Review FAVOUR L0717

Tijdens mijn recente avonturen in Zweden, de Ardennen en Duitsland, waar ik zowel wildkampeerde als op een natuurcamping verbleef, testte ik de Favour L0717 oplaadbare lamp voor OutdoorOnly. Naast een review van de technische specificaties is dit ook een lang(er) termijn review van dit product geworden. Double fun dus.

Een product de hemel in prijzen omdat je het gratis hebt gekregen is niet mijn stijl. Je krijgt hier dan ook mijn ongefilterde mening over hoe ik de L0717 heb ervaren, zodat je zelf kunt bepalen of dit product een waardevolle aanvulling is op jouw uitrusting.

Wanneer je mijn stories op Instagram hebt gevolgd (@Hiking.Laurens), heb je gezien dat de L0717 mij positief wist te verassen. Benieuwd op welke manier? Blijf dan kijken naar je dopaminefabriek en lees verder.

Heb je de concentratie van een visstick? Scroll dan meteen naar beneden naar het kopje ‘Rating’.

8.0
totale score
8.0

Design

8.5

Functionaliteiten

8.0

Gebruiksvriendelijkheid

7.5

Prijs

Review Favour Campinglamp Adventurer L0717

In de afgelopen jaren hebben diverse lampen in mijn rugzak hun thuis gehad. De een wat langer dan de ander en prijsverschil was ook zéker van toepassing. Genoeg materiaal en ervaring om mee te vergelijken dus. Ik hike graag met een lichtgewicht uitrusting. Inleveren op functionaliteit om gewicht te besparen doe ik dan ook regelmatig.

Toch is het soms fijn iets meer gewicht mee te dragen, voor een optimalere beleving. Dat is bij deze lamp nu precies het geval. Want laten we eerlijk zijn, als je écht lichtgewicht wil hiken, dan neem je een Petzl E+Lite van 26g en vind je na zonsondergang zonder te problemen de ingang van je tent.

Waarom dan een lamp meenemen die bijna 6x zo zwaar is (148 gram incl. batterijen)? Om 3 redenen:

  1. lichtopbrengst in relatie tot omvang
  2. robuustheid
  3. veiligheid
FAVOUR-L0717

Lichtopbrengst 

Voor een lampje met een hoogte van 11,8 cm en 200 lumen (felste modus, bundelrijkwijdte 9 meter) is de lichtopbrengst namelijk indrukwekkend. Dat komt primair door het ronde, 270 graden design waardoor het licht in de breedte én hoogte wordt verspreid.

Daarmee is de L0717 ook een ideale leeslamp, wanneer je hem met de karabiner op de kop in je tent ophangt. Tijdens het lezen kun je overigens gebruik maken van de minder felle modi: 110 lumen of 20 lumen, wanneer je je bioritme zo min mogelijk wilt verstoren.

Robuustheid 

Hiken is niet voor fragiele wezens: je moet tegen een stootje kunnen. Dat geldt ook voor je materiaal. Op dit aspect scoort de Favour L0717 eveneens goed. De plastic behuizing is dik en sterk genoeg, waardoor de lamp niet kapotgaat als deze per ongeluk op een stenen ondergrond landt.

Houd de drop-impact van 2 meter wel in je achterhoofd (!). Pers je hem in het laatste beetje ruimte in je rugzak of komt er onverwachts regen? Ook dat gaat ‘ie overleven. Ondertussen heb ik de Favour een keer of 20 opgeladen en blijven de batterijen keurig presteren (100 uur bij 20 lumen).

Pluspunten trouwens voor het gebruik van batterijen in plaats van een accu. Die zijn immers te vervangen, wat de lamp naast robuust ook duurzaam maakt. Niet onbelangrijk: de LED-indicator achter de AAN/UIT button kleurt rood wanneer de batterij opgeladen moet worden.

Veiligheid 

Met een achtergrond in de veiligheidswereld, heb ik altijd oog voor de veiligheidsaspecten van nieuwe uitrusting. ‘In case of emergency’ heeft de lamp een SOS-mode, die je activeert door na het aanzetten 3 keer de AAN/UIT-button in de drukken. Of je je in een noodgeval die handeling kunt herinneren, is natuurlijk een goede vraag.

De mentale component zal ik voor nu buiten beschouwing laten, daarover meer op mijn Instagram-account. Zichtbaar zijn tijdens een ongeval kan cruciaal zijn. Op dit vlak is het 270 graden design eveneens een fijne feature. Het SOS-signaal wordt zo niet alleen recht naar voren of alleen omhoog maar naar alle richtingen verspreid, waardoor de kans om gezien te worden, significant wordt vergroot. Daarnaast blijft de lamp drijven in het water en is hij bestand tegen een diepte van één meter water.

Nadelen 

Nadelen? Die zijn er ook. Want hoewel de karabiner erg praktisch is, is de kwaliteit onder de maat. Na 30 dagen op en af kanoën en op het basecamp in Zweden te zijn geweest, begaf de sluiting van de karabiner het.

Niet gemaakt voor veelvuldig gebruik dus. Keerzijde is dat je de lamp met een kapotte sluiting nog steeds kunt ophangen. Geen wezenlijke productiefout, wel iets om rekening mee te houden.

Dan de oplaadaansluiting. Fijn dat hij oplaadbaar is en relatief lang meegaat. Alleen, en micro-USB aansluiting in plaats van USB-C, daar heeft de R&D afdeling van Favour toch wel de plank misgeslagen. Vrijwel alle moderne devices zijn (of worden binnenkort) uitgerust met USB-C. Groot voordeel hiervan voor tijdens het hiken, is dat je je kabel altijd in één keer correct in je device aansluit.

Een verschil van dag en nacht in het pikkedonker. Het tijdperk van de kabel verkeerd om in de aansluiting steken, wordt binnenkort gelukkig verleden tijd. Fijn als Favour dat in de volgende versie meeneemt. De kans op beschadigingen wordt daarmee ook lager en het scheelt een kabeltje in je uitrusting.

Rating 

Overall: een robuuste lamp met veel praktische features. Ofwel, een dikke 8. Voor mij, ondanks de nadelen, doorslaggevend genoeg om de Favour L0717 op te nemen in mijn standaard hike-uitrusting.

Zien waar ik de L0717 heb gebruikt? Bekijk dan mijn reel.

Laurens-Jan Kunst

Laurens is groot fan van hiken, de natuur in Scandinavië, biohacking en outdoor-gear en wil mensen inspireren om vaker tijd in de natuur door te brengen. Daarnaast helpt hij mensen bij het vergroten van mentale kracht door middel van buiten(sport)activiteiten, koud-watertraining en coaching. De combinatie die hij maakt tussen de natuur en mentale kracht is ontstaat vanuit passie én het willen bijdragen aan een maatschappelijke behoefte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *