Lissabon

Lissabon is een moderne metropool die jaarlijks een grote stroom aan bezoekers verwelkomt. De stad staat boordevol toeristische bezienswaardigheden en beschikt over een prachtige omgeving. Bovendien is er een overvloed aan historie te vinden in de Portugese hoofdstad, van Romeinse imperialisten tot exotische Berberse piraten, en van Moorse bouwmeesters tot aan moedige Reconquista-ridders hebben hun sporen achtergelaten in de stad.

Daarnaast hoef je niet ver te zoeken als het aankomt op het nachtleven. Je kunt gewoon in de mix van fadobars en chique cafés in de wijk Bairro Alto duiken. Ook heb je de mogelijkheid om de nieuwste digitale installatiewerken in het Berardo Collection Museum te bewonderen of de strijd aan te gaan met een haai in het Aquarium van Lissabon.

Ondertussen is het mysterie van het geliefde Sintra verborgen in de nabijgelegen heuvels, terwijl de schiereilanden rond de Tajo-Mund en de Atlantische kust talloze uitgestrekte ongerepte stranden bieden. Kortom, er valt meer dan genoeg te beleven in deze bijzondere Portugese stad.

Wij hebben de mooiste en meest bekende bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

Breng een bezoek aan Batalha

Batalha is een van de grootste gotische meesterwerken in Europa. Loop door de gigantische en indrukwekkende gotische deur en bewonder het interieur dat vol staat met gebrandschilderde ramen uit de 16e eeuw. Het gebouw heeft zeven kapellen die nog niet zijn afgemaakt, maar een bezoek is desondanks zeker de moeite waard.

Bewonder de Torre de Belém

Als je slechts één attractie zou mogen bezoeken terwijl je in de Portugese hoofdstad verblijft, dan moet het absoluut de Torre de Belém zijn.

Boven de kust van de kades van Lissabon toont deze grote toren een ware samensmelting van verschillende architecturale stijlen.

Het speciale bouwwerk heeft jarenlang de wacht gehouden over de monding van de rivier de Taag sinds de bouw onder het beschermheerschap van Sint Jan viel in de 16e eeuw. Sindsdien is het misschien wel uitgegroeid tot het meest iconische element van de stad.

Verdwaal in de wijk Alfama

De kleine, compacte wijk Alfama is hét antwoord van Lissabon op de oude stadscentra van andere Europese hoofdsteden. Net als het Forum in Rome wordt het beschouwd als het oudste deel van de stad.

Duiken in de wirwar van kronkelende straatjes en steegjes in de buurt is een van de populairste activiteiten voor bezoekers van de Portugese hoofdstad. Terwijl je de wijk verkent, kom je onderweg grote kathedralen, zoals de kathedraal van Lissabon, en kapellen met betegelde gevels op de hoeken tegen.

Er zijn ook de overblijfselen van de oude stadsmuren en verborgen pleinen met veel terrasjes. Een wijk die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Lissabon.

Pak de tram

Klim aan boord van een van de gele “Remodelado” -trams om een idee te krijgen van het leven in Lissabon in de 20e eeuw. Deze ouderwetse trams bieden een leuke manier om de stad te verkennen en de historische oude binnenstad te bezoeken.

De stad heeft ook moderne trams, maar genieten van de charme van deze oude tram is een goedkope en gemakkelijke manier om een extra beleving aan je bezoek toe te voegen.

Sintra bewonderen

“Ben je al in Sintra geweest?” Dit is een veel voorkomende vraag van de lokale bevolking van de Portugese hoofdstad. Hoewel Sintra een compleet andere stad is en op meer dan een half uur rijden van Lissabon ligt, blijft het een van de mooiste bezienswaardigheden om te ontdekken.

Sintra ligt in de legendarische maanbergen en beschikt over een aantal elegante barokke kerken, kleurrijke villa’s en prachtige paleizen van oude Portugese koningen en koninginnen.

Het is gebruikelijk om voor een dagtocht te kiezen, maar er zijn ook reizigers die er voor kiezen om een aantal dagen door te brengen op deze plek, die overigens op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Ontspan in de Principe Real Gardens

In de maanden juni tot oktober transformeert Lissabon tot een outdoor-stad. Overal zie je mensen genieten van de buitenlucht. De onlangs gerenoveerde wijk Principe Real ligt dicht bij de botanische tuinen. Het centrale plein is een prachtige plek om te ontspannen en te wennen aan de ontspannen sfeer van Lissabon.

Onderaan de heuvel ligt Praça das Flores, een klein plein zonder toerisme, met enkele van de meest gezellige terrassen in de stad. Beide zijn prachtige plekken om te ontspannen, lezen of ontbijten.

Verken de forten van het St George’s Castle

Het kasteel van Saint George is ongetwijfeld het meest iconische embleem van het historische centrum van Lissabon. De grote citadel, dat hoog en stabiel boven de straten van de oude wijk Alfama uitsteekt, werd meer dan 2000 jaar geleden gebouwd door de Romeinen.

Sindsdien is het ontwikkeld door opeenvolgende stadsleiders, van de Berbers tot de Reconquista-ridders. Tegenwoordig heeft het krachtige palissades en hellende torens om te bewonderen, evenals een omringende gracht.

Loop simpelweg door de indrukwekkende voordeur en ontdek dit koninklijke Portugese prachtstuk die de monarchale macht van het land vertegenwoordigd.

Neem de “lift”

Pak de Elevador de Santa Justa en geniet van het prachtige uitzicht over de daken van Lissabon. Het is een oude stadslift verbonden met een observatieplatform van 45 meter hoog.

De lift werd oorspronkelijk aangedreven door stoom en verbindt het stadscentrum met de wijk Bairro Alto. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad en heeft een klein restaurant waar je heerlijk kunt eten. Een reis kost 5 euro, maar is gratis als je een Lisboa-kaart (stadstoeristenpas) hebt.

Wat is de beste tijd om Lissabon te bezoeken?

Het hoogseizoen in Lissabon loopt van juni tot augustus. Gedurende deze periode liggen de temperaturen tussen de 25 en 28 graden. Het is tegelijkertijd ook de drukste tijd om de stad te bezoeken, dus verwacht dat de prijzen een stuk hoger kunnen liggen dan in andere seizoenen. De sfeer tijdens deze periode is levendig en er zijn nog genoeg plekken om te zwemmen of te ontspannen op het strand.

Aangezien Lissabon in het midden van het land en aan de kust ligt, kan je verwachten dat de temperaturen niet zo hoog zijn als in het zuiden (waar ze overdag 33 graden kunnen bereiken).

Als je een beperkt budget hebt, is de beste tijd om naar Lissabon te reizen in het laagseizoen. Van maart tot mei en van september tot oktober is het nog steeds warm, maar kan je tegelijkertijd zonder de drukte genieten van de stad. De prijzen liggen in deze periode ook een stuk lager. Het kan een beetje regenachtig zijn, maar je kunt nog steeds zonder veel ongemak van de stad genieten!