Review Fjällräven Stina Jacket W

De Fjällräven Stina Jacket W is een jack voor dagelijks gebruik. Fjällräven heeft mij deze één toegestuurd om te testen bij outdoor activiteiten. Voor deze review heb ik  het jack gedragen bij het wandelen, bij geocachen met onze kinderen in de Ardennen, boodschappen doen en bij het ophalen van de kinderen, zowel bij droog weer als lichte regen. 

Productbeschrijving

Het Stina Jacket is een praktisch lichtgewicht jack voor dagelijks gebruik. Het is gemaakt van G-1000 Lite met extra versteviging van G-1000 Original op de schouders, om slijtage door bijvoorbeeld het gebruik van een rugzak tegen te gaan. 

G-1000 is een stof die door Fjällräven zelf ontwikkeld is. Deze stof bestaat uit 65% polyester en 35% katoen die dicht op elkaar zijn geweven. Dit wordt behandeld met een dun laagje Greenland Wax om de stof enigszins winddicht en waterafstotend te maken. 

Het jack heeft een tweewegritssluiting met aan de binnenzijde een beschermingsoverslag, waardoor de wind niet door de rits naar binnen komt. De twee steekzakken zijn voorzien van een rits. Er zit een knoopsluiting onderaan de mouwen en een trekkoord onderaan de jas. Het jack heeft een vaste capuchon.

Het Stina jacket kan gewaxt worden voor extra bescherming tegen wind en vocht. 

Product specificatie

 • G-1000® Lite: 65% polyester, 35% katoen
 • Schouders verstevigd met G-1000® Original: 65% polyester, 35% katoen
 • Dun laagje Greenland Wax: mengsel van bijenwas en paraffine
 • Lichtgewicht: maat L is 443 gram (Maat S is 340 gram)
 • Duurzaam: G-1000 is stevig en slijtvast
 • Winddicht: kleding met G-1000 is redelijk winddicht. Waxen met Greenland Wax biedt extra bescherming tegen wind.
 • Waterafstotend: Greenland Wax maakt het jack waterafstotend. Ook hier biedt waxen met Greenland Wax extra bescherming tegen regen.
 • Sneldrogend
 • Ventilerend: G-1000 Lite heeft een hoog ademend vermogen
 • Tweewegrits met beschermingsoverslag
 • Twee steekzakken met rits
 • Knoopsluiting aan de mouwen
 • Trekkoord onderaan de jas
 • Vaste capuchon

Mijn ervaring met Stina Jacket W

G-1000 is een stevig en slijtvast outdoormateriaal. De stof G-1000 Lite is een soepele versie van de G-1000 Original, waardoor het jack comfortabel is voor dagelijks gebruik en prettig draagt bij een wandeling. Doordat de stof zo glad is, bleef ik niet hangen aan doornstruiken, die je zeker tijdens het geocachen wel eens tegenkomt. Het jack kan ook goed tegen een stootje. 

G-1000 Lite heeft een hoger ademend vermogen dan G-1000 Original. Bij een gewone wandeling of dagelijks gebruik is dit voldoende, maar bij een intensiever wandeltempo is het jack te warm en ventileert onvoldoende, dus ben ik toen maar in mijn t-shirt verder gelopen. 

Het jack is licht voorbehandeld met een dun laagje Greenland Wax om deze enigszins winddicht en waterafstotend te maken. Een frisse wind gaat er inderdaad niet snel doorheen. Op een koudere dag had ik wel last van koude handen, maar door de knoopsluitingen aan de mouwen en het trekkoord onderaan de jas goed te laten aansluiten, waaide het niet door de jas heen. 

Regen kan het jack helaas minder goed buiten houden. Toen ik stond te wachten bij het ophalen van de kinderen, terwijl er een licht regenbuitje viel, bleven de druppels op het jack liggen en trokken er in een paar minuten doorheen, wat natuurlijk niet comfortabel aanvoelde. 

Aangezien ik mijn kleding liever wat langer heb, heb ik een maat L besteld. Deze zit mij (1,73 m) als gegoten en is ook aan de mouwen lang genoeg. Het design is modieus en in verschillende kleuren te bestellen.

Onderhoud

De Stina Jacket kan gewoon in de wasmachine. Hierna is het voor de winddichtheid en de waterafstotendheid van de stof wel aan te bevelen om deze opnieuw te behandelen met Greenland Wax. 

 • Wassen: 40°C normaal proces
 • Chemisch reinigen: niet chemisch reinigen
 • Bleken: niet bleken
 • Drogen: niet in de droogtrommel
 • Strijken: Strijken met 1 stip – Max 110°C
 • Apart wassen zonder wasverzachter

Zoek je een echte winterjas? Lees dan mijn Fjällräven Nuuk Parka Review eens.

Conclusie

De Fjällräven Stina Jacket W is een comfortabel jack dat geschikt is voor dagelijks gebruik en voor niet te intensieve outdoor activiteiten. Bij een wandeling is de soepele stof prettig. Ook hoef je in de bossen niet bang te zijn deze te beschadigen wanneer je langs een struik loopt: de dichtgeweven stof is stevig en haakt niet op. 

Wanneer je de knopen aan de mouwen en het trekkoord onderaan het jack goed laat aansluiten, beschermt het jack goed tegen wind. De waterafstotendheid van de stof laat echter nog wat te wensen over: bij een klein regenbuitje blijven de druppels op de stof hangen, om vervolgens daar langzaam doorheen te trekken. Wanneer je de jas dus ook bij regenachtig weer wil gebruiken, heeft deze een extra waxlaagje nodig. 

Ook na het testen draag ik het jack nog bijna dagelijks: het zit lekker, is warm genoeg op een koele dag en daarnaast ook modieus. Gezien de duurzaamheid zal ik het nog vele jaren met plezier dragen bij buitenactiviteiten.

disclaimer: Dit product was een gift van Fjällräven om te testen voor deze review.

Bestel hier de Fjällräven Stina Jacket W

Fjällräven fan? Bekijk ook onze Fjällräven Keb fleece hoodie review.

Karin Heijmans

Ik ben 44 jaar, moeder van 2 kinderen en werk in de zorg. Mijn hobby's zijn wandelen, geocachen en fotograferen, waarbij ik het liefst in de bossen te vinden ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *