

Het is een wijk met smalle en kronkelende straatjes met 19e-eeuwse gevels versierd met bougainvilles in bloei in de zomer. Plaka zit vol met bedrijven die lokale goederen produceren, van keramiek tot muziekinstrumenten en van handgemaakte sieraden tot speciaalzaken gevuld met olijven en specerijen.

Doe mee aan een wandeltocht

Tijdens een wandeltocht door Athene leer je de omgeving verkennen, ontdek je fascinerende informatie over de oude geschiedenis van de stad en krijg je een glimp van wat je kunt zien en doen tijdens jouw verblijf in de stad.

Als je reist met een klein budget is de gratis Athene-tour een echte aanrader. Als je op zoek bent naar meer gedetailleerde en specifieke tours, is Take Walks de beste keuze.

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Athene?

De zomers van Athene (juni-augustus) zijn heet te noemen. Temperaturen stijgen in deze periode van het jaar tot ruim 35 graden. Dit is over het algemeen te warm om een bezoek te brengen aan de Akropolis en vele andere bezienswaardigheden. Echter is dit wel een ideale periode om van de Middellandse Zee.

De winters in Athene zijn mild en hebben over het algemeen temperaturen van rond de 10 graden. Het sneeuwt zelden en dit kan dan ook een geweldige tijd zijn om de Akropolis en andere beroemde bezienswaardigheden te bezoeken zonder de drukte van toeristen. Pasen is daarnaast een geweldige tijd om alle Grieks-orthodoxe feestdagen te vieren.

Het herfstseizoen (herfst en lente) is echter de beste tijd om Athene te bezoeken. De prijzen zijn gematigd, de temperaturen zijn aangenaam en je vermijdt de drukste periode van het toeristenseizoen. Vooral in de herfst kan je genieten van de warme mediterrane kust.