Iedereen die weleens is gaan kamperen of door een kampeerwinkel heeft gelopen kent ze… “matjes”. Ze komen in alle soorten, maten en kleuren en kosten van €15 tot wel €500 of meer. Je kunt deze ook bijna overal kopen van AliExpress tot Decathlon.
Maar wat maakt een matje dan een goed matje? En waarom slapen we er überhaupt op? Er zijn genoeg alternatieven zoals hangmatten, luchtbedden en stretchers/veldbedden. In dit artikel neem ik je mee in mijn keuze voor matjes en de situaties waarin ik ze wel en juist niet gebruik.
Elk van de hieronder genoemde matten heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor een andere situatie. Om ervoor te zorgen dat we in het bos, het bos nog door de bomen kunnen zien verdelen we de verschillende soorten matjes in drie categorieën.
- Isolatiematjes/schuimmatjes
- Isolatie- en luchtmatjes
- Luchtmatjes

Schuimmatjes
Schuimmatjes bieden met name isolatie voor de koude ondergrond, een laagje onder je lichaam die enigszins iets aan comfort geeft (maar niet heel veel). Je kunt het vergelijken met een yogamatje. Soms hebben ze nog een reflecterende zilveren onderkant. Ze zijn relatief goedkoop en licht, maar ze nemen veel plaats in de rugzak en worden daarom vaak onder de rugzak gehangen.
Isolatie- en luchtmatjes
Isolatie- en luchtmatjes zijn wellicht de bekendste vorm van slaapmatjes. Je kunt ze uitrollen en lucht bij blazen om zo tot een comfortabele en “warme” ondergrond te komen. Warm in de zin dat de isolatie kou van de grond tegen zal houden.
Ze komen in alle soorten en maten en dus ook prijsklassen. Het kan even duren voordat je een matje vindt dat bij je past. Ga je met name in de zomer kamperen en ga je met de auto, dan is omvang en gewicht wellicht wat minder belangrijk.
Ga je medio maart een hike maken in Scandinavië dan is het belangrijk dat je kijkt welke mat voldoende isolatie biedt, fijn ligt en niet te zwaar is. Kortom ga naar een winkel, geef aan wat je verwacht van jouw matje en laat je adviseren. Niets is zo vervelend als een matje van een willekeurig website of winkel kopen om er om 4 uur s ’nachts achter te komen dat het toch niet je ding is.
Luchtmatjes
Luchtmatjes zijn wat minder bekend maar wel in opkomst! Ze zijn soms zo klein als een thermosfles en wegen vaak niet meer dan 500 gram. Je kunt ze snel opblazen en liggen door de hoeveelheid lucht erg comfortabel. Echter hebben ze nul isolatiewaarde en zijn ze niet zo zeer geschikt in de koudere seizoenen. Je kunt ze makkelijk kwijt in je tas en zijn naar verhouding niet duur.

Ondanks dat ik thuis van elk matje een of twee soorten heb liggen gebruik ik de luchtmatjes het meest, ook in de herfst en winter. Ze wegen niks en zijn erg klein. Over het algemeen slaap ik in een hangmat waarbij ik dus al van de grond lig.
In de winter zorgt een underquilt ervoor dat ik geen last krijg van CBS (Cold Butt Syndrome) vanwege de koude lucht onder de hangmat. Een matje heeft in die zin dus een comfortfunctie. Ook dient deze als back-up voor wanneer ik mijn hangmat als bivybag moet gebruiken. De andere situatie waarin ik mijn matje gebruik is in een bivybag of tent. Ik moet dan rekening houden met de koude ondergrond en de slaapzak die ik daarbij gebruik.
Ik kan met de geringe ruimte en het gewicht wat een matje als deze inneemt namelijk ook een extra deken/schapenvacht mee nemen. Dat zorgt ervoor dat ik lekker warm bij het vuur kan zitten, en onder mijn matje kan leggen als het ècht koud wordt.
Denk goed na over wat jij wilt dat een matje voor je doet. Waar ga je heen, wat ga je doen en hoe vaak denk je het matje te gaan gebruiken. Laat je vooral eens adviseren in een winkel met voldoende expertise. Ben je nieuwsgierig geworden naar luchtmatjes?
Neem eens een kijkje in mijn review artikel over de Decathlon Forclaz slaapmat vs. de Facecozy van Ali Express. Twee relatief goedkope matjes die ik door de jaren heen heb gebruikt! Lees hier het artikel: Slaapmatje in China kopen, is goedkoop duurkoop?