valencia

Valencia is een stad die jaarlijkse voor een grote toestroom aan toeristen zorgt. Dit is ook niet vreemd als je kijkt naar alle mogelijkheden binnen deze indrukwekkende stad. Valencia heeft namelijk een bruisend oud centrum met veel kleine straatjes en prachtige middeleeuwse gebouwen zoals de Lonja de la Seda, die op de lijst staat van UNESCO.

Valencia ligt daarnaast ook aan de Middellandse Zee, dus je kunt even heerlijk ontspannen op de grote zandstranden en genieten van een aantal unieke visgerechten.

De stad is bovendien de thuisbasis van paella, met afstand het beroemdste Spaanse gerecht. Tenslotte zijn er ook een groot aantal toeristische attracties in de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Dit alles maakt Valencia een van de meest complete reisbestemmingen in Spanje.

In dit artikel gaan wij dan ook in op de beste en mooiste plekken die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Valencia

De stad van de kunst en wetenschap

Het kan moeilijk zijn om je weg te vinden in de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Desondanks is het de moeite waard om de historische en moderne gebouwen te ontdekken. De bezienswaardigheden bestaan uit een adembenemende set van state-of-the-art structuren, waaraan de omgelegen fonteinen een schitterend aanzicht geven.

Deze architecturale ontwikkelingen begonnen in het midden van de jaren negentig en eindigde in 2005. De gigantische gebouwen bevatten culturele bezienswaardigheden zoals L’Hemisfèric, een planetarium en de IMAX bioscoop. Umbracle, een botanische verzameling plantensoorten, biedt bovendien een perfecte ervaring om een te worden met de natuur van de stad. Vergeet niet van te voren te reserveren om wachtrijen bij de populairste toeristische trekpleisters te omzeilen.

Bezoek het Plaza de la Virgin

Op deze bijzondere plek vind je de kathedraal van Valencia met zijn gotische architectuur die het plein domineert. Het is een van de mooiste kathedralen in Spanje. Toeristen waarderen daarnaast vooral de brede en schone straten, de oude kronkelende straatjes van de Barrio del Carmen en de typisch Spaanse stijlgebouwen met hun grote deuren, balkons en ramen. Het is echt een uniek gedeelte van de stad en zeker het bezoeken waard.

De Kathedraal van Valencia

Deze gotische kathedraal dateert uit de 13e en 14e eeuw en werd in de op daar volgende honderd jaar gewijzigd door diverse ontwikkelingen. Stap binnen en ontdek de 15e-eeuwse renaissanceschilderijen van kunstenaars zoals de Valenciaan, Jacomart en verschillende kunstenaars uit Rome.

Het meest fascinerende en misschien wel het meest controversiële deel is de kapel van Saint Calice. Bij het altaar staat een van de weinige kelken waar Jezus gebruik van maakte tijdens het laatste avondmaal.

Jardin del Turia

Dit prachtige park brengt je frisse lucht en vooral veel ontspanning. En dat gewoon midden in het centrum van de stad. Het park werd gebouwd in de 20e eeuw nadat de Turia-rivier buiten haar oevers trad en de stad hiermee grote schade toebracht.

De rivier werd omgeleid en in de jaren tachtig veranderde de rivierbedding van de stad langzamerhand in negen kilometer groen. Zelfs vandaag de dag kruisen er nog 18 bruggen de rivierbedding, de oudste hiervan stamt uit de middeleeuwen. Deze bruggen maken allemaal deel uit van het ongewone landschap van het park.

Verschillende landschapsarchitecten hebben deze tuinen helpen ontwerpen en zij hebben een omgeving gecreëerd van dennen-, sinaasappel- en palmbossen die leiden naar sportfaciliteiten, speeltuinen en fonteinen. Ondanks dit alles is het park natuurlijk ook gewoon een ideale locatie om even heerlijk tot rust te komen.

Breng een bezoek aan de centrale markt

Tegenover de zogenaamde Zijdebeurs (Lonja de la Seda) staat nog een ander kostbaar monument: het spelonkachtige en weelderige centrale marktgebouw. Zelfs als je Valencia alleen bezoekt voor de bezienswaardigheden, is de buitenkant met het Art Nouveau-ontwerp van metaal en glas in het gebouw al bewonderenswaardig genoeg.

Hoewel het gebouw dateert uit het begin van de 20e eeuw, past het perfect bij de historische architectuur van dit gedeelte van de oude stad. En als je op de markt wilt gaan shoppen, heb je talloze mogelijkheden als het aankomt op lokale producten. Er zijn 400 kleine verkopers actief op de markt, waarvan een groot gedeelte boerderijproducten en zeevruchten verkopen tegen de beste prijzen in de stad.

Als je houdt van typische Spaanse delicatessen, zoals chorizo, Iberische ham of Manchego-kaas, is deze plek een absolute aanrader.

Malvarrosa-strand

Voor iedereen die even genoeg heeft van alle drukte, is er gelukkig een passende oplossing: je kunt namelijk zonnebaden op een mediterraan strand, en dat op slechts een paar minuten van de oude binnenstad. Het Malvarrosa-strand is een brede strook aan goudkleurig zand dat zich over een kilometer langs de kust van de stad uitstrekt.

Het strand wordt geprezen vanwege alle voorzieningen die het biedt; van noodtorens, een medisch centrum, fonteinen en talloze douches tot eenvoudig te gebruiken hellingen en wandelpaden. Het goede nieuws is bovendien dat je niet ver hoeft te lopen voor een koud drankje of een snack, want er zijn talloze restaurants direct aan de promenade te vinden.

Ontdek de stad per fiets

Fietsen door de Spaanse straten is misschien niet de eerste optie waar je aan denkt als je in Valencia aankomt, maar het is absoluut een logische keuze als je de vele smalle straatjes, autovrije ruimtes, parken en promenades in Valencia tegenkomt tijdens je trip.

Op de fiets heb je de vrijheid om de populairste bezienswaardigheden van Valencia te verkennen, naar het strand te gaan of om op comfortabele wijze de Jardín del Turia te ontdekken.

Sinds 2012 heeft de stad de beschikking over een netwerk voor het delen van fietsen door een abonnement op Valenbisi. Deze optie is voornamelijk bedoeld voor de inwoners van de stad. Er zijn echter ook veel verhuurbedrijven in de stad, zoals PassionBike in Carrer de Serrans. Een perfecte manier om de stad op een snelle en eenvoudige wijze te ontdekken dus.

De beste tijd van het jaar om Valencia te bezoeken

Valencia heeft over het algemeen te maken met een mediterraan klimaat, waardoor het nagenoeg altijd heerlijk weer is. De ideale reistijd voor Valencia is tussen de maanden maart en juni, wanneer de temperaturen nog niet te hoog liggen en de bezoekersstroom aanzienlijk minder is ten opzichte van in de zomermaanden.

Juli tot oktober is de beste tijd als je graag wil genieten van de stranden. Verwacht in deze periode van het jaar wel een grote drukte. De winters zijn daarnaast ook een goed moment om Valencia te bezoeken, het nadeel is echter dat veel bezienswaardigheden in deze periode van het jaar werken met beperkte openingstijden.