Madrid

Madrid is een stad zo vol leven en cultuur dat het moeilijk is om het recht te doen in slechts één artikel. Vanuit artistiek oogpunt kan de stad mee met andere grote steden in Europa, met de beste kunstmusea op het continent waar meesterwerken uit de Renaissance en baanbrekende stukken van de 20e eeuw op je wachten om je te boeien.

Profiteer van alle historische bezienswaardigheden en ontdek de achtergrond van het Spaanse rijk dat de wereld oversteeg in de 16e en 17e eeuw. Er zijn ook talloze kleine dingen die Madrid onvergetelijk maken, of het nu een café con leche is op een majestueus plein, drankjes in een bar op het dak of een wandeling in de Retiro of Casa de Campo op een zonnige dag. Het is allemaal onderdeel van de ervaring die Madrid je geeft. Wij hebben een aantal van de mooiste plekken in de Spaanse hoofdstad voor je op een rij gezet.

Ontdek het Plaza Mayor

Plaza Mayor is het belangrijkste plein van Madrid, gelegen in het midden van de stad. Kronkelende straatjes leiden je langs kerken, tapasbars en geven je een glimp van koninklijke geschiedenis en architectuur. Mis dan ook de volgende plekken niet als je over dit plein slentert: Ayuntamiento, San Pedro, San Francisco el Grande en Calle de Cuchilleros. Het plein is bovendien een populaire plek om te eten en te ontspannen, maar wees voorbereid op “toeristische” prijzen.

Het Prado-museum

Het Prado-museum is het belangrijkste culturele monument in Madrid en tegelijkertijd een van de grootste kunstgalerijen ter wereld. De prachtige tentoonstelling van werken van grote Europese meesters zoals Velázquez, Goya, Raphael, Rubens en Bosch (inclusief grote Italiaanse en Vlaamse kunstenaars) is gehuisvest in een 18e-eeuws gebouw dat in 1819 als museum werd geopend.

Bekijk de Puerta del Sol

Het is het beroemdste en meest centrale plein in Madrid, op een steenworp afstand van de Plaza Mayor. Oorspronkelijk was het de locatie van een van de stadspoorten, die naar het oosten lag en was versierd met een afbeelding van de zon, vandaar de naam van de plaats (de “poort van de zon “). Het plein is in feite bijna halfrond en dankt zijn huidige vorm aan de grote renovatiewerken die tussen 1854 en 1860 zijn uitgevoerd.

Bezoek de vlooienmarkt van El Rastro

Elke zondag is er een enorme rommelmarkt in de wijk Embajadores, waar tientallen kraampjes je voorzien van tweedehands kleding, vinylplaten, sieraden en zo ongeveer alles wat je je kunt voorstellen. Ga vroeg in de ochtend als je de menigte voor wilt zijn.

Ontdek Flamenco

Madrid geniet sinds het begin van de 19e eeuw van flamenco en heeft hier de beste artiesten zien triomferen. Flamenco is te zien in vele bars en tavernes in Madrid. Ga dan ook zeker een keer voor een avondmaaltijd naar een van deze plaatsen en luister achteraf naar de vrolijke muziek.

Puerta de Alcalá

Deze neoklassieke doorgang, gelegen op een grote rotonde op de Plaza de la Independencia, was een van de vijf oude ingangen van de stad. In feite kreeg het zijn naam omdat het bouwwerk op de weg naar het Alcalá de Henares ligt. Het uiterlijk is vergelijkbaar met de triomfbogen gebouwd door de Romeinen, en het werd ontworpen door de Italiaanse architect Francesco Sabatini, die de bouw in 1778 voltooide.

Sindsdien hebben de beelden, gravures en kolommen. De locatie doet het momenteel erg goed en is een van de grootste toeristische attracties in Madrid. Het is de moeite waard om ’s nachts te kijken om de indrukwekkend verlichte gevel te bewonderen.

Breng tijd door in de Barrio de La Latina

Ga op pad en verken de vrolijke wijk La Latina en het doolhof van smalle straatjes vol met tapasbars, restaurants en cantinas. Als je hier op een zondag bent, bekijk dan het aanbod op de rommelmarkt van El Rastro en ontdek een van de heerlijke gerechten bij een eetkraampje. Ben je op zoek naar iets meer cultuur? Ga dan de Basiliek van San Francisco el Grand of de Moorse kerk van San Pedro el Real binnen.

Volg een kookles

Wil je leren hoe je enkele van de heerlijke gerechten kunt bereiden die je in Madrid zult proeven? Wat dacht je van een kookles? Er zijn een aantal kooklesopties in het Engels waar je kunt leren hoe je paella of andere typisch Spaanse gerechten maakt. Cooking Point is centraal gelegen en biedt een verscheidenheid aan lessen tijdens de week en in het weekend.

Bezoek het Palacio Real

Het Palacia Real is het koninklijke paleis en het is de officiële residentie van de koning van Spanje, hoewel het nu alleen wordt gebruikt voor staatsceremonies. Het paleis is gedeeltelijk open voor het publiek, behalve op zondagen en wanneer het wordt gebruikt voor officiële zaken. Het paleis is gratis voor EU-burgers op woensdag en rondleidingen in het Engels zijn ook beschikbaar.

Heerlijk ontspannen in het El Retiro Park

Het hoofdpark van Madrid is de perfecte plek om uit te rusten op een zonnige dag, of deel te nemen aan drumcirkels rond het standbeeld van Alphonso XII op zomeravonden. Er is een groot meer waar je een roeiboot kunt huren. Ontdek daarnaast ook meteen het monument voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Madrid, het bos van de afwezigen en het kristallen paleis.

Bezoek een wedstrijd van Real Madrid

Het voetbalteam van Madrid behoort tot een van de beste teams in Europa, niet alleen in Spanje, maar ook in de wereld. Als je voetbal op zijn best wilt zien, bezoek dan zeker een wedstrijd. Het stadion is altijd vol en het publiek zorgt bovendien voor een intense sfeer.

Winkel bij Mercado de San Miguel

Deze overdekte hal is een echte trendy plek om te winkelen, goedkoop te eten of gewoon om mensen te bekijken. Het ligt in de buurt van de Plaza Mayor en trekt een grote menigte aan die na het werk de markt komen bezoeken.