Gardameer

Het blijft een van de mooiste bestemmingen in heel Zuid-Europa – het Gardameer in Italië. Met een groot aantal romantische dorpjes, een heerlijk klimaat, helderblauw water en natuurlijk het beste van de Italiaanse keuken is het ook niet vreemd om te bedenken dat er jaarlijks toeristen van over de hele wereld naar het beroemde meer trekken.

En al deze toeristen komen zeker niet alleen om te zonnebaden en te zwemmen. De mogelijkheden rondom het Gardameer zijn namelijk eindeloos. Zo kan je er terecht voor een strandvakantie, een actieve vakantie, zwemvakantie of een recreatieve vakantie. Het is allemaal mogelijk.

Bovendien heb je een enorme keuze als het aankomt op mooie plekken om te verblijven en te bezoeken. Wij hebben daarom een lijst gemaakt met de meest bijzondere locaties rondom het Gardameer. Kortom, het is tijd om te ontdekken wat dit prachtige meer allemaal te bieden heeft!

Bardolino

Niet alleen het noorden van het Gardameer kan rekenen op de nodige populariteit, ook het prachtige wijndorp Bardolino is de moeite meer dan waard. Zoals gezegd staat Bardolino bekend om zijn enorme aanbod op het gebied van wijnen. Je kunt er terecht voor de beroemde roséwijn, maar ook het maken van een uitstapje in de prachtige omgeving is een aanrader.

Ook vind je hier tal van wijnkelders en vindt hier elk jaar in juni de Palio del Chiaretto plaats. Dit is een populair wijnfeest met vele heerlijke specialiteiten die te proeven zijn op de promenade langs de oever.

Eind september/begin oktober is er nog een ander hoogtepunt om te bewonderen: het wijnfeest Festa dell’Uva e del Vino. Bezoek je Bardolino daarom rondom het najaar? Dan is dit zeker iets dat de wijnliefhebbers onder ons niet mogen missen!

Het schiereiland Sirmione

Aan de zuidelijke oever van het Gardameer ligt de stad Sirmione op een schiereiland dat bijna 4 kilometer lang is. Dit schiereiland is bovendien slechts een paar honderd meter breed en kan hierdoor perfect te voet worden verkend.

Vandaag de dag is de plaats erg populair en wordt hij elk jaar door veel toeristen bezocht. De toeristen worden voornamelijk aangetrokken door de indrukwekkende bezienswaardigheden in de stad. Denk bijvoorbeeld aan het Scaliger kasteel, de traditionele oude binnenstad en een Romeinse opgravingsplek.

Maar ook als je niet echt van al dat bezichtigen houdt is er een goede reden om voor Sirmione te kiezen. Het schiereiland heeft namelijk een unieke ligging aan het Gardameer en biedt een charme die op niet veel andere plekken rondom het meer te vinden is.

Sirmione

Limone sul Garda

Vroeger was Limone sul Garda een klein vissersdorpje, maar deze tijden zijn inmiddels vervlogen. Inmiddels is dit beroemde stadje namelijk uitgegroeid tot een waar vakantieparadijs vol met restaurants, twee havens, een camping en talloze cafés. Daarnaast ligt het dorpje op ruim 70 meter boven de zeespiegel, wat nog een extra charme meegeeft.

Onder de bezienswaardigheden in Limone zijn de twee zojuist genoemde havens en de belangrijkste kerken van de stad: San Rocco en San Benedetto. Ook zijn de prachtige parken en de promenade absoluut het bezoeken waard. Bovendien heb je vanuit het dorpje een geweldig uitzicht op de omgeving.

Peschiera del Garda

Aan de zuidelijke oever van het Gardameer ligt het drukke Peschiera del Garda. Vandaag de dag is deze stad een belangrijk knooppunt voor treinreizigers, omdat – hoe kan het ook anders – er hier een treinstation te vinden is. Het station heeft van dit plaatsje een locatie gemaakt waaraan vele toeristen vanuit Milaan, Venetië en Verona eenvoudig een bezoek kunnen brengen.

De oude stad Peschiera del Garda is volledig omringd door grachten en is gelegen binnen een machtige vesting. Het is een ideale plekken om even heerlijk te ontspannen en een wandeling te maken. Ook kan je heerlijk zwemmen aan de kust en zijn er talloze campings om te verblijven.

Monte Baldo

In het noorden komen vooral actieve vakantiegangers aan hun trekken. Hier wachten diverse valleien, bergen, beekjes, bossen en vooral heel veel water op je om ontdekt te worden. Monte Baldo beschikt dan ook over perfecte omstandigheden om te gaan wandelen, joggen, mountainbiken, kanoën, zeilen, raften of surfen.

Als je naar het noorden van het meer kijkt, heb je het gevoel dat je voor een smalle fjord staat. Maar gelukkig zetten de olijfbomen en palmen aan de kust je weer even met beide voeten op de Italiaanse grond. De steil oplopende berghellingen bieden bovendien constante wind en golven voor zeilers, surfers en kiters. Ze komen allemaal uit heel Europa om te genieten van de heerlijke omstandigheden

De oostelijke oever van het meer wordt gedomineerd door de bergkam van Monte Baldo. De groene heuvelrug hier is werkelijk schitterend te noemen. Het natuurpark van de Bresciaanse Alpen en de toppen van Garda Trentino vormen ten slotte nog een groot wandel- en outdoorparadijs. Er valt hier voor ieder wat moois en avontuurlijks te beleven!

Monte Baldo

Torbole

Ook Torbole was vroeger niet heel veel meer dan een eenvoudig vissersdorpje. En ook dit kleine dorpje is dankzij de toenemende populariteit uitgegroeid tot een ware toeristische trekpleister. Iets dat heel knap is gezien het feit dat dit charmante plaatsje slechts 900 inwoners telt.

De reden achter de populariteit zijn de gunstige omstandigheden, en dan met name de wind. De wind ontplooit zich op het smalle noordelijke punt namelijk echt tot een volle kracht en trekt hiermee jaarlijks vele sportieve toeristen die komen genieten van de golven.

Vandaag de dag is er zelfs een apart strandgedeelte voor surfers met verschillende surfwinkels en scholen. Voor klimmers en mountainbikers bieden de omliggende bergen ook allerlei routes en actie.

San Felice del Benaco

Het meest populair is de prachtige westelijke oever van het Gardameer. Daarom mag de volgende plaats, ondanks dat dit alweer de laatste plek is binnen het artikel, ook zeker niet ontbreken op de lijst.

Alles aan San Felice del Benaco is groter en intenser. De landschappen zijn indrukwekkender, de bekende snelwegen liggen nog verder weg en de bergen zijn nog net even iets steiler dan op veel andere plekken aan het Gardameer.

Bovendien is het klimaat er heerlijk te noemen. De plaats geniet namelijk van ruim 300 zonnige dagen per jaar en heeft een mild en aangenaam klimaat te bieden. Het regent er meestal maar heel kort, maar als het begint te regenen is het ook direct een stuk heviger dan in veel andere regio’s. Alleen negatief is dit zeker niet, zo is het in de zomer soms een hele welkome afkoeling na een zonnige dag.

Ook in de winter is dit een ideale plek om te bezoeken dankzij het uitgebreide spa- en wellnessaanbod. Daarnaast zijn er veel hoogtepunten in de stad om te ontdekken, zoals de vesting, de bedevaartskerk Madonna del Carmine, de parochiekerk Santi Felice en de haven met zijn talrijke cafés en restaurants.