Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Fjällräven, een naam die zelfs zonder verdere introductie herkenning oproept dankzij het wereldberoemde logo. Sinds de jaren ’60 staat dit outdoormerk bekend om het ontwikkelen van hoogwaardige materialen voor een leven in de buitenlucht. Het afgelopen jaar heeft Fjällräven opnieuw de grenzen van outdoor-innovatie verlegd met hun Singi-X lijn. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van Fjällräven en deel ik mijn ervaring over de revolutionaire Singi-X trousers.

8.5
totale score
9.0

Functionaliteit

9.0

Gebruiksvriendelijkheid

7.0

Prijs

9.0

Design

De Singi-X Lijn

In september 2023 lanceerde Fjällräven hun nieuwste creatie: de Singi-X lijn. Deze collectie wordt beschreven als een prototype, waarin oude modellen worden aangepakt en verder ontwikkeld. Met deze lijn streeft Fjällräven ernaar om producten zoals de bekende anorak, balaclava en broeken te verbeteren.

Spoiler alert: ze zijn hier absoluut in geslaagd. Voordat we dieper ingaan op mijn lof voor de Singi-X trousers, werp ik eerst een blik op de geschiedenis van Fjällräven, de ontwikkeling van het G-1000 materiaal, de prijsbepaling en mijn eigen ervaring met deze broek.

Geschiedenis van Fjällräven

Fjällräven, met zijn wortels in het prachtige Zweden, werd opgericht door Åke Nordin in het stadje Örnsjöldsvik. Åke ontwikkelde met behulp van het naaimachine van zijn moeder en het gereedschap van zijn vader een rugzak die specifiek was ontworpen voor lange afstandswandelingen, in tegenstelling tot de toen gangbare militaire rugzakken.

Dit markeerde het begin van Fjällräven’s innovatie, met iconische producten zoals het vierkante Kånken-rugzakje en de Greenland Jacket. Het doel van Åke was om de natuur toegankelijker te maken door functionele en tijdloze outdoorkleding te ontwikkelen. Producten die centraal staan in het thema van duurzaamheid bij zowel productie als slijtage. Waardoor de toekomstige generatie net zoals ons de natuur kan beleven en zijn wonderen kan ervaren. 

Ervaring met Singi-X Trousers

Nu komen we bij het spannende deel: de Singi-X trousers. De naam “Singi” verwijst naar een onherbergzaam gebied in de Kebnekaise mountain range in Noord Zweden, en deze naam kreeg de broek niet voor niks. De Sing-X trousers zijn duidelijk gemaakt voor ruig terrein en naar mijn mening doet de broek zijn naam zeker eer aan. Mijn initiële indruk is erg positief: stevig, maar dankzij de G-1000 stretch rondom de riem en bovenbenen (exclusief de knie) ook opmerkelijk comfortabel.

De broek is voorzien van handige extra’s, waaronder een ingebouwde riem, verstelbare broekspijpen, laarshaken, voorgevormde knieën en ventilatie aan de zijkant. Het lijkt alsof de Singi-X trouser het beste van twee werelden combineert: de robuustheid van de Vidda trouser en het comfort van de Keb trouser. Hoewel de prijs in eerste instantie misschien afschrikt, blijkt na wat onderzoek dat deze gerechtvaardigd is.

De broek wordt immers samengesteld uit meerdere kleine stukken tijdens de productie, wat arbeidsintensiever is en daarom de prijs omhoog drijft. Daarnaast is de productie in kleinere oplagen geweest, wat ook bijdraagt aan de hogere kosten. De overvloed aan extra’s, waaronder de ingebouwde riem, draagt eveneens bij aan de prijs.

Materiaal G-1000

Wat Fjällräven onderscheidt van andere merken is de nadruk op duurzaamheid in grondstoffen en het gebruik van het zelfontwikkelde G-1000 materiaal. In 1968 ontwikkeld, is G-1000 nog steeds een hoeksteen van hun producten. In tegenstelling tot het milieuonvriendelijke Gore-tex, maakt G-1000 geen gebruik van PFC’s (perfluorocarbons), een mens gemaakte chemische samenstelling die bekend staat om zijn enorme impact op het broeikaseffect.

Daarover misschien een andere keer meer. Maar dan nu terug naar Fjäll en de G-1000. Het materiaal bestaat uit een formule van 65% gerecycled polyester en 35% biologisch katoen. De stof is dicht geweven, wat resulteert in slijtvast, ventilerend, uv-werend en windbestendig materiaal. Met varianten zoals heavy-duty, Light, Silence, en de G-1000 stretch, biedt Fjällräven een scala aan mogelijkheden.

Hoewel niet waterdicht, is het waterafstotend  en biedt de zelfontwikkelde Greenland-wax een flexibele oplossing om specifieke delen van kleding alsnog waterdicht te maken.

Greenland wax bestaat namelijk uit bijenwas en paraffines en biedt hierdoor een natuurlijke en duurzame oplossing. Iets waar ik persoonlijk enorm fan van ben. Mijn persoonlijke keerzijde van het verhaal is dat Fjällräven niet heel transparant is op het gebied van productie en keurmerken. Denk hierbij aan een B-certified corporation label zoals het merk Patagonia. We moeten ze min of meer op hun woord vertrouwen. 

Conclusie

Een aspect waar ik persoonlijk van profiteer, maar dat voor anderen mogelijk een uitdaging vormt, is de pasvorm van de Singi-X trouser. Als iemand met een smalle taille sluit deze broek perfect aan, maar voor degenen met bredere bovenbenen of een bredere heupmaat kan dit een punt van overweging zijn bij de aanschaf.

Wat betreft gebruikservaring kan ik niets anders dan lof uiten. De Singi-X trousers hebben mijn buitensport ervaring naar nieuwe hoogten getild. Wandelen, hiken, bushcraften, klimmen, regen, zon en sneeuw – deze broek heeft het allemaal doorstaan. Comfortabel, robuust en duurzaam; de Singi-X trouser biedt alles wat ik zoek in één product.

En ook al is Fjällräven bescheiden over het niet waterdicht zijn: ik kan je verzekeren dat de broek een flinke partij regen kan doorstaan. Met gemak blijven je benen lekker droog en dat zelfs zonder de Greenland wax. Kortom, een broek die veel te bieden heeft, maar ook gepaard gaat met een aanzienlijke prijs. Een investering die weloverwogen moet worden gemaakt.

Voor de casual zondagse wandelaar is het misschien niet de moeite waard, maar voor de enthousiaste buitensporter absoluut een aanrader.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!