Een reisvisum aanvragen: hoe ga te werk?

Wanneer je een reis doorheen Europa wil maken, volstaat in de meeste gevallen een identiteitskaart, maar in vele andere landen in de wereld is het aanvragen van een reisvisum noodzakelijk naast een reispaspoort. De periode van een visum en de manier waarop je een visum wordt behandeld, verschilt van land tot land. In deze blog ‘Een reisvisum aanvragen: hoe ga je te werk’ een kleine praktische handleiding hoe je het beste een reisvisum verkrijgt. Er bestaan ook websites online die je praktisch ondersteunen.

Hoe kom je er achter om te weten of een reisvisum verplicht is?

Om er achter te komen of je wel verplicht bent een reisvisum aan te vragen, kan je best googelen en enkele websites raadplegen. Eén van de betere websites om na te checken of je een reisvisum nodig hebt vind je bij traveldocs. Ook prijzen en andere bruikbare informatie over de nodige formulieren kan je hier terugvinden. Er zijn zelfs bedrijven die tegen een meerprijs je visum volledig in orde maken. Maar bepaalde ambassades vragen meer dan alleen maar een aanvraagformulier of pasfoto’s. Een land zoals Rusland wil ook informatie over je hotelboeking, je vliegtuigticket en het bewijs van een afgesloten reisverzekering.

Waar vraag je een reisvisum aan?

Optie 1: Op de ambassade in eigen land

Het meest praktische is dat je een aanvraag voor een reisvisum indient op de ambassade van je reisbestemming. Dat betekent wel dat je meteen twee dagen nodig hebt om de nodige administratieve verplichtingen in te vullen. De eerste dag om je internationaal paspoort naar de ambassade te brengen, de tweede dag om je reisvisum af te halen. Verlies niet uit het oog dat je pas een week later of langer pas de nodige formulieren hebt. Stel niet uit tot het laatste nippertje wanneer je vertrekt. Kijk ook uit dat je paspoort om te reizen minstens zes maanden na terugkomst nog geldig is. Je kan die klus ook uit handen geven, maar voor die dienst betaal je extra voor. Doe een prijsvergelijking want sommige diensten zijn veel duurder dan anderen.

Optie 2: Een visum op je reisbestemming aanschaffen

Tegenwoordig kan je in vele gevallen bij aankomst in de luchthaven van je reisbestemming, een visum aanvragen. Alle nodige papieren zijn voorhanden en je handelt alles ter plaatse af. Meestal kan je dat reisvisum krijgen aan de grensovergang. Vlooi alles uit en google naar de juiste info voor je vertrekt.

Misschien heb je een transitvisum nodig?

De kans bestaat dat je naast een gewoon reisvisum ook over een transitvisum moet beschikken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met het vliegtuig in een land aankomt waar je over land naar een ander land afreist of dat je op de luchthaven op een vlucht die aansluitend is, moet wachten. De voorwaarden hierover verschillen van land tot land. In sommige gevallen heb je een transitvisum nodig wanneer je langer dan een etmaal op de luchthaven vertoeft. Landen zoals Indië, Rusland en de Verenigde Staten verplichten je soms hiertoe. Een geruststelling. In het overgrote deel van de landen heb je geen transitvisum nodig zolang je in de transitzone verblijft en wacht op een aansluitende vlucht.

Opzoeken op internet welke landen een reisvisum verplichten

Je kan best op verschillende websites researchwerk verrichten om te weten of een reisvisum nodig is of niet. De hele volledige lijst opsommen zou ons te ver leiden. Op volgende populaire reisbestemmingen zoals China, Rusland, India, Indonesië, Thailand, Cuba, Tanzania en de meeste andere Afrikaanse landen, Egypte, Turkije, Nigeria, USA, Canada, Nieuw-Zeeland en Australie is een reisvisum verplicht.