Petromax Loki 2 Review 

8.5
totale score
9.0

Prijs

8.0

Functionaliteit

10.0

Gebruiksvriendelijkheid

7.0

Design

Sinds enkele maanden heb ik de Petromax Loki 2 tentkachel in gebruik. Na deze veelvuldig gebruikt te hebben geeft ik deze een score van 85/100. Hieronder deel ik mijn ervaring met de Petromax Loki 2 en vertel ik je ook de voor- en nadelen ervan.   

Bij het uitpakken van de kachel merkte ik op dat er door transport enkele deuken in/om de doos heen zaten waarbij ik hoopte dat de kachel ongeschonden is gebleven. De kachel is goed verpakt is en dat er niet is bezuinigd op het verpakkingsmateriaal. De kachel zit goed en stevig vast en is beschermd voor transport. 

De 5 kachelpijp delen zitten (per stuk) in de kachelbody zelf verpakt en hier zit ook het glaasje in voor de kacheldeur (welke ook goed ingepakt is). Alles past perfect in de kachelbody en het koste mij enige moeite om de kachelpijp delen uit de kachel te halen maar dit lag denk ik meer aan mijn eigen voorzichtigheid. 

Eerste indruk

Bij het in elkaar zetten van de kachel controleerde ik alle losse onderdelen van de kachel met de gebruiksaanwijzing in de buurt of alle onderdelen aanwezig zijn, De afgebeelde onderdelen klopten en alle benodigdheden waren aanwezig.  

Bij het in elkaar zetten van de kachel gebruikte ik de bijgevoegde handleiding, ik merkte dat het weinig energie kostte om de kachel in elkaar te zetten. 

Het hittebestendige glas van de kacheldeur was los geleverd, deze moest ik zelf bevestigen (met een standaard kruiskopschroevendraaier). Aanvankelijk was ik bang dat ik bij het vastschroeven van het glas op het deurtje mogelijk schade zou maken en dat het glas zou breken maar dit viel mij uiteindelijk mee.  

Rookkanaal regelklep 

Een draaibare plaat in de rookafvoerpijp die de luchtstroom naar buiten beperkt. De regelklep wordt meestal bediend door een kleine hendel op de buitenkant van de rookafvoer, waarmee deze wordt open- of dichtgedraaid. Hiermee wordt in de eerste secties van de rookafvoer een knooppunt gecreëerd om het ontsnappen van de lucht naar buiten te regelen. 

Deze regelklep is handig om de warmte binnen te houden wanneer de kachel niet in werking is, en voorkomt ook dat as gaat rondvliegen tijdens het reinigen van de kachel. 
Een regelklep helpt het vuur rustig te laten branden, vermindert tocht en duwt de rook terug in de stove om verder te verbranden. Toch zijn de veiligheidsrisico’s van deze regelklep vaak groter dan de efficiëntiewinst. De klep moet dan ook regelmatige geïnspecteerd en gereinigd worden. Het is namelijk een risico om rookgassen met daarin giftige stoffen zoals CO terug in de stove te pushen, het risico bestaat dat deze stoffen in de tent terechtkomen. 

Technische details

 • Diameter Kachelpijp: 6m / 2,4 inch 
 • Afmetingen gemonteerd: 247 x 87 x 55 cm / 97,2 x 34,3 x 21,7 inch 
 • Verpakkingsgrootte: 52 x 33 x 33 cm / 20,5 x 13 x 13 inch 
 • Materiaal: Gecoat staal / Glas 
 • Gewicht: 10,5kg / 23,1 LB 
 • Werkhoogte: 51cm / 20 inch 

Leveringsomvang (inhoud verpakking)

 • 1x Petromax Loki 2 
 • 5x rookkanaal (schoorsteen delen) 
 • 1x hittebestendig glas 
 • 1x Aslade  
 • 1x Sintelbak 
 • 1x Gebruiksaanwijzing 

Optioneel of bij te bestellen

 • Petromax Loki 2 transporttas 
 • Petromax spark arrestor / Vonkenvanger 
 • Pook 
 • Petromax tentdak doorvoer 
 • Petromax tipi doorvoer 

Ervaringen

De Petromax Loki 2 is een handige kachel om op een vaste standplaats te gebruiken hetzij in de achtertuin of op de camping. Door zijn stevige body is de Stove in staande positie te gebruiken maar ook in liggende positie. 

Wat ik hiermee bedoel is dat de stove met poten ingeklapt ook gebruikt kan worden. Waar je dan als gebruiker wel op moet letten is het contact van de hete kachel en de ondergrond. De poten die tussen de stove en de ondergrond zit beschermen tot op zekere hoogte ook tegen het verschroeien (en mogelijk in de brand raken) van de bodem. 

Het was even zoeken maar ergens online had ik gelezen dat de stove eerst goed moest worden “ingebrand” voor gebruik. Ik kon eerst maar moeilijk vinden hoe ik dat dan moest doen en uiteindelijk vond ik op de website van Petromax een tutorial over hoe je dit het beste kunt doen. 

Voordelen

In vergelijking met een open vuur wordt de efficientie van de verbranding het meest benut bij het gebruik van de Petromax Loki 2, het omzetten van brandstof (hout) in bruikbare warmte-energie stralen die warmte ook uit.  

Vergelijkend met een open vuur: Bij een open vuur gaan warmte en rook direct de lucht in en blijft er vaak onverbrand materiaal over. De Petromax Loki 2 concentreert de lucht, brandstof, hitte en afval voor een optimale verbranding, voor een hogere warmteproductie die niet onmiddellijk verloren gaat in de atmosfeer.

Hoe completer de brandstof opbrandt, hoe meer energie geproduceerd wordt. Dit heet verbrandingsefficiëntie. Vergeleken met een open vuur heeft de Petromax Loki 2 een 10 tot 20 keer hogere verbrandingsefficiëntie. 

Uit geheel onverwachte hoek, maar de prepper community (mensen zich voorbereiden op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden) zijn ook grote afnemers van tentkachels zoals de Petromax Loki 2. 

Met de gedachte dat bijvoorbeeld de stroom uit kan vallen en er nog een alternatieve manier van warmte genereren en/of een manier om te koken is. De Petromax Loki 2 is dan vanwege zijn mobiele gewicht een goede bron van zelfvoorzienendheid. 

Nadelen

Door zijn gewicht (10,5kg) is de Petromax Loki 2 niet voor elke gelegenheid bruikbaar. Het is dus goed plannen welke activiteiten je gaat ondernemen en of je de stove hierbij kunt gebruiken of echt nodig hebt (denk aan het comfort en het gemak bij bijvoorbeeld winterkamperen). 

Uiteraard zijn er allerlei vormen om de stove mee op transport te nemen, zo zit er namelijk aan de zijkant een handvat waardoor je de kachel mee kunt dragen en is er ook een transport tas beschibaar waar de Petromax Loki 2 naadloos in past. Genoeg oplossingen echter kun je niet om het gewicht heen. Voor mij niet zozeer een nadeel maar met de activiteiten die iemand anders doet is dat mogelijk wel een nadeel. 

Petromax heeft voor de poten van de Loki 2 stove gekozen voor drukpennetjes om ze zo te kunnen vastzetten als ze helemaal uitgeklapt zijn, het nadeel hiervan is dat door de warmte en koude verschillen de pennetjes nogal eens kunnen gaan klemmen en het zeer veel moeite kost om ze los te krijgen. 

Dit kan bij korte trips nogal eens voor de nodige vertraging zorgen als er sprake is van koude en/of natte vingers. 

Het staal van de Petromax Loki 2 heeft een goede coating gekregen echter na enkele keren gebruik zie je toch al wel snel wat corrosie ontstaan. Het is ook even zoeken en leren om de kachel goed in te branden zodat de poedercoating beter hecht aan het staal.  

Conclusie

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen ben ik erg enthousiast over de Petromax Loki 2 geworden. 

Het ontwerp daarentegen is echter niet een paradepaardje van Petromax en als je even wat speurwerk verricht op bijvoorbeeld Google dan vind je dat er meerdere merken zijn die erg op de Petromax Loki 2 stove lijken. 

Een aantal voordelen en nadelen naast elkaar gezet kom ik snel tot de conclusie dat je voordat je overgaat tot de aanschaf van de Petromax Loki 2 na moet gaan of je hem echt nodig hebt ja of nee.  

Ik heb de voordelen en nadelen tegen elkaar opgewogen en ik kom uit op een beoordeling die luidt als volgt: 

Prijs

De prijzen variëren nogal per winkel, echter na wat onderzoek online zit de Petromax Loki 2 kachel goed in de prijs. Met een prijs van €218 (laagste prijs) is dit een van de laagste prijzen van deze tentstoves. Hiervoor geef ik dan ook een 9 voor de prijs omdat het op die manier voor elk budget toegankelijk blijft om een kwalitatieve goede tentstove te kopen. 

Functionaliteit

De functionaliteit is goed, de onderdelen zijn goed op elkaar afgestemd en ik kon geen nadelige punten bemerken zoals scherpe randen of nare punten waaraan je je kunt bezeren tijdens transport. Wel vond ik wat corrosie plekjes na enkele malen gebruik (ik had hem thuis al wel goed ingebrand naar mijn idee) dus dit is even goed inlezen voordat je de kachel dus gaat gebruiken. 

Daarnaast was het gewicht ook nog wel een punt waar ik tegenaan liep is, je kunt geen grote afstanden overbruggen (als je de stove in je handen draagt!). 

Voor Functionaliteit scoort de Petromax Loki 2 een dikke 8. 

Gebruiksvriendelijkheid

Na de Petromax stove enkele maanden te hebben gebruikt kom ik tot de conclusie dat ik de gebruiksvriendelijkheid als erg prettig ervaar. De stabiliteit is goed (je stoot hem niet zomaar om!), daarnaast is het gebruik met potten en pannen erg prettig, je kunt zelf de warmte onder de pan regelen door de demper erop te doen of er juist af te laten waardoor je de keuze krijgt direct op het vuur of indirect op het vuur je eten te koken.

Als buitenkok maakt dit dat het eten niet snel meer zal aanbranden en dat je als kok ook meer rust ervaart en niet om je pannen heen hoeft te rennen op de uitkijk of je eten niet verbrand. Ik durf de Petromax Loki 2 stove hier dan ook een 10 voor te geven. 

Design

Het design van de Petromax Loki 2 lijkt op die van meerdere kachels, zo heb je verschillende merken (Anevay, Frontierstove etc.) die hetzelfde of bijna hetzelfde modellen voeren. 

Het ontwerp is dus geen vreemde eend in de bijt en springt er voor Petromax dan ook niet direct uit.  

Mijns inziens moet Petromax het dan ook van de accessoires hebben die optioneel worden aangeboden om zo een complete set te maken. Naar mijn idee laat Petromax hierdoor wel wat punten liggen in de “tentstove markt”.  

Ik waardeer het design dan ook met een 7 wat ik uiteindelijk toch nog een goede score vindt.  

Gemiddelde score

Met bovengenoemde waarderingen kom ik uit op een gemiddeld van 8,5

Benjamin

Mijn naam is Ben, 31 jaar en al sinds 2010 bezig met bushcraft. Ik kom al van jongs af aan buiten en hield mij vanaf mijn 4 e levensjaar voornamelijk bezig met vissen. Deze hobby is uitgegroeid tot de karpervisser van deze dag waarin ik met regelmaat hele sessies aan het doen ben in de kanalen die ons land rijk is. Buiten zijn is mijn hobby, mijn passie en mijn ontspanning. Ik ben verpleegkundige op een spoedeisende hulp in het midden van het land en kan goed mijn ei kwijt als ik buiten ben, alles van mij af schudden. Ik hoop dat jullie plezier hebben in het lezen van de door mij geschreven reviews of stukken op Outdooronly.nl, ik zou zeggen “spread the word”!

Een reactie op "Petromax Loki 2 Review "

 1. Philippe Philippe schreef:

  Bedankt voor je uitgebreide verslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *