Review Brisa nessmuk 125 curly birch

Rond 1880 schreef George Washington Sears een series verhalen onder de naam Nessmuk. Vooral zijn gids en how-to publicaties over kano- en kampeeravonturen zijn volgens sommigen de basis van hoe wij tegenwoordig “outdoor” kennen. In één van zijn boeken beschreef hij een van de messen die hij gebruikte, dit vormde het design voor de Brisa Nessmuk 125, hier in het fantastische curly birch.

Zoals beloofd … Wat maakt dit mes zo’n topper?

Volgens Brisa is dit met een zeer degelijk mes wat zich leent voor een zeer divers aantal taken, van het hakken van hout tot het bewerken van wild of het snijden van tomaten. Dat zal best want eerlijk is eerlijk dat kunnen we met veel messen, maar wat maakt dit mes dan zo goed?

Een unieke en moderne uitvoering van de klassieker uit de jaren 1800

Brisa nessmuk 125

Om meteen ter zake te komen, volgen hier de productspecificaties waarom dit mes zo’n topper is, lees je daar onder.

Lengte lemmet: 125  mm
Breedte Lemmet:26 – 35 mm
Dikte Lemmet:3,5 mm
Totale lengte: 235
Staalsoort: Carbonsteel 80CrV2
Grind:Scandi W sec bevel
Handvat:Stabilized Curly Birch
Liner:Red G-10
Rivets:Brass

De Nessmuk is een mes wat je eigenlijk laat voelen als een klein kind dat klinkt een beetje vreemd, maar het moment dat ik de verpakking opende begon ik met glimlachen. Die glimlach draag ik nog steeds elke keer dat ik het mes vast heb. Het is mes heeft een dergelijke en ergonomisch plezierende grip. Je voelt de degelijkheid en het serieuze karakter van een mes waarmee je maar al te graag op avontuur gaat, tegelijkertijd heeft het een uniek en wat speels uiterlijk wat het ook een esthetisch aangenaam stukje materiaal maakt.  

Scandi grind bij de Brisa nessmuk 125

Brisa heeft gekozen om de Brisa nessmuk 125 te voorzien van een Scandi grind, ideaal om hout mee te bewerken in en rondom je kamp. Daarnaast heeft het nog voldoende mogelijkheden voor algemene taken zoals snijden in touwen, maar ook eten. Zoals je hier ziet zijn ook de dikkere stukken hout goed te splijten. Het mes is een fulltang wat naar mijn optiek ideaal is voor het zwaardere werk. In combinatie met een zaag hoef je dan niet per sé een bijl bij je hebben.

Staalsoort

De staalsoort in combinatie met het grind zorgt ervoor dat de Brisa nessmuk 125 ook door de meeste beginners gemakkelijk met de hand geslepen kan worden. Met een beetje redelijk gebruik heb je aan een stropje aan het einde van de dag voldoende voor een scheerscherp mes in de ochtend. Ga je langer op pad en ben je van plan goed uit je bol te gaan? Neem dan een klein slijpsteentje mee.

Dit Heuvellands zwijntje is geschoten in Valkenburg en was een mooi begin om het mes uit te testen. Voor mij moet een mes allround zijn, van hout splijten en snijden tot koken. Daarnaast moet het goed in de hand liggen en vertrouwd aanvoelen.

De Nessmuk heeft vanwege zijn unieke vorm een de eigenschap om makkelijk door vlees of huid heen te snijden. Door de ronding van het blad was het schoonmaken van dit zwijntje zo gedaan! Het kostte mij twee uur de tijd en dat is inclusief het ophangen en wassen van het zwijn tot het labelen en verpakken van het vlees en in de vriezer leggen. Niet slecht voor een mes waarmee ik nog niet eerder had gewerkt. Het mes is sterk genoeg om tussen de gewrichten te komen en niet te groot om de preciezere sneden te maken.

Gelukkig zijn de schaaldelen van het handvat degelijk behandeld en gestabiliseerd, zo hoef je niet bang te zijn dat bloed of vuil in het handvat trekt.

Conclusie

Er zijn tegenwoordig zo bijzonder veel messen op de markt dat een aanbeveling of conclusie soms een wirwar wordt. Ik laat het zo transparant en eerlijk mogelijk. Er zijn genoeg messen op de markt die hetzelfde doen als dit mes, sommigen zelfs voor een lagere prijs en sommigen duurder.

Maar eerlijk is eerlijk, het is gewoon een heel fijn en esthetisch plezierend mes. Al gebruik je hem niet, dan ziet het alsnog goed uit in een collectie. Met de verschillende opties in handvaten en modellen van schede en zelfs een custom model is het ook nog eens mooi om cadeau te doen. Een degelijk mes met een functioneel en speels uiterlijk voor een hele nette prijs/kwaliteitsverhouding. Indien je twijfelt voor een Nessmuk dan zou ik zeggen, probeer hem uit en laat het mes je overtuigen!

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *