porto

Porto is de tweede grootste stad van Portugal en is een stad boordevol energie, maar tegelijkertijd is het ook een stad vol met mogelijkheden om even heerlijk te ontspannen. Het hart van de stad is de rivier de Douro, met zijn pittoreske en prachtige zuidoever en zijn indrukwekkende brug, die bekend staat als de “omgekeerde Eiffeltoren”.

Middeleeuwse gebouwen, karakteristieke bruggen en cafés vol architectonische details. Porto is een aangename stad met een groot aantal speciale bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld de Lello-boekhandel, misschien wel de mooiste boekhandel ter wereld? Of de speciale tegels (azulejos) die je overal in de stad kunt vinden.

In feite is er zoveel te zien in Porto dat je er zonder problemen een week naar toe kunt rijden voor een stedentrip. Unieke musea, prachtige culinaire plekken en vele charmante straten maken Porto een stad vol bezienswaardigheden. In dit artikel hebben wij de mooiste bezienswaardigheden en plekken in de stad voor je op een rij gezet.

Vila Nova de Gaia

Deze stad aan de kust gelegen tegenover Porto is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de levering van beroemde portwijnen. De regio levert de bekende wijnen aan landen over de hele wereld. Deze delicatesse stamt inmiddels al uit de 17e eeuw en wordt gemaakt in de stad Porto.

De 16e-eeuwse kerk van het klooster Serra do Pilar geeft daarnaast een schitterend uitzicht over de rivier (de Duoro) en de stad zelf. Verschillende soorten port kunnen worden geproefd in de knusse kelder van de kloosterkerk.

Mosteiro da Serra do Pilar

Dit klooster is een architectonisch hoogtepunt van de regio en werd in 1996 toegevoegd aan de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Het klooster werd gebouwd voor de Augustijnse orde in de 16e eeuw. De kerk heeft een speciale ronde vorm, geïnspireerd op de kerk van Santa Maria Redonda in Rome. Omdat de kerk op een heuvel ligt, heb je een speciaal uitzicht op de Douro en Porto vanuit de kathedraal van de kerk.

Het klooster kan worden bezocht van dinsdag tot zondag van 9.30 uur tot 17.30 uur en sluit niet vóór 18.30 uur tussen april en oktober. Rondleidingen worden elk uur georganiseerd.

De rijke geschiedenis van de stad

Als je door de stad rondloopt is het advies om vooral te blijven rondkijken. Overal in deze stad kom je prachtige hoge huizen, die bedekt zijn met tegels tegen. Je kunt kerken en kastelen bekijken in elke hoek van de stad. Degenen die geïnteresseerd zijn in kunstgeschiedenis zijn dan ook op de juiste plaats.

Maar duik bijvoorbeeld ook in de zeer bijzondere boekhandel Livraria Lello. Het is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Porto. De geschiedenis zegt dat J.K. Roling werd geïnspireerd door deze boekhandel voor zijn wereldberoemde Harry Potter-boeken. Je moet er in de rij voor staan, maar als je eenmaal binnen bent, begrijp je precies waarom ze hier werd geïnspireerd. In feite begrijp je dat als je door de straten van de stad loopt. Er is namelijk zoveel te zien op het gebied van kunst en cultuur!

Maria Pia

De Maria Pia-brug tussen Porto en Vila Nova de Gaia wordt vandaag de dag niet meer gebruikt. De spoorbrug die is vernoemd naar Maria Pia, de Portugese koningin, werd voornamelijk gebruikt om Port per spoor naar de juiste locatie te brengen. Daarnaast was het ook het allereerste ontwerp van de beroemde Gustval Eiffel. In 1991 is de functie van de brug vervangen door de São João-brug. De bruggen zijn nog beter te bewonderen tijdens een boottocht. Tijdens deze boottocht krijg je een prachtig uitzicht op de stad.

Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos bestaat uit een bijzondere klokkentoren dat onderdeel is van de Igreja dos Clérigos, een kerk gebouwd door Nicolau Nasoni in het midden van de 18e eeuw. De klokkentoren werd vervolgens bovenop de kerk gebouwd en beïnvloed door de Romeinse barok en klokkentorens uit Toscane.

De toren is 75,6 meter hoog en torent uit boven de andere gebouwen in de stad. Je kunt de klokkentoren van bijna overal in de stad zien en daarom is het het symbool van de stad geworden. Bezoekers kunnen de maar liefst 240 treden tellende toren beklimmen. Vanaf de top van de klokkentoren krijg je bovendien een prachtig uitzicht op de stad.

Je kunt de toren elke dag beklimmen tussen 9.00 en 19.00 uur. In de zomer wordt er gebruik gemaakt van tijdvakken. Je moet dan van tevoren uw kaartje kopen en een tijdstip registreren om de klokkentoren te kunnen bezoeken.

De Kathedraal van Sé

De imposante kathedraal van Sé ligt aan de zogenaamde Terreiro da Sé. Het is een van de oudste monumenten in de stad Porto. De kathedraal heeft twee torens met een koepel. In de loop der jaren zijn veel bouwstijlen toegevoegd, waaronder het interieur. Er is een klooster naast de kathedraal, die zeker een bezoek waard is. Omdat deze kathedraal op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht op de oude stad Ribeira.

Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa werd gebouwd in de 19e eeuw naast de Igreja de São Francisco. De Associação Comercial do Porto liet het in 1842 in neoklassieke stijl bouwen als paleis voor de beurs van de stad. Het gebouw zelf werd voltooid in 1850, maar het interieur werd pas in 1910 voltooid.

In 1982 werd het gebouw tot nationaal monument verklaard. Het interieur is rijkelijk versierd met glazen ruiten, sculpturen, schilderijen en speciaal meubilair. De Arabische kamer is het architecturale hoogtepunt van het gebouw en geeft een kijkje in de bijzondere stijl van de Moren.

Casa de Chá da Boa Nova Leça da Palmeira

Een restaurant op een heel speciale plek is “Casa de Chá da Boa Nova”. Vertaald betekent dit “de goed nieuws theekamer”. Als je van uitzonderlijke architectuur en een prachtig uitzicht houdt, moet je zeker een keer in dit magische restaurant gaan eten. De architect Alvaro Siza Vieira ontwierp dit speciale gebouw op de kliffen van Leça da Palmeira. Naast het Casa de Chá da Boa Nova staat bovendien een vuurtoren en een kapel, iets dat je na het diner nog even rustig kan bekijken.

Ontdek Porto op de fiets

Een geweldige manier om de stad en de mooiste bezienswaardigheden van Porto te ontdekken is per fiets. In korte tijd kun je veel zien en leren over de stad. Baja Bikes biedt een geweldige fietstocht in Porto, waar je de stad op een andere manier kunt ontdekken dan aan de hand van een traditionele gids. Op deze manier weet je zeker dat je niets van de bezienswaardigheden van Porto zult missen en zelfs een groot deel van de hoogtepunten van de stad zult ontdekken!