Als het je eerste keer is dat je voor langere tijd op reis gaat, weet je misschien niet helemaal wat je allemaal mee moet gaan nemen. Als je gaat backpacken heb je natuurlijk maar een beperkte hoeveelheid aan ruimte in je tas en kun je niet alles uit je kast meenemen. In een vorig artikel schreven we daar ook al over: Compact inpakken voor backpacken. Je wilt goed voorbereid op pad gaan en dan moet je alle essentiële artikelen wel bij je hebben. Op het moment dat je een verre en lange reis gaat maken, is het verstandig om in ieder geval goed schoeisel mee te nemen. In het geval van een backpack reis, zul je hoogstwaarschijnlijk heel veel moeten lopen en dan is het niet handig als je op dag 2 de blaren al op je voeten hebt.

Fijne slippers meenemen voor het echte vakantiegevoel

1 van de belangrijkste type schoeisel wat je in je backpack moet stoppen, zijn slippers. Dit klinkt misschien raar, maar het is heerlijk om in warme landen op slippers te lopen. Het draagt daarnaast ook bij aan een ultiem gevoel van op vakantie zijn. Dat is dus waarom je echt slippers in je rugzak moet stoppen. Mocht je echt weinig ruimte hebben, kun je er altijd nog voor kiezen om in het land van bestemming slippers te halen. In principe kun je ze ook prima aan de zijkant van je tas hangen of bijvoorbeeld aan je broekriem om ruimte te besparen. Zorg wel dat je comfortabele slippers koopt, zodat je er in ieder geval wel fijn op kunt lopen.

Comfortabele wandelschoenen of sportschoenen inpakken

Wanneer het tijd is voor een hike over een steile vulkaan, een trekking door de jungle of het beklimmen van een berg, zijn goede stevige schoenen belangrijk. Als je een stevige bergbeklimming gaat doen of een aantal dagen achtereenvolgend door de jungle heen gaat wandelen, dan zijn sterke wandelschoenen echt aan te raden. Dit is vooral als je weet dat je intensief gaat wandelen. Weet je van tevoren al dat je de makkelijkere wandelingen en paden gaat kiezen, dan kun je ook prima sportschoenen gebruiken voor dit type wandelingen. Je hebt voor dit soort wandelingen over goed begaanbare paden niet zo veel grip nodig en dan zijn sportschoenen een goede keuze.

Goede stevige wandelschoenen kopen is wel zo slim

Als je naar wandelschoenen kijkt worden deze ingedeeld in verschillende klassen. Je hebt a, b, c, d, en een combinatie van deze letters. Klasse b schoenen zijn goed voor meerdaagse wandeltochten waarbij de paden goed begaanbaar zijn. Het is wel slim om wandelschoenen te kiezen die waterdicht zijn. Als je onderweg te maken krijgt met hevige regenval of je moet door veel plassen heen wandelen dan is dit wel zo handig. Er zijn meerdere plekken waar je goede wandelschoenen kunt kopen en deze hoeven niet eens een heel vermogen te kosten. Zoek dus de juiste wandelschoenen uit en zorg ervoor dat ze ook echt goed passen.
Schoenen

Waterschoenen kunnen in sommige gevallen ook handig zijn

Mocht je tijdens je backpack reis van plan zijn om naar het strand te gaan of te snorkelen om de onderwaterwereld te ontdekken, pak dan ook vooral waterschoenen in. Deze zijn er handig als je van plan bent veel in de zee te zijn. Als je dan bijvoorbeeld een keer te maken krijgt met een kiezelstrand, kun je hier fijner doorheen lopen met je waterschoenen dan zonder. Er zijn veel landen waar populaire stranden te vinden zijn en daar kun je de waterschoenen goed gebruiken. Denk hierbij aan landen als Thailand, Indonesië, Mexico en de Filipijnen. Ze nemen niet heel veel ruimte in en zijn relatief goedkoop aan te schaffen.

Stop ook nette schoenen in je rugzak

Verder is het slim om ook een paar schoenen in je rugzak te stoppen die je kunt gebruiken voor nette gelegenheden. Op bepaalde plekken is het niet zo netjes om met slippers of wandelschoenen binnen te komen. Hiervoor kun je dan nettere schoenen meenemen. Het is niet zo dat je je hoge hakken mee moet nemen, in de meeste gevallen zijn nette ballerina’s of veterschoenen al voldoende. Kies schoenen die weinig ruimte innemen en toch heel netjes zijn. Als je bijvoorbeeld naar een net restaurant wilt of het uitzicht op een rooftopbar wilt zien, dan zul je je hiervoor toch iets netter moeten aankleden.

Regenlaarzen zijn niet nodig om mee te nemen

Een veelgestelde vraag is of regenlaarzen ook mee moeten voor je backpack reis. In de meeste gevallen is dit niet echt nodig. Meestal blijf je bij hevige regenval gewoon binnen en heb je de laarzen helemaal niet nodig. Voor het geval dat je wel door diepe modder heen moet tijdens een wandeling, is het ook nog mogelijk om laarzen te huren of goedkoop te kopen in het land van bestemming. Deze kun je vervolgens terug inleveren of als je ze gekocht hebt, weggeven aan een van de locals.

Conclusie

Voor iedereen is het belangrijk om goede schoenen bij te hebben, en afhankelijk van de duur van je reis en je bestemming kun je soms meer of minder meenemen. Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt en wat jij aan schoeischel meeneemt als je gaat backpacken.