Het waait, buiten is het bitsig koud terwijl de zon geregeld door het wolkendek priemt. Daar komt eindelijk de auto met mijn twee vrienden en ex-studiegenoten gezwind aangereden. Het vakantiegevoel kan beginnen. We laden mijn spullen in de reeds overvolle wagen en voelen ons net als uitgelaten pubers die voor het eerst alleen op vakantie mogen.

De reis naar Obergurgl

Gisteren heeft het het flink gedumpt in de Alpen en de komende dagen beloofd de zon geregeld van de partij te zijn.

Slechts 850 km scheiden ons nu nog van onze jaarlijkse skivakantie. 

Zoals steeds een rit met het nodige fileleed en ditmaal ook met een fikse sneeuwbui op de Fernpass.

Ontwaken in een landschap overgoten met sneeuw en badend in zonnestralen .. wat kan een wintersporter nog meer verlangen. Welkom in Obergurgl!

Chalet Obergurgl

In Chalet Obergurgl is het steeds gezellig warm, zelfs nu met de heersende energiecrisis. Onze Gastwirt Manuel Ribis verklaart nader dat het centrale  gemeentelijke warmtenetwerk, werkend op afvalhout, de prijs voor verwarming hier slechts enkele procenten duurder heeft gemaakt. Daartegenover staat dat van staatswege het zwembad niet warmer dan 27 graden mag zijn, wat toch even schrikken is wetende dat je hier vroeger verwelkomt werd door 32 graden warm water. 

Maar niet getreurd, onze eerste skidag staat op de afspraak.

Onze eerste skidag

Meewiegend op het dansende koord van de lift bereiken we de bergtop die volledig gedrapeerd is in hagelwitte sneeuw.

Daarna suizen we voor het eerst in acht maanden weer langs een witte helling naar beneden.

Op een mooie zonnige skidag zien we echter de relativiteit van onze skicapaciteiten. Een professioneel skiteam is op trainingskamp in Obergurgl. Hoe die profis op een voor ons bekende en voor de gelegenheid volledig ‘verijste’ piste naar beneden knallen is nauwelijks te vatten. Dit is zoveel impressionanter dan de beelden die we geregeld op televisie aanschouwen.

Dagje Sölden

Vandaag een dagje Sölden. Indien je minstens een 3 dagen skipas koopt heb je meteen een Ötztal superskipass beet waarmee je in Sölden en Gurgl kan skiën evenals in de iets kleinere skigebieden van Hochoetz-Kühtai, Niederthai, Gries en Vent. Een kort autoritje van 15 min en we kunnen ons door de luxueuze Gigijoch bahn naar het witte paradijs laten brengen. 

Vier liftjes later staan we gehuld in warme zonnestralen op de ijzig mooie Tiefenbach en Rettenbach gletsjer. De sneeuwkwaliteit is super en we carven gezwind over de hagelwitte gletsjervlakte. Ook de officiële FIS weltcup afdaling mag niet ontbreken! Altijd een uitdaging maar o zo bevredigend als je deze stijle duivel hebt bedwongen.

Nadien hoog tijd om de live DJ set aan het bergstation van de Gigijoch mee te nemen. Iedere zaterdag is het hier feest, zoals ook nu. Biertje in de hand, zon, sneeuw en torenhoge bergen als perfecte achtergrond voor een lekker feestje.

Culinair

Na nog een dag skiën in kaiserwetter laten we ons eens culinair verwennen in hotel Enzian. Hier hebben ze de lekkerste fondue van Obergurgl als je het mij vraagt. Samen met een lekkere fles Amarone sluit dit de perfecte skidag af.

Laatste dag in Obergurgl

Op onze laatste dag genieten we van een heerlijk laagje verse sneeuw, helaas begeleid door de wolken die dit winterwonderland deden ontstaan. Het is alsof de mist en laag hangende wolken ons komen vertellen dat het weer tijd is om de weg naar de Lage landen aan te vatten. Maar niet voordat we nog eens van lekkere plaatselijke culinaire geneugten hebben geproefd net als van een vroege après ski.

Obergurgl, Diamant der Alpen, het was weer schitterend hier onder vrienden te zijn, bis bald!