Outdoor vakantie of activiteiten in de winter?

Ben je op zoek naar leuke outdoor activiteiten voor de wintermaanden? Er is vaak veel meer te beleven buiten, dan je op voorhand verwacht. Denk aan het populair geocaching. Zeker met sneeuw sta je voor extra uitdagingen! Ook kan het leuk zijn om je fotocamera mee te nemen onderweg.

Naast de losse outdoor activiteiten, kun je ook voor een outdoor vakantie in de winter kiezen. Zoek je een warm Zuid-Europees land op, of kies je voor het avontuurlijke van kamperen in de koude maanden in Nederland? In dit artikel vind je inspiratie om de wintermaanden door te komen met outdoor vakanties en activiteiten. 

Winter activiteiten buiten de deur 

Er is ontzettend veel te beleven buiten, zelfs wanneer het koud en guur is. Hieronder hebben we de leukste outdoor activiteiten voor tijdens de wintermaanden voor je verzameld. Je kunt deze activiteiten los van elkaar zien, maar ze ook combineren. Heb je de geocaching app al op je telefoon staan? Doel van geocaching is het speuren naar schatten, die anderen in de natuur verstopt hebben. De combinatie van wandelen en tegelijkertijd zoeken naar verborgen schatten is ontzettend leuk! Ook een Bow Battle is echt iets voor de winterperiode. 

Wandelen in de wintermaanden 

Niets is mooier dan het prachtige landschap in de wintermaanden. Blijf niet binnen met de kou, maar kleed je warm aan en stap naar buiten! Er zijn prachtige wandelroutes te vinden in de Nederlandse natuurgebieden. Zoek een wandeling dichtbij huis, of kies voor het verkennen van de natuur in andere Nederlandse provincies. In de wintermaanden is Limburg niet te vergelijken met bijvoorbeeld Groningen. Tijdens onderstaande wandelroutes zie je de diversiteit die Nederland je biedt. 

 Wandelroute Oertijd Duinen van Zuid-Kennemerland Boswachterspad Stuifduinentocht
Lengte10.0 kilometer9.0 kilometer17.0 kilometer
Type wandelingRondwandelingRondwandelingRondwandeling
PlaatsUtrechtse HeuvelrugSantpoort-NoordSchoorlse Duinen
ProvincieUtrechtNoord-HollandNoord-Holland
StartpuntTheehuis ’t Hooge Erf VuurscheSantpoortse Dreef 1, Santpoort-Noord Buitencentrum Schoorlse Duinen Schoorl
Route Bekijk de route hier!Bekijk de route hierBekijk de route hier

Escape Tours door Nederlandse steden 

Het is heel fijn om tijdens de koude maanden door het centrum van Nederlandse steden te struinen. Duik in een van de cafés voor een kop warme chocolademelk, ga op zoek naar een leuke outfit voor tijdens de feestdagen, enzovoorts. Je leert een stad echter pas kennen, wanneer je een Escape Tour door de stad hebt gedaan.

Het idee van deze Escape Tours is dat je tijdens een rondwandeling verschillende opdrachten uitvoert. Wie dat het snelste doet, staat bovenaan de ranglijst. De opdrachten krijg je via je telefoon. Leuk aan de Escape Tours is dat je ze in steeds meer Nederlandse steden kunt doen en dat je hier zelf een moment voor uit kunt zoeken. 

Fotograferen van het winterlandschap 

Eerder las je al dat je verschillende outdoor activiteiten met elkaar kunt combineren in de wintermaanden. Zo is het onder meer leuk om je fototoestel mee te nemen tijdens een wandeling in de natuur. Het winterlandschap is prachtig, zeker wanneer er dauw of bijvoorbeeld een dun laagje ijzel te zien is. Deel je foto’s online met anderen, of doe inspiratie op door andermans foto’s te bekijken. 

Tip: kijk eens naar urban exploring, het is een fenomeen waarbij mensen verlaten gebouwen zo mooi mogelijk op de foto proberen te zetten. Denk aan een oud fabriekspand op een verlaten industrieterrein, een oude school in een klein dorp, enzovoorts. 

Bow Battle op een warme winterdag 

Vind je het leuk om de strijd aan te gaan met familieleden of bijvoorbeeld collega’s op het werk? Wellicht is een Bow Battle dan echt wat voor jou! Tijdens de Bow Battle probeer je elkaar figuurlijk uit te schakelen met een pijl-en-boog. In tegenstelling tot bijvoorbeeld paintball, word je van een Bow Battle niet vies. Het is een van de redenen die maken dat steeds meer mensen voor de Bow Battle in plaats van paintball kiezen. Voor zo’n activiteit moet het enigszins goed weer zijn. 

Geocaching een nieuwe hype in Nederland 

Niet alleen is het leuk om je fotocamera mee te nemen onderweg. Vergeet ook je telefoon niet! Download voor vertrek een geocaching app, waarvan er tegenwoordig een paar zijn. In de app vind je verschillende schatten. Je krijgt van zo’n schat de coördinaten, op basis waarvan je vervolgens tijdens de wandeling op zoek moet gaan naar het voorwerp.

Neem de schatten niet mee, maar laat ze liggen voor anderen die de app gebruiken. In de app kun je afstrepen welke objecten je binnen een bepaald natuurgebied al gevonden hebt. Vind jij alle schatten tijdens een van de wandelingen eerder op deze pagina? 

Op vakantie in de wintermaanden 

Het is ontzettend leuk om losse outdoor winter activiteiten te plannen. Toch geeft dit niet het vrije gevoel van een winter vakantie. Even weg van huis, van het werk; tijd voor ontspanning in de natuur! Er zijn verschillende mogelijkheden om op vakantie te gaan in de wintermaanden. Hieronder vind je inspiratie voor jouw aankomende vakantie. 

Bekijk het Noorderlicht 

Naast de reizen die door SNP georganiseerd worden, zijn er veel meer reisorganisaties die vakanties voor de winterperiode aanbieden. Naast een vakantie naar Oostenrijk of Zwitserland kan het ook heel gaaf zijn om een reis te boeken naar het Noorderlicht.

Het is iets wat je absoluut gezien moet hebben! Houd er rekening mee dat de reizen naar het Noorderlicht in Zweeds Lapland vaak al vroeg volgeboekt zijn. Mede ook doordat je in kleine groepen reist. Via Arctic Adventure kun je deze super reizen boeken.

© Arctic Adventure

Arctic Challenge 

Wil je een echte uitdaging tijdens je vakantie in de wintermaanden? Overweeg in dat geval de Arctic Challenge. Tijdens deze uitdagende reis probeer je samen met andere teams de barre winterse omstandigheden te doorstaan. Je komt in gebieden waar het -40 graden Celsius is.

Daarnaast leg je in een periode van 9 dagen zo’n 7.000 kilometer af. Het is duidelijk; je moet goed getraind zijn om deze challenge te voltooien. Wanneer het je lukt, levert het je een onvergetelijke ervaring op. De challenge wordt eens per jaar georganiseerd. 

Zelf een leuk idee? 

Wellicht heb je zelf leuke winter activiteiten op de planning staan, of heb je in het verleden al eens een onvergetelijke winter vakantie gehad. Deel je ervaringen in de reacties onderaan de pagina! Bekijk ook onze pagina: Outdoor vakantie of activiteiten in de herfst?

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *