Venetië

Venetië is een stad van immense schoonheid en historisch belang, maar het is ook uniek en als geen enkele andere stad in Italië. Venetië, de hoofdstad van de regio Veneto in Noord-Italië, bevindt zich op 117 kleine eilanden verbonden door een reeks bruggen en wordt gescheiden door een netwerk van kanalen.

Met ongeveer 250.000 inwoners is Venetië niet een van de grootste steden in Veneto, maar het is zeker een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in het land.

In de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance was Venetië een extreem krachtig fort en diende het als een belangrijk financieel en militair centrum. Bovendien was het een plaats met een grote culturele en artistieke ontwikkeling en was het bekend over de hele wereld.

Venetië is nog steeds een belangrijk economisch centrum en een van de meest populaire toeristische steden ter wereld – bezienswaardigheden zoals de Basiliek van San Marco en het Canal Grande trekken jaarlijks miljoenen bezoekers naar Venetië.

In dit artikel hebben wij de beste plekken in Venetië voor je op een rij gezet!

Basiliek van San Marco

Het is het beroemdste en meest bekende gebouw van Venetië. De basiliek van San Marco is een subliem stuk architectuur die zich sinds de oprichting in 1092 heeft bewezen en nog steeds een van de belangrijkste religieuze gebouwen in Noord-Italië is.

Elk aspect van deze kerk is fantastisch – van sierlijke details, sculpturen en kunstwerken aan de gevel tot aan de prachtig geschilderde fresco’s en Byzantijnse kunstwerken binnen het gewelfde plafond.

Deze basiliek bevindt zich op het San Marcoplein en is gemakkelijk bereikbaar vanaf het grote kanaal. Het is daarnaast een van de bekendste voorbeelden van Italiaanse Byzantijnse architectuur.

San Marcoplein

Terwijl de Basiliek van San Marco het beroemdste gebouw in Venetië is, is het San Marcoplein het beroemdste plein. Deze plek aan het grote kanaal tegenover het eiland San Giorgio Maggiore is van groot belang in Venetië en een werkelijk spectaculaire plek om te bezoeken.

Rond het plein staan een aantal sierlijke gebouwen met gebogen gangen die ze perfect omlijsten. Er zijn ook verschillende belangrijke gebouwen op het plein, waaronder de basiliek, het Dogenpaleis en de Torre dell’Orologio.

Deze plek is de perfecte plek om je reis door Venetië te beginnen en enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden te bekijken.

Doe mee aan het carnaval van Venetië

Tien gekke maskerade dagen en nachten in februari voordat het zogenaamde Lent aanbreekt. Deze traditie gaat eeuwen terug en is een van de grootste festivals in heel Italië. Als je met een groot budget reist, kun je zelfs betalen om een traditionele gemaskerde bal bij te wonen.

Vergeet echter niet vooruit te plannen – de hele stad is tijdens deze periode van het jaar erg druk en duur te noemen.

Canal Grande

Venetië heeft honderden kanalen die de verschillende eilanden van de stad verbinden – het grootste van deze kanalen is met afstand het Canal Grande.

Het kanaal heeft meer weg van een rivier en strekt zich uit van de ene naar de andere kant van Venetië. Hierbij slingert de rivier door het centrum in een grote S-vormige bocht.

Meer dan 170 13e-eeuwse gebouwen bevinden zich aan de oevers van het kanaal. Het heeft eeuwenlang gediend als een belangrijke waterweg in de stad. Slechts vier bruggen overspannen het Canal Grande, omdat mensen en toeristen meestal langs het kanaal reizen en niet eroverheen.

Overweeg dan ook zeker om langs delen van het kanaal te wandelen, de gebouwen langs het kanaal te bewonderen en het levendige rivierverkeer van Venetië te bekijken.

Heerlijk relaxen in Venetië Lido

Als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en te ontsnappen aan de meeste toeristen, dan is het Lido de plek waar je moet zijn. Dit afzonderlijke eiland vormt een barrière tussen Venetië en de Adriatische Zee en biedt een lang en mooi stuk strand.

Er zijn ongeveer 20.000 inwoners en de plek biedt ook een groot aantal woonwijken, winkels, restaurants en hotels. Met een veel rustiger en ontspannen gevoel dan in het centrum van Venetië, is Lido een echte oase van rust en biedt een sterk contrast met de levendige straten en de waterwegen rond het Canal Grande.

Bezoek de markten

Venetië heeft een aantal levendige markten waar je heerlijk eten kunt kopen voor een fractie van de prijs dan in restaurants. De vismarkt in de ochtend is met name een echte aanrader te noemen.

Ga vroeg op pad om te zien hoe de restauranthouders hun vis kiezen en kom later terug naar de lokale bevolking die hun gerechten kiezen en bereiden. Er is ook een markt voor biologische producten op maandag.

Ontdek het Canal Grande in een vaporetto

De vaporetto is de belangrijkste vorm van vervoer in Venetië. Het vaporetto-systeem is zeer efficiënt en een van de snelste manieren om naar de verschillende eilanden van Venetië te komen.

Je kunt bovendien all-in kaartjes kopen voor meerdere doeleinden, zodat je niet elke keer een kaartje hoeft te kopen. Probeer tijdens je verblijf in Venetië zoveel mogelijk met de vaporetto te reizen en geniet van het maritieme verkeer en de bezienswaardigheden die je onderweg allemaal tegenkomt.

Campanile van San Marco

Als het hoogste gebouw in Venetië, is de Campanile een imposant bouwwerk dat tot een kolossale hoogte van maar liefst 98,6 m reikt. Het huidige gebouw is een reconstructie, aangezien het origineel in 1902 instortte. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd in de 9e eeuw en diende als uitkijktoren.

In de loop der jaren is de toren beschadigd door brand, aardbevingen en zelfs bliksem.

De hoofdas is een eenvoudig ontwerp van rode bakstenen en is vrij eenvoudig te noemen, maar de klokkentoren en de bovenkant hebben talloze bogen en stenen. Daarnaast vind je bovenop een gouden standbeeld van de engel Gabriel.

Bewonder de toren vanaf Piazza di San Marco, maar neem ook gerust de lift naar boven om te genieten van het beste panoramische uitzicht op Venetië.

De beste tijd voor een bezoek aan Venetië

De lente is een geweldige tijd om te bezoeken, vooral omdat de temperaturen tussen 17 en 22 ° C liggen en er tot aan juni niet veel mensen zijn. De drukte in Venetië is op zijn hoogtepunt in de zomermaanden. De prijzen stijgen en de menigte is intens. Tussen juni en augustus ligt de temperatuur rond de 28 ° C per dag.

De toestroom van reizigers neemt vervolgens weer af in de herfst en winter. De temperaturen zijn in deze perioden nog vrij aangenaam. Deze periode staat echter ook bekend als de Acqua-Alta-periode (‘overstroming’), waarin overstromingen van de straten regelmatig voorkomen.

Over het algemeen zul je de drukte onder ogen moeten zien, maar als je de maanden halverwege de zomer of april kunt vermijden, wanneer de school gesloten is en de stad vol is met schoolgroepen op vakantie, zul je het zeker een leuke ervaring vinden om Venetië te bezoeken.