Paalkamperen; hoe zit dat nou precies?

Update: Ontzettend jammer is het dan ook dat Staatsbosbeheer, die de plekken voor een groot deel beheert, onlangs heeft besloten de paalkampeerplaatsen in West-Brabant per direct op te heffen.

Reden? Vernielingen tijdens het paalkamperen en het niet opvolgen van de regels. Stichting Wildkamperen.nl springt op de bres voor de paalkampeerplaatsen. Zij erkennen dat de populariteit van de locaties is toegenomen; steeds meer mensen trekken de natuur in.

Helaas heeft de populariteit ook een keerzijde; vandalisme en overlast. Toch vindt de stichting het opheffen van de locaties te voorbarig en ongehoord. Zij willen het probleem oplossen door betere informatievoorziening, het uitbreiden van het aantal paalkampeerplaatsen terugdringen én hierover in gesprek gaan met Staatsbosbeheer.

Wat is paalkamperen?

Wildkamperen met de camper. Na mijn ervaringen met vrij kamperen in Schotland wil ik nooit meer naar een camping. Helaas is dat niet zo makkelijk; zomaar je tent of camper ergens neerzetten is nou eenmaal in de meeste landen verboden. Helemaal in Nederland. Toch is er een optie: paalkamperen.

De natuur in, ver weg van de bewoonde wereld, avontuur, vrijheid, frisse lucht en vogels om je heen. Helemaal off the grid het liefst. Waar vind je dat nog in Nederland? De regels zijn streng; wildkamperen mag gewoon niet en als je het wel doet kun je een boete van 140 euro aan je broek geslingerd krijgen. Plus boetes voor vuurtje stoken, na zonsondergang in een natuurgebied zijn en het verstoren van het broedseizoen.

Off the grid

Wat wel mag: paalkamperen. Met behulp van coördinaten op je GPS kun je deze unieke ‘wildkampeerplekken’ in Nederland vinden en ze liggen meestal langs langeafstand wandel- en fietsroutes. Je gaat back to basic, er is geen stromend water, geen elektriciteit en geen sanitair.

Wel zijn er een paar regels: op een paalkampeerplek mogen maximaal drie kleine trekkerstenten staan die je mag opzetten in een straal van tien meter vanaf de paal. Open vuur maken mag niet, maar je kunt wel een gasbrander of campingstove gebruiken. Laatste: je mag er niet langer dan 72 uur kamperen.

Klinkt ondanks de paar regels, we zijn immers in Nederland, best avontuurlijk toch? Je hebt dus GPS-coördinaten nodig om de exacte locatie van de palen te vinden, maar globaal gezien zijn er paalkampeerplaatsen in Flevoland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg. Unieke plekken in Nederland waar je echt even teruggaat naar de basis en op een ecologische en duurzame manier kunt kamperen.

Paalkamperen
Photo by Peter Thomas on Unsplash
Header Photo by Peter Vanosdall on Unsplash
Annemieke Riesebos

Freelance journalist en oprichter van www.camperlust.nl. Houdt van lange afstand wandelen en kampeert het liefst middenin de natuur, maar dan wel met haar camperbus.

2 reacties op "Paalkamperen; hoe zit dat nou precies?"

  1. Rene van Gulik Rene van Gulik schreef:

    Hallo ik was van plan met mijn fiets en een en een persoon tentje. Door Nederland te fietsen maar dit is nu verboden met wel de juiste papieren waar ik dit kan doen, kan dit nog ?
    vriendelijke groet
    René van Gulik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *