Outdoor vakantie of activiteiten in de herfst?

Veel mensen vinden de natuur op haar mooist in de herfst. Denk aan de prachtige bossen, waar de bomen met rode, oranje en gele bladeren je verwelkomen. Of wat te denken van de snijdende wind aan het strand? Het heeft een fraai effect op de duingebieden. In dit artikel vind je verschillende ideeën voor leuke outdoor vakanties en activiteiten in de herfstvakantie. Aan welke van deze activiteiten heb je zelf al gedacht? Het is zonde om tijdens de herfst binnen te zitten! 

Leukste herfst activiteiten buiten de deur 

Er is ontzettend veel te beleven in de natuur, in steden en bijvoorbeeld op het water. Maak een wandeling, ga op zoek naar een schat samen met je kinderen tijdens geocaching of klim samen naar de top in een klimpark. Hieronder hebben we de leukste uitjes in de herfst voor je uiteengezet. Je kunt verschillende uitjes met elkaar combineren, denk bijvoorbeeld aan een wandeling in de natuur in combinatie met geocaching

Maak een mooie herfstwandeling in het weekend 

Een van de populairste outdoor activiteiten voor tijdens de herfst is het maken van een mooie herfstwandeling. Nederland kent talloze wandelpaden, die je langs de mooiste plekjes in de natuur brengen. Het leuke is dat iedere provincie weer andere prachtige plekken kent! Stap in de auto of de trein en reis naar de verschillende startpunten van onderstaande routes.

 Boswachterspad KanonsbergrouteWandelroute N70 NatuurWandelroute Veluwezoom
Lengte 8.0 kilometer14.2 kilometer5.0 kilometer
Type wandelingRondwandelingRondwandelingRondwandeling
PlaatsMaashorstNijmegenArnhem
ProvincieNoord BrabantGelderlandGelderland
StartpuntParkeerplaats Schaijksedreef NistelrodeHotel ’t Spijker in Beek-UbbergenParkeerplaats Heuvenseweg Rheden
Route Bekijk de route hier!Bekijk de route hierBekijk de route hier!

Steden ontdekken tijdens Escape Tours 

Leer nieuwe steden kennen tijdens een Escape Tour. Bij een Escape Tour, wat volledig digitaal gespeeld wordt op je telefoon, moet je verschillende opdrachten voltooien in een stad naar keuze. De Escape Tours worden onder meer aangeboden in Den Haag, Amersfoort en Maastricht. Doel is om de verschillende opdrachten zo snel mogelijk af te ronden om zo de hoogste score neer te zetten. Escape Tours zijn heel afwisselend en laten je nieuwe plekken zien in steden die je zelf al dacht te kennen. 

Op avontuur in een klimpark 

Nederland kent verschillende klimparken in de diverse bossen. Het is ontzettend leuk om samen met je kinderen op avontuur te gaan in zo’n klimpark. Zorg er wel voor dat je op een droge dag naar het park gaat. Zo verklein je de kans dat je uitglijdt! Vaak ben je zo’n twee tot drie uur in het park bezig. Na afloop heb je de mogelijkheid om nog wat na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Houd er rekening mee dat deelnemers vaak minimaal 1.25 of 1.30 meter lang moet zijn. Voor de jongste kinderen zal een klimpark om die reden afvallen als herfstactiviteit. 

klimpark
© adventuretickets.nl

Adventure lab caches in de Nederlandse natuur 

Eerder las je al dat een wandeling in de herfst goed te combineren valt met Adventure lab caches. Het is een relatief nieuw fenomeen, wat de afgelopen jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen onder jong en oud. Doel van dit nieuwe geocaching spel is het opsporen van locaties op basis van coördinaten die je in een app vindt. Over het algemeen loop je een kleine ronde met 5 punten waar je vragen moet beantwoorden om door te kunnen gaan.

Offroad 4×4 rijden 

Wil je eens wat anders dan wandelen of fietsen in de natuur? Offroad 4×4 rijden kan een goed alternatief zijn. Er zijn verschillende natuurgebieden, onder meer rond Nuenen en Almere, waar je met een 4×4 auto de natuur in mag. Houd er rekening mee dat een rijbewijs verplicht is voor deze activiteit. Daarbij is 4×4 rijden het leukst wanneer het droog is, zo zie je het meest van je omgeving! 

offroad rijden
offroad rijden

Fotograferen in de natuur en steden 

Niet alleen valt een wandeling goed te combineren met geocaching. Je kunt tijdens het wandelen ook fotograferen. Maak fraaie natuurfoto’s, of probeer oude gebouwen te vinden op verlaten industrieterreinen en zet deze op de foto. Dat laatste noemt men ook wel urbexen. Het is net als geocaching een relatief nieuwe trend. Doel is om oude gebouwen zo fraai mogelijk op de foto te zetten en deze online te delen met andere urbexers

Op vakantie in de herfstperiode 

Wil je niet alleen leuke outdoor activiteiten ondernemen tijdens de herfst, maar het liefst ook echt even weg zijn van huis? Je kunt een vakantie boeken naar een van onderstaande gebieden. Deze gebieden zijn uitermate geschikt voor de outdoor activiteiten die we reeds voor je hebben opgesomd. Welke van deze gebieden spreekt jou het meeste aan? 

Verblijven in een natuurhuisje 

Uniek overnachten doe je in een natuurhuisje. Er zijn verschillende plekken in Nederland, waar je deze natuurhuisjes dichtbij of middenin de natuur vindt. Je kunt er soms niet met de auto komen, maar wandelt er vanaf de parkeerplaats heen. Het geeft je het optimale gevoel van vrijheid! Bij een natuurhuisje kun je denken aan een chalet op het erf van een boer, een blokhut in de natuur, een cabin, een trekkershut en bijvoorbeeld een pipowagen.  

natuurhuisje herfst
© natuurhuisje.nl

Campings in Nederland en andere Europese landen 

Wie niet bang is voor de kou en regen in de herfst, kan overnachten op een camping in Nederland. De meeste campings zijn tot eind oktober geopend. In plaats van kamperen met een tent, kun je ook met de caravan gaan of bijvoorbeeld een camper huren. Zo heb je iets meer comfort tijdens de vaak natte herfstperiode. Mocht je op zoek zijn naar warmte, dan is het bezoeken van een camping in Zuid-Europa logischerwijs de beste keuze. 

Van de ene naar de andere cabin lopen 

Vergelijkbaar met een overnachting in een natuurhuisje, is het overnachten in een cabin van Cabiner. Ook deze kleine accommodaties vind je middenin de natuur. Het leuke aan de cabins is dat er wandelingen worden aangeboden van het ene naar het andere huisje. Je slaapt er slechts en wandelt de volgende dag door naar je volgende accommodatie. Een verschil tussen een natuurhuisje en een cabin is het feit, dat een cabin vaak geen WiFi en stopcontacten heeft. Iets wat een natuurhuisje, zelfs middenin de natuur, nog wel heeft. Je komt volledig uitgerust en vrij van stress terug naar huis.

Op vakantie net over de grens 

Niet iedereen heeft in eigen land het gevoel echt even weg te zijn. Voor hen kan een vakantie naar Duitsland een goed idee zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de Duitse Eiffel. In dit natuurgebied kun je prachtig wandelen en fietsen. Daarbij vind je er verschillende fraaie vakantieparken. Onder meer Landal biedt er huisjes aan voor stellen, gezinnen en complete families.

Tip: regelmatig worden er op Vakantieveilingen.nl aantrekkelijke vakanties aangeboden. Aan de hand van een veiling wordt bepaald tegen welke prijs de vakanties verkocht worden. Houd zelf eens in de gaten of er een mooie kans voorbij komt voor een vakantie buiten de deur. 

Zelf een leuk idee? 

Wellicht heb je zelf een leuke herfst activiteit ondernomen of ken je een vakantiepark waar iedereen eens zou moeten verblijven. Laat het ons weten in de reacties onderaan de pagina! Bekijk ook onze pagina: Outdoor vakantie of activiteiten in de winter?

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *