Rome

Rome is een van de mooiste en oudste steden ter wereld. De stad beschikt over een geschiedenis van meer dan 2500 jaar. Sinds het begin van de stad is het een centrum van macht, politiek, cultuur en ontwikkeling geweest.

De stad is bovendien rijk aan legendes en mythen, en er zijn verschillende verhalen over hoe deze majestueuze plek vroeger is opgebouwd. Verschillende Romeinse keizers regeerden over het machtige Rome, waarin het uiteindelijk uitgroeide tot een kolossaal Romeins rijk.

In de loop van de tijd zijn verschillende monumenten, paleizen en religieuze gebouwen opgetrokken in de stad, die nu worden beschouwd als prachtige toeristische attracties en een herinnering zijn aan het glorieuze verleden van de stad. Rome wordt regelmatig gezien als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa. Met historische bezienswaardigheden als het Colosseum en het Vaticaan is het gemakkelijk te begrijpen waarom er zo wordt gedacht.

In dit artikel gaan wij in op de mooiste plekken in Rome die je absoluut niet mag missen!

Het Colosseum

Dit indrukwekkende bouwwerk is een van de beroemdste en meest bezochte monumenten ter wereld. Een reis naar Rome zou dan ook niet compleet zijn zonder een bezoek aan het Colosseum.

Het Colosseum, ook wel bekend als het Flavische amfitheater, werd gebouwd tussen de jaren 70 en 80 na Christus en werd op zijn hoogtepunt geschat op 80.000 toeschouwers.

In dit gebouw werden spellen, gladiatortoernooien en andere evenementen gehouden waaraan Romeinse keizers regelmatig deelnamen. Het Colosseum ligt ten zuidwesten van het centraal station, is gemakkelijk bereikbaar en heeft een metrostation in de buurt. Er zijn dus geen excuses om het imposante gebouw niet te bezoeken tijdens je trip.

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is misschien wel het bekendste en beroemdste religieuze gebouw ter wereld en wordt beschouwd als een echte triomf voor de macht van de katholieke religie.

De basiliek ligt aan het einde van het Sint-Pietersplein, heeft een prachtig ontworpen gevel en beschikt over beelden van de apostelen en Jezus. In de basiliek zijn de architectuur en decoratie magisch te noemen. Het is dan ook niet vreemd om te horen dat de basiliek als een van de mooiste gebouwen ter wereld wordt gezien.

Je zult versteld staan ​​van de enorme hoeveelheid decoratie en details en hoe het licht op bepaalde momenten van de dag in de vorm van adembenemende stralen de basiliek binnenvalt.

Vergeet ook zeker niet om de koepel te beklimmen om een ​​prachtig uitzicht op het Place Saint-Pierre te ervaren!

Even heerlijk relaxen op de Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn een veel bezochte locatie in Rome. Met de Piazza di Spagna aan de basis en de Trinità dei Monti bovenaan is het bovendien een bijzondere plek.

De trap werd gebouwd in de jaren 1720 en is uitgegroeid tot een sociale plek voor toeristen en de lokale bevolking. Deze plek is ook een populair startpunt van vele kroegentochten. Het is bovenal gewoon een plek om even heerlijk te ontspannen en te genieten van de omgeving van het plein.

Sint-Pietersplein

Binnen Rome is nog een ander klein land te vinden – het Vaticaan. Deze onafhankelijke staat is een van de belangrijkste religieuze plaatsen ter wereld en het bijbehorende Sint-Pietersplein is een historische plaats waar veel belangrijke evenementen hebben plaatsgevonden.

Het plein voor de Vaticaanse staat is cirkelvormig en wordt omlijst door twee enorme colonnades. Op deze kolommen staan prachtige beelden van verschillende religieuze figuren en eerdere pausen. Aan het einde van het plein staat de beroemde Sint-Pietersbasiliek. Voor de basiliek staan stoelen die dienen voor de voor pauselijke ceremonies.

Bewonder de grootte van het plein, bekijk de menigte die een glimp van de paus hopen op te vangen en gebruik het plein als startpunt om het Vaticaan verder te ontdekken.

Bezoek Piazza Navona

Het is een van de mooiste openbare plaatsen in Rome en het is de thuisbasis van Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi, met zijn prachtige afbeeldingen die de grote rivieren van de wereld vertegenwoordigen.

Het gehele ovale plein is bekleed met restaurants, gelaterias, Museo di Roma en talloze winkels. De nabijgelegen Via della Pace is een van de meest fotogenieke straten in de stad. Ga rustig zitten op een van de terrassen en neem het allemaal in je op.

Trevi-fontein

Er zijn niet veel andere fonteinen in de wereld die zo rijkelijk versierd en gevormd zijn als de Trevi-fontein. De fontein werd gebouwd door Nicola Salvi in 1762 en is een eerbetoon aan de Romeinse god Oceanus.

Het detail van de sculpturen is prachtig te noemen. Eigenlijk zijn de hele gevel en de fontein een waar kunstwerk te noemen.

Het gooien van munten in de fontein – met als achterliggende gedachte dat het voor geluk zou zorgen – is een ware traditie geworden. Al kan dit nog weleens lastig zijn door de enorme aantallen toeristen! Deze fontein bevindt zich in de buurt van het Pantheon en het Quirinal Palace en mag eigenlijk niet worden overgeslagen als je door de straten van Rome loopt.

De beste tijd voor een bezoek aan Rome

Het hoogseizoen bevindt zich, net als in veel andere Zuid-Europese steden, in de zomer van juni tot september. In deze periode is het eigenlijk een constante strijd om een glimp op te vangen van de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Ondanks de grote drukte zijn de temperaturen wel een pluspunt te noemen. In augustus kunnen de temperaturen oplopen tot 32 graden per dag.

De winter in Rome loopt van oktober tot aan maart. In deze periode vindt het laagseizoen plaats, maar dat betekent zeker niet dat de stad stil is. Hoewel er minder reizigers te vinden zijn, is de drukte nog overal duidelijk te voelen. Temperaturen dalen in deze periode overigens zelden onder 4 graden.

Het is echter een aanrader om Rome in het laagseizoen te bezoeken. Met name de maanden april tot mei zijn aangename maanden. Het is in deze periode iets minder chaotisch dan in de zomermaanden en de temperatuur is met circa 18 graden zeker niet verkeerd.