Paddenstoelen plukken

Tijdens een wandeling in het bos kom je ze overal tegen: wilde paddenstoelen! Sommige van deze paddenstoelen zijn eetbaar en zelfs heel gezond. Maar mag je zomaar paddenstoelen plukken als je ze tegenkomt? En hoe zorg je ervoor dat je de natuur niet beschadigt tijdens het plukken van paddenstoelen? In dit artikel proberen we deze vragen te beantwoorden, zodat je met een gerust hart enkele verse, wilde paddenstoelen kunt meenemen uit het bos!

Mag je paddenstoelen plukken? 

Officieel is paddenstoelen plukken verboden in Nederland en België. Toch wordt het gedoogd, wanneer de paddenstoelen op kleine schaal geplukt worden. Je krijgt niet direct een boete, wanneer de boswachter je staande houdt. Verschil wordt hierbij gemaakt tussen paddenstoelen voor eigen gebruik en paddenstoelen die je uitdeelt of zelfs verkoopt aan anderen. Dat laatste is niet toegestaan, ook niet in kleine hoeveelheden. Plukken voor eigen gebruik is toegestaan met circa 250 gram per persoon als maximum. 

Tip: kijk eens op onze wildplukken pagina voor meer informatie over het plukken van wild fruit in de natuur. Naast paddenstoelen is er veel meer te vinden in het bos! 

vliegenzwam
vliegenzwam © Karin Heijmans

Zorg dat je over de nodige informatie beschikt 

Bij paddenstoelen plukken is het niet alleen belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving in het bos. Houd er ook rekening mee, dat niet iedere paddenstoel even geschikt is om verwerkt te worden in recepten. Voordat je begint met paddenstoelen plukken is het raadzaam om kennis op te doen. Volg bijvoorbeeld een cursus, waarin men je leert koken met ingrediënten die je in de natuur vindt. Ook zijn er cursussen te vinden, waarin de verschillende soorten wilde paddenstoelen worden toegelicht. Het helpt je paddenstoelen van elkaar te onderscheiden, wanneer je deze bij outdoor activiteiten tegenkomt. 

Ga op pad met een expert of boswachter 

Naast het volgen van een workshop of cursus, kan het ook erg leuk zijn om samen met een expert of bijvoorbeeld boswachter op pad te gaan. Regelmatig worden er in Nederlandse en Belgische activiteiten georganiseerd, waarbij je met een boswachter op pad gaat! De boswachter kan je meer vertellen over hetgeen er in de natuur groeit, de gerechten die je er mee kunt bereiden en de schade die je aanricht wanneer je bepaalde soorten paddenstoelen plukt. De paddenstoelen die niet eetbaar zijn zou je nooit moeten plukken. 

paarse schijnridderzwam
paarse schijnridderzwam © Karin Heijmans

Aan de slag: hoe vind ik eetbare paddenstoelen? 

Heb jij binnenkort een bezoek aan het bos of een ander natuurgebied met wilde paddenstoelen op het programma staan? In dat geval komen onderstaande tips goed van pas. Ze helpen je om het vinden van eetbare paddenstoelen makkelijker te maken. 

Tip 1: neem iemand mee met kennis over wilde paddenstoelen 

De eerste tip hebben we je eigenlijk al gegeven in dit artikel: neem een kenner of bijvoorbeeld boswachter mee. Mogelijk heeft een familielid of kennis al vaker wilde paddenstoelen geplukt in het bos. Door hem of haar mee te nemen, maak je het jezelf makkelijker om eetbare paddenstoelen te vinden. 

Tip 2: gebruik een app voor het determineren van paddenstoelen 

Er is een handige app beschikbaar, die je helpt bij het determineren van paddenstoelen: ObsIdentify! De app is zowel beschikbaar voor Android als voor iOS.Je wordt beloond met tips op maat om soorten te vinden, behaalt badges en wordt uitgedaagd om mee te doen met challenges. Het determineren van de verschillende wilde paddenstoelen helpt je te voorkomen dat je onnodig veel schade aan de natuur aanricht. Je plukt alleen de paddenstoelen die eetbaar zijn. 

Tip 3: schaf een gids aan om paddenstoelen te onderscheiden

Vergelijkbaar met het gebruik van een app op je telefoon, is de aanschaf van een handige gids met paddenstoelen. In zo’n gids vind je naast paddenstoelen vaak ook tal van andere soorten fruit en groente, welke je in de natuur vindt. Net als de app helpt ook zo’n gids je bij het onderscheiden van de verschillende soorten wilde paddenstoelen. Zo pluk je geen paddenstoelen die je toch niet kunt eten. 

eetbare paddenstoelen boek
eetbare paddenstoelen boek, klik op de afbeelding om te bestellen

Tip 4: bepaal vooraf naar welke wilde paddenstoelen je zoekt 

Het is slim om vooraf te bedenken welk gerecht je wilt gaan bereiden met de wilde paddenstoelen die je in verschillende seizoenen kunt vinden. Dat laatste is belangrijk! Niet iedere eetbare paddenstoel is het hele jaar door in het wild te plukken. Door vooraf een recept te kiezen, pluk je niet onnodig veel paddenstoelen. Het komt het behoud van de natuur ten goede. 

Tip 5: laat een paddenstoel bij twijfel altijd staan 

Twijfel je of een gevonden wilde paddenstoel ook daadwerkelijk de paddenstoel is die je in je gericht wilt gebruiken? Biedt het gebruik van de gids of bijvoorbeeld app geen uitkomst? In deze situaties is het sterk aan te raden om de wilde paddenstoel te laten staan. Zo respecteer je de natuur en voorkom je dat de paddenstoel uiteindelijk moet worden weggegooid. 

grote stinkzwam
grote stinkzwam © Karin Heijmans

Zorg dat je weet wat je doet 

Het belangrijkste bij wilde, eetbare paddenstoelen plukken is dat je weet wat je doet. Niet voor niets gaven we al meermaals aan, dat het verstandig is om een expert mee te nemen bij je eerste keer paddenstoelen plukken. De natuur is ontzettend kostbaar! In die zin, dat het tijd kost voor een geplukte paddenstoel vervangen is door een nieuw exemplaar. Tast de flora en fauna in je omgeving niet onnodig aan, wanneer je niet zeker weet of je een eetbare paddenstoel ook daadwerkelijk gaat gebruiken bij de bereiding van gerechten. 

Houd daarbij rekening met de rest van de natuur. Vertrap bijvoorbeeld niet onnodig veel planten, om een eetbare paddenstoel te kunnen plukken. Het zoeken naar paddenstoelen, zonder ze daadwerkelijk te plukken is vaak al een ontzettend leuke activiteit! Welke soorten wilde paddenstoelen weet jij van elkaar te onderscheiden tijdens een wandeling door het bos? 

Eetbare paddenstoelen plukken FAQ

Bezoekers stellen regelmatig vragen over paddenstoelen plukken en hetgeen hierbij komt kijken. Mag het eigenlijk wel, het plukken van wilde paddenstoelen in het bos? Is het veilig om paddenstoelen uit de natuur in gerechten te verwerken? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf een leuke vraag? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Welke paddenstoelen kan ik veilig plukken?

Bij paddenstoelen plukken is het belangrijk om alleen de eetbare paddenstoelen te plukken. Met een app (Watisdatnou) en bijvoorbeeld een gids is het relatief makkelijk om paddenstoelen te determineren. Eldorado’s en bospaddenstoelen zijn het populairst. Je vindt ze in Nederland op verschillende plekken.


Waar kan ik paddenstoelen plukken?

Paddenstoelen plukken kan in de basis overal. Zeker in Oost-Europa vind je talloze bossen met een groot aantal eetbare paddenstoelen. Ook in Nederlandse en Belgische bossen is het plukken van de wilde paddenstoelen populair. Je vindt ze onder meer op de Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Veluwezoom en Nationaal Park Drents-Friese Wold

Kan je paddenstoelen plukken?

Hoewel het officieel verboden is om paddenstoelen te plukken, wordt het gedoogd wanneer je dit beperkt (maximaal 250 gram) doet voor eigen gebruik. Let bij het plukken van paddenstoelen goed op het verschil tussen eetbare en niet-eetbare exemplaren. Laat die laatste paddenstoelen staan, om de natuur niet onnodig te belasten.

Waarom zou ik geen paddenstoelen plukken?

Het determineren van verschillende eetbare paddenstoelen kan best lastig zijn. Het maakt dat je de natuur mogelijk onnodig zwaar belast bij paddenstoelen plukken. Daarnaast is het zoeken naar verschillende paddenstoelen minstens zo leuk als het daadwerkelijk plukken hiervan.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *