Het is ontzettend leuk om op een later moment nog eens terug te kijken op je reis. Welke activiteiten heb je tijdens de reis ondernomen? In welke steden ben je deze periode geweest? Dit doe je niet alleen door onderweg foto’s en video’s te maken; houd ook een eigen reisdagboek bij!

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld online via een persoonlijke blog, maar ook in een fysiek boekje. In dit artikel zet ik de leukste fysieke reisdagboeken voor je op een rijtje. 

In dit artikel zet ik de top 5 reisdagboeken voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

4

Bezochte webshops

256

Verzamelde opmerkingen

3.5

Bestede uren

7

Onderzochte producten

Top 5 reisboeken om mee te nemen 

Bekijk hieronder de top 5 leukste reisdagboeken om mee te nemen tijdens een reis van meerdere weken. Vaak is een reisboek meer dan een dagboek alleen! Je kunt er bijvoorbeeld ook je route in uittekenen, later foto’s aan toevoegen en gegevens in bijhouden van mensen die je onderweg tegenkomt. 

The Adventure Book is een stevig, stijlvol ontworpen reisdagboek. Naast de mogelijkheid je belevenissen bij te houden in dit reisboek, kun je er ook de afgelegde route in vastleggen en er een leuke reisbingo mee spelen! Lukt het jou alle activiteiten uit deze bingo af te strepen tijdens je reis? 

VoordelenNadelen
Wereldkaart om in te kleuren waar je bent geweestNiet genoeg ruimte per land
Mooie herinneringen
Uniek cadeau

Uniek aan dit reisdagboek met scratch map is de mogelijkheid om met een muntje landen open te krassen die je bezocht hebt. Het geeft de landen een kleur! Zo zie je snel en op overzichtelijke wijze, welke landen je in een bepaald continent bezocht hebt. De scratch map wordt voor ieder continent los aangeboden. Handig, wanneer je eerst Europa bezoekt en een paar jaar later naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika reist. 

VoordelenNadelen
Met scratch mapWat groter dan normaal
Uitgebreide planner om je reis uit te stippelen
Alle landen hebben verschillende kleuren

Deze derde optie biedt je een goede prijs-/kwaliteitverhouding, dit reisdagboek heeft de laagste prijs van allemaal. Het reisdagboek biedt je niet alleen ruimte om verhalen op te schrijven, maar geeft ook tips over de voorbereidingen op een langere reis in het buitenland. 

VoordelenNadelen
Praktisch reisboekveel lege notitie pagina’s
Ziet er mooi uit
Handig formaat

Het Moleskine Voyageur Travellers notitieboek is een heel overzichtelijk reisdagboek, zonder de extra’s die sommige andere reisboeken je bieden. Schrijf dagelijks een verhaal over je belevenissen en voeg de contactgegevens toe van mensen die je tijdens de reis tegen bent gekomen. Zo kun je na de reis contact met elkaar houden! 

VoordelenNadelen
goede kwaliteitslecht leverbaar
perfect voor een cadeau
bevat afneembare lijsten

Het Wonderlust reisdagboek begin je al te vullen voor je vertrekt; wat is voor jou belangrijk tijdens de reis? Kijk er tijdens je reis nog eens naar, als je wordt overdonderd door alle indrukken op je vakantiebestemming. Ook dit reisboek is overzichtelijk vormgegeven en biedt voldoende ruimte voor je reisverhalen. Leuk aan dit reisdagboek is dat deze tal van fraaie tekeningen bevat, welke door de auteur zelf getekend zijn. 

VoordelenNadelen
Rijk geïllustreerdMisschien wat moeilijker te lezen
Praktisch inclusief elastiek
Overzichtelijk

Tip: een reisdagboek is niet alleen leuk voor jezelf, het kan ook een origineel cadeau zijn voor iemand die langere tijd op reis gaat! 

Waarom zou je een reisdagboek bijhouden?

Tijdens een langere reis doe je zoveel indrukken op, dat het lastig is dit allemaal in je hoofd bij te houden. Door een reisdagboek bij te houden kun je er later nog eens op terugkijken. Daarbij zal het je bekend voorkomen, dat het thuisfront na je reis alles wil weten over hetgeen je onderweg hebt meegemaakt.

Sla je reisdagboek open en start bij het begin van de reis! Net zo vaak komt het voor, dat mensen zelf op reis gaan en graag tips van je ontvangen over de leukste plekken op hun vakantiebestemming. Kijk nog eens naar je eigen reisverhalen in het reisdagboek, om hele concrete tips te kunnen geven. Het is lastig een paar jaar na je reis nog te vertellen welke restaurantjes en koffiezaakjes het bezoeken waard zijn. 

Wat schrijf je in een reisdagboek? 

In een reisdagboek staat vaak veel meer, dan slechts een verslag van hetgeen je per dag gedaan en gezien hebt. Het is een complete samenvatting van de reis! Noteer bijvoorbeeld ook de contactgegevens van mensen die je tijdens de reis ontmoet. Het is leuk om elkaar na de reis nog eens te contacteren! Of wat te denken van een wereldkaart, waarop je de afgelegde route uit kunt tekenen. Zo zie je in een oogopslag waar je allemaal geweest bent tijdens de reis. Handig voor later is een overzicht van de overnachtingsadressen tijdens je reis. 

Sommige uitgebreide reisboeken bieden je handige tips; denk aan een paklijst voor je backpack of onmisbare persoonlijke documenten tijdens je reis. Daarnaast bieden sommige reisboeken je leuke bingo’s, of bijvoorbeeld een agenda om bij te houden wat je op welke dag wilt gaan doen.

Dat laatste is interessant! Vaak wordt gedacht dat een reisdagboek gevuld wordt vanaf het moment dat je vertrekt. Verschillende reisboeken bieden echter ruimte om al voor vertrek invulling te geven aan de diverse pagina’s. Niet alleen kun je de agenda voor je reis vullen, ook kun je vastleggen wat voor jou belangrijk is tijdens de reis. Kijk er af en toe eens naar, als je wordt overdonderd door alle indrukken onderweg. 

Tip: voeg na afloop van de reis een aantal leuke vakantiefoto’s toe aan het reisdagboek! 

Zelf een reisdagboek maken doe je zo 

Naast de mogelijkheid om je reisdagboek online te bestellen, kun je er natuurlijk ook zelf één maken! Het enige wat je in de basis nodig hebt is een stevig notitieboekje. Kies bij voorkeur voor een notitieboek met een leren of in ieder geval verstevigde kaft. Zo voorkom je dat het reisboek al snel scheurt of vuil wordt.

Maak voor je vertrekt alvast een indeling, door bijvoorbeeld een aantal sjablonen te maken voor de contactgegevens van mensen die je ontmoet. Ook kun je, net als in een gekocht reisdagboek, een planning uitwerken en bijvoorbeeld een wereldkaart overtrekken om later uit te stippelen welke route je afgelegd hebt.

Veelgestelde vragen over reisdagboeken

Bezoekers stellen regelmatig vragen over het gebruik van een reisdagboek. Wat is het voordeel hiervan? Kan ik zelf een reisdagboek maken? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden.

Hoe maak je een reisdagboek?

Om zelf een reisdagboek te maken, heb je aan een stevig notitieboekje voldoende. Schrijf er verhalen in, laat mensen die je ontmoet hebt hun contactgegevens noteren en voeg later leuke foto’s toe.

Waar kan ik een dagboek kopen?

Een reisboek kun je eenvoudig online bestellen. Reisdagboeken zijn er in verschillende varianten. Op deze pagina vind je de top 5 met leukste dagboeken voor jouw reis!

Wat staat er in een reisdagboek?

Vaak vul je een reisdagboek zelf met mooie verhalen over je belevenissen onderweg. Je kunt er ook een routekaart aan toevoegen en bijvoorbeeld een overzicht van je overnachtingsadressen. Het is een samenvatting van je reis!

© header image theadventurebook.nl