Review Osprey Talon 6

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik, vooral in de zomerdag, me steeds meer stoorde aan de bezwete rug door het gebruik van een rugzak en op zoek ging naar een fijne heuptas.

Als actieve wandelaar had ik wel een aantal eisen: zo moest er voldoende water mee kunnen, ruimte zijn voor een lunchpakket en als het kon een extra vak voor een poncho, verzorgingsproducten e.d., en natuurlijk opbergruimte voor sleutels en telefoon, maar het belangrijkste was dat hij comfortabel zat.

Na veel heuptassen te hebben geprobeerd, viel mijn keuze op de Osprey Talon 6 en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad. 

8.8
totale score
8.0

Design

10.0

Comfort

10.0

Functionaliteit

7.0

Prijs

Sommige links op OutdoorOnly kunnen affiliate-links zijn. Dit betekent dat als je via deze links een aankoop doet, wij mogelijk een commissie ontvangen, zonder extra kosten voor jou. Deze commissies helpen ons om OutdoorOnly draaiende te houden, nieuwe producten te kunnen kopen om te testen en jou te blijven voorzien van waardevolle informatie zonder reclame. We waarderen je steun!

Lees hier onze richtlijnen voor product reviews.

Osprey Talon 6 Heuptas in het kort

De Talon 6 is gemaakt van stevig materiaal, het is waterafstotend en er zit nog altijd geen krasje op. Ik weet niet of het helemaal waterdicht is; zodra het gaat regenen trek ik altijd een poncho aan die dan ook over de heuptas heen valt. Na twee jaar intensief gebruik gaan ook de ritsen nog even soepel als toen ik hem kocht, de elastieken rekken nog steeds goed en de gespen sluiten prima.

De achterkant is gemaakt van geventileerd AirScape-materiaal: banen van schuim met daaroverheen een soort netstof, waardoor er lucht tussen de tas en je rug zit. Zelfs op een warme zomerdag met 40 kilometers in de benen heb ik nog geen bezwete onderrug. 

Ook de zijkanten van de heupgordel zijn gevoerd, het voorste deel en de gesp niet. Hij zit erg comfortabel, ik voel hem bijna niet zitten.

De heupgordel

De heupgordel is makkelijk te verstellen, of ik de heuptas over mijn shirt of over mijn winterjas draag: als je de ‘geleidegesp’ iets kantelt wordt de gordel ruimer en aan de band kun je hem strakker trekken. Tijdens het wandelen blijft hij netjes op de breedte zitten waarop je hem gemaakt hebt.

Hoofdvak

In het hoofdvak kan ik met gemak mijn zonnebrillenkoker, brood en fruit kwijt, in het voorvak mijn poncho en verzorgingsproducten, dus ruimte genoeg. Ook zit in het voorvak een klemmetje om je sleutels aan vast te maken.

Bidon houders

Er zijn houders voor twee bidons, die je met een verstelbare elastiek stevig vast kan zetten, maar die tijdens het wandelen ook zonder die elastiek stevig blijven zitten. Ik heb gekozen voor schuine bidons, omdat die beter aansluiten bij de tas en daarom makkelijker in en uit de heuptas te halen zijn. Zo kan ik ruim een liter water meenemen. Op een warme dag plan ik dan altijd in om langs een watertappunt te lopen om bij te vullen of stop op een plek waar ik mijn watervoorraad kan aanvullen.

Als ik iets uit de heuptas nodig heb, draai ik hem eenvoudig naar mijn buik en kan dan overal bij.

In de zijbanden van de heupgordel zitten opbergvakjes, die ik gebruik om mijn telefoon en pasjes op te bergen. Zo heb ik deze altijd bij de hand. Met ritsen worden alle vakken veilig afgesloten.

Wanneer het ‘s ochtends nog wat frisser is, doe ik een trainingsjack aan. Zodra het warmer wordt, kan deze opgevouwen tussen de klemmen voorop de heuptas, ideaal. Ook een natte poncho doe ik daartussen als het opklaart na een regenbui.

Voordelen van Osprey Talon 6

  • Opslag: Met een ruime hoofdvak en extra vakken, had ik genoeg ruimte voor de essentiële spullen. Tijdens mijn wandelingen bood de deze heuptas gemakkelijk plaats aan snacks, navigatieapparatuur en drinken.
  • Bidon houders: Een ander pluspunt waren de handige halters om een waterfles te bevestigen
  • Comfort: Aanpasbaar naar eigen wens en verrassend comfortabel, ook bij volle belasting.

Levensduur: De stevigheid van de tas is opmerkelijk; na meer dan 300 keer gebruikt te hebben nog steeds geen slijtage zichtbaar, wat aantoont dat de tas gemaakt is om te presteren.

Nadelen van de Osprey Talon 6

  • Sleutelclip: de plaatsing van de sleutelclip had beter gekund.
  • Prijs: de prijs is wat aan de hoge kant
  • Gesp: de gesp waarmee je de heuptas vastmaakt is niet ‘beschermd’ waardoor dit misschien kan irriteren

Conclusie

Kortom: de Osprey Talon 6 heeft alles wat ik nodig heb voor een heerlijke dag wandelen. Voor sommige mensen zal dit ‘vloeken in de kerk’ zijn, maar toen mijn handtas het begaf heb ik geen nieuwe gekocht: ik vind deze heuptas vele malen handiger. Ik heb mijn handen vrij en als ik op drukke plaatsen liever mijn spullen in het zicht houd, draai ik hem eenvoudig naar mijn buik.

Vorig jaar liep onze zoon voor het eerst de Vierdaagse mee en mocht ook een heuptas uitzoeken. We hebben hem niet gepusht, hij mocht in de winkel ook alles proberen en zelf kiezen welke tas hij het fijnste vond. Eénmaal raden op welke heuptas hij uitkwam!

Karin Heijmans

Ik ben 44 jaar, moeder van 2 kinderen en werk in de zorg. Mijn hobby's zijn wandelen, geocachen en fotograferen, waarbij ik het liefst in de bossen te vinden ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *