De 5 beste pop-up tenten

Wat is fijner dan een snel op te zetten tent, die precies voldoende ruimte biedt voor jou en je partner? Pop-up tenten hebben de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen onder kampeerders en liefhebbers van outdoor activiteiten. Deze tenten zijn eenvoudig op te zetten, wegen veel minder dan een grote tunneltent en zijn relatief goedkoop.

De tijd dat je met stokken in de weer ging is voorbij, wanneer je voortaan voor een compacte pop-up tent kiest. Bij de aankoop van een pop up tent zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan het gewicht hiervan, het formaat van de tent en de eenvoud van het opzetten ervan. In deze koopgids met de beste pop up tent van dit moment neem ik je mee in de verschillende mogelijkheden die je hebt. Zo help ik je een weloverwogen keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe pop-up tent. 

In dit artikel zet ik de beste pop-up tenten voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

6

Bekeken webshops

Icon verzamelde reviews

985

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

7

Bestede uren

Icon bekeken producten

12

Onderzochte producten

Top 5: beste pop up tenten 

Voordat we verder inzoomen op hetgeen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen van een pop-up tent, zet ik de top 5 beste pop-up tenten van dit moment voor je op een rijtje. De verschillende tenten zijn in willekeurige volgorde opgenomen in dit overzicht. Geen tijd om zelf pop-up tenten met elkaar te vergelijken? Kies in dat geval voor een van onderstaande modellen. 

QUECHUA, het merk van Decathlon, is een van de grondleggers van de pop up tent zoals we die vandaag de dag kennen. Deze QUECHUA pop-up tent is in een paar seconden op te zetten en biedt ruimte aan drie personen. Heel ruim heb je het in dat geval niet; gebruik het model voor twee personen als je ook een tas of krat in de tent kwijt wilt. Dit model van QUECHUA is niet de goedkoopste pop-up tent.

VoordelenNadelen
Fresh & Black-stof buitenniet geschikt voor extreme weersomstandigheden
2 Seconds-systeem zo opgezet en opgeruimdgeen aparte ingang voor bagage
regendichtbodem van de tent ‘krult’ omhoog
goed te ventileren

Iets goedkoper en kleiner dan de pop-up tent van QUECHUA, is dit model van Coleman. De Galiano 2 pop-up tent biedt plek aan twee personen. Het model beschikt over verschillende ventilatiepunten aan de bovenzijde, waardoor de luchtvochtigheid en temperatuur in de tent relatief goed op peil te houden zijn. Op warme dagen zal de tent logischerwijs opwarmen; dat geldt ook voor de andere modellen uit dit overzicht. Je kunt dit model pop-up tent ook voor vier personen aanschaffen. 

VoordelenNadelen
goed waterdichtgeen waterdicht grondzeil
Klein & lichtgewicht4 persoons tent is goed voor 2 personen
snel om op te zetten en op te ruimen
relatief goedkoop

Wie op zoek is naar een goedkope oplossing voor de overnachtingen op festivals, doet er verstandig aan te kijken naar de Orange85 pop-up tent. Deze tent wordt in verschillende kleuren aangeboden en kost nog geen vijftig euro. De kwaliteit van het model ligt lager dan die van de reeds beschreven pop-up tenten. Daarbij is het model niet van polyester, maar van nylon gemaakt. 

VoordelenNadelen
Eenvoudig op te zettenWat krap voor 2 personen
relatief goedkoopluchtbed past er net in
goede kwaliteit

Een alternatief voor de eerste pop-up tent van QUECHUA uit dit overzicht met de beste pop up tent is de QUECHUA Pop up tent XL – 2 personen. Net als het eerder beschreven model van QUECHUA zet je ook deze tent relatief makkelijk op. Deze tent is iets lichter en daardoor mogelijk ook minder stevig. Op het gebied van waterdichtheid en windbestendigheid komen beide modellen met elkaar overeen. 

VoordelenNadelen
makkelijke tent, zo opgezet en weer ingevouwenniet geschikt voor extreme weersomstandigheden
een voortentje voor bv. je schoenenmisschien wat krap voor 2 personen
lekker donker als alles dicht is, zelfs overdag!

Het overzicht is compleet met de Lumaland pop-up tent voor drie personen. Het model beschikt over twee ingangen, wat het mogelijk maakt deze goed te laten ventileren overdag. De tent valt onder meer op door z’n beperkte gewicht: 3,1 kilogram. Dat is minder dan het gewicht van de meeste andere pop-up tenten in dit overzicht. Daarbij is de tent waterdicht en windbestendig. Het model is gemaakt van polyester en kost circa zestig euro. Belangrijk verschil tussen deze pop-up tent en andere modellen is het feit, dat deze tent wordt opgezet met tentstokken. Deze tentstokken zijn van kunststof gemaakt.  

VoordelenNadelen
snel op te zettenbeter voor 2 personen, net wat meer ruimte
binnenzakken voor kleine voorwerpenkan binnen wat vochtig worden
luchtopening in het dak 

Wat verstaat men onder een pop-up tent? 

Niet voor niets wordt een pop-up tent ook wel een opgooitent genoemd. Veel mensen gebruiken dit model tent als een bijzettent voor de kinderen, of bijvoorbeeld als tent voor op een festivalterrein. Ook onder liefhebbers van outdoor activiteiten is een pop-up tent populair. Zij hebben vaak maar weinig ruimte nodig en willen snel van de ene naar de andere kampeerplek kunnen trekken. De pop-up tent vormt voor hen de ideale oplossing. 

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden klapt dit type tent zich gedeeltelijk zelf uit, op het moment dat je deze uit elkaar vouwt. Het maakt het opzetten hiervan eenvoudiger dan het opzetten van bijvoorbeeld een grote tunneltent. Andersom is ook het oppakken van je spullen makkelijker; een pop-up tent is relatief makkelijk in elkaar te vouwen. Volg het stappenplan hieronder, om het makkelijker te maken. 

Hoewel het inklappen van een pop-up tent niet al te ingewikkeld hoeft te zijn, is niet iedere gebruiker hier even positief over. Aangeraden wordt om het opzetten en inklappen van een pop-up tent altijd een paar keer te oefenen in de eigen tuin. Doordat een pop-up tent een compact formaat heeft, heb je er geen al te grote tuin voor nodig. 

Stappenplan om een pop up tent op te vouwen 

Een van de grootste uitdagingen bij een tent is het opvouwen hiervan. Je kent het vast; bij het inpakken van je kampeerspullen na een fijne vakantie op de camping, lijkt de tent niet meer in diens hoes te passen. Hoe krijg je de tent mee? Ook bij een pop-up tent kan het vouwen hiervan best een uitdaging zijn. De belangrijkste tip die ik je op voorhand kan geven: blijf rustig en loop even bij de tent weg, wanneer het niet direct lukt deze terug in de hoes te krijgen. Na een slokje water lukt je het wellicht alsnog! 

Gebruik onderstaand stappenplan om je pop-up tent op te vouwen als je de kampeerplek verlaat. 

  • Stap 1: haal alle scheerlijnen los en trek de haringen of pennen uit de grond. Haal vervolgens ook de haringen waarmee je de pop-up tent afgespannen hebt los. 
  • Stap 2: rol de scheerlijnen op en knoop deze vast aan de hiervoor bestemde punten aan de tent. Zo raak je ze niet kwijt! 
  • Stap 3: sluit de ritsen van de tent tot over de helft, dit maakt het makkelijker de tent op te vouwen. Voorkom dat de ritsen volledig gesloten zijn; er moet nog lucht uit de tent kunnen stromen. 
  • Stap 4: volg de instructies die bij jouw pop-up tent zitten, om deze op de juiste manier in elkaar te vouwen. Let hierbij goed op de spanband die vaak aan een pop-up tent zit; deze mag niet in de tent gevouwen worden. 
  • Stap 5: gebruik de spanband om de tent opgevouwen te houden en berg deze vervolgens op in een eventueel meegeleverde beschermhoes. Tijd om door te trekken naar de volgende kampeerplek! 

Tips bij het kopen van de beste pop-up tent 

Bij de aanschaf van de beste pop-up tent zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Eerder op deze pagina noemde ik al een aantal van deze factoren. Denk aan het formaat van de tent, de kwaliteit van het tentdoek, het gewicht hiervan en de mogelijkheden om de tent te ventileren. Hieronder licht ik de belangrijkste factoren verder toe. 

Tip: Bekijk ook eens onze artikelen over kamperen in de hitte of kamperen in de winter om extra tips te krijgen.

Formaat en gewicht van een pop-up tent 

De meeste pop-up tenten zijn bedoeld voor één, twee of drie personen. Je kunt een pop-up tent qua beschikbare ruimte niet vergelijken met bijvoorbeeld een tunneltent, waarin je vaak ook kunt staan. Toch zitten er ook tussen pop-up tenten onderling verschillen in de ruimte die je kunt gebruiken tijdens het kamperen. Het kan het overwegen waard zijn te kiezen voor een pop-up tent voor drie personen, wanneer je met z’n tweeën ruimte wilt hebben voor een tas of krat. 

Het formaat van een pop-up tent heeft invloed op het gewicht hiervan. Overigens geldt dat niet alleen voor het formaat, maar bijvoorbeeld ook voor het materiaal waarvan het tentdoek gemaakt is. Reis je met de auto? In dat geval speelt het gewicht van de pop-up tent een minder bepalende rol, dan wanneer je bijvoorbeeld op de fiets of met een backpack op pad gaat. 

Materiaal van een pop up tent 

Tegenwoordig is een pop up tent gemaakt van polyester. Bij dit materiaal kun je uitgaan van een levensduur van 30 tot 50 weken bij een normaal gebruik, wanneer je kiest voor polyester van een licht gewicht. Het alternatief is een tent van polyester van een zwaarder gewicht, in dat geval zal de tent zo’n 60 tot 110 weken meegaan. Zoals reeds beschreven, speelt hierin mee op welke manier je voornemens bent te kamperen. 

Naast beide soorten polyester zijn er een aantal andere materialen, die vaak gebruikt worden bij de productie van een pop up tent. Denk aan materialen als polyethyleen-, polyoxymethyleen-, en glasvezel. Feitelijk gaat het hierbij om een mix van stoffen, waarbij het verschil in kwaliteit minimaal is. Wel zit er een verschil in de ecologische voetafdruk die men achterlaat bij de productie hiervan. Deze is bij tenten van 100% polyester groter. 

Informeer altijd of het materiaal waarvan de pop-up tent gemaakt is volledig waterdicht is of een coating bevat die deze waterdicht maakt. Je moet er niet aan denken, dat je gedurende je vakantie wordt opgeschrikt door een nat matras of een natte slaapzak. In lijn met de waterdichtheid van een pop-up tent is het eveneens de moeite waard om te informeren naar de windbestendigheid van de tent. 

Ventilatie binnen de tent 

Tijdens een warme zomernacht verliest men gemiddeld een halve liter vocht. Om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in de pop-up tent al snel oploopt, is het belangrijk de tent goed te ventileren. Niet iedere tent biedt deze mogelijkheid. Het is verstandig te kiezen voor een pop-up tent met tenminste twee ventilerende roosters. Vaak gaat het om een stuk tent, gemaakt van gaas. Door voor twee van deze roosters te kiezen, stroomt de schone lucht van buiten door de tent heen, waarmee de vochtige lucht afgevoerd wordt. 

Overigens is een goede ventilatie niet alleen wenselijk om de luchtvochtigheid in de pop-up tent te verlagen. Ook kan het al snel erg warm worden, met name op festivals en terreinen waar je nauwelijks schaduw hebt. De ventilatieopeningen in de tent houden de temperatuur aangenaam. 

Stevigheid van een pop up tent 

Nadat de tent opgezet is, dien je deze verder te verstevigen. Een pop-up tent weegt nauwelijks wat, waardoor de wind er makkelijk vat op kan krijgen. Kijk om deze reden goed naar het aantal punten waaraan je scheerlijnen kunt bevestigen bij de aanschaf van een pop-up tent. Let daarnaast op de kwaliteit en stevigheid van deze punten. Je wilt voorkomen dat de punten bij een stevige wind breken. 

Opzetten en afbreken van een tent 

Eerder op deze pagina vond je een handig stappenplan voor het in elkaar vouwen van een pop-up tent op het moment dat je de kampeerplek verlaat. Minstens zo belangrijk is het op correcte wijze opzetten van de tent. Gelukkig wordt er bij pop-up tenten zelden tot nooit gekozen voor het gebruik van tentstokken; iets wat voorheen vaak een grote ergernis was voor kampeerders. 

Sommige pop-up tenten klappen zichzelf uit, anderen moeten worden opgeblazen met een handpomp. Het loont om bij het vergelijken van de verschillende pop-up tenten een video op te zoeken, waarin wordt voorgedaan hoe je de tent opzet. Het geeft een beeld van de moeilijkheidsgraad hiervan. Kun je niet direct een geschikte video vinden? Kijk in dat geval naar een handleiding, waarin dit wordt uitgelegd. Veel handleidingen zijn tegenwoordig als PDF online te vinden. 

Conclusie: beste pop up tent

In dit artikel zette ik de beste pop-up tenten van dit moment voor je op een rijtje, op basis van gebruikersrecensies en de factoren die ik later in dit artikel verder toelichtte. Mocht je zelf verschillende pop-up tenten vergelijken, bepaal dan allereerst in welke situaties je de tent verwacht te gebruiken.

Neem je de pop-up tent mee op de fiets of in een backpack? Kies in dat geval voor een licht en compact model. Vertrek je met de auto naar je vakantiebestemming? In dat geval mag de tent wat zwaarder en steviger zijn. In beide gevallen wordt vaak voor een polyester (licht of zwaar) gekozen, daar dit de populairste optie is.

De ecologische voetafdruk van deze tenten is groter dan van modellen waarin een combinatie van stoffen verwerkt is. Voor welke van de beste pop-up tenten uit dit artikel kies jij? 

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *