In dit artikel neem ik je mee in de keuze tussen een matje kopen in Nederland of deze kopen in China. Websites zoals Ali Express, Wish, Dino Direct en TMART zijn overladen met producten voor kamperen, bushcraft, survival en outdoor wereld. Maar is het allemaal zo goedkoop en zo’n goede kwaliteit of is het te mooi om waar te zijn? In dit artikel neemt de Facecozy sleepingpad van de World Outdoor Store het op tegen de Forclaz ultra light van Decathlon.

Indien je nog onbekend bent met websites zoals Ali Express moet je het volgende weten. Een hele hoop (Echt een hele hoop) wordt geproduceerd in China, verscheept naar Europa en daar verkocht door winkels. Ook kom je via dropshops dit soort producten veel tegen. Een dropshop is een webshop waarbij jij je product koopt en dit product rechtstreeks vanuit de fabriek naar jou thuis wordt gestuurd. Echter betaal je alsnog voor de webshop. Zo kun je bijvoorbeeld een vishengel kopen voor 120 euro en dezelfde hengel via een website als Ali Express vinden voor 24 euro inclusief verzending. De websites staan vol met eigen winkels die direct vanuit de fabriek verkopen.

Adertje onder het gras?

Hoe zit dat dan met importkosten? Tot €22 exclusief verzend/koerier kosten betaal je geen importkosten. €22 Klinkt niet veel maar kijk maar eens wat je daar voor kunt krijgen, ook nemen sommige winkels het niet zo nauw en kun je daar het bedrag splitsen… Voor meer informatie over invoerrechten verwijs ik je naar het artikel van bussinessinsider.

Proef op de som

Ik nam de proef op de som en schreef zowel Decathlon als World Outdoor Store aan. Decathlon toonde hierbij geen interesse en dus kocht ik een matje bij Decathlon. Het matje van Decathlon koste mij €40. The World Outdoor Store stond wel open voor onderhandeling en zond een soortgelijk matje op ter waarde van €24,35. Als blijk van waardering kun je de link naar het product en de winkel hier vinden.

Op het eerste gezicht lijken de matjes vrij veel op elkaar. Beiden zijn erg klein in de verpakking. De Decathlon mat weegt 550 gram is 180cm lang, 48 cm breed en 4cm dik. Facecozy gaat voor groot en is 190cm lang 60cm breed en 6cm dik. Beiden zijn luchtmatjes dus ze hebben geen isolatiewaarde maar zijn gemakkelijk mee te nemen. Voor een overzicht in de soorten matjes en wanneer je welke gebruikt verwijs ik je graag naar mijn artikel: Slaapmatjes uitzoeken.

Matje
Matje

Opmerkelijk verschil is dat het Facecozy matje een kussen heeft ingebouwd, weliswaar niet het meest comfortabele kussen maar voldoende voor een weekendje weg. Het matje van Decathlon heeft de luchtbanen van voor naar achteren lopen waardoor je, indien je het matje volledig opblaast, een beetje op ribbels ligt. Het Facecozy matje heeft de luchtcompartimenten verdeeld in de mat zoals ijsblokjes dat soms doen, dit geeft een comfortabel gevoel. Beide matjes kun je met de mond/pomp opblazen en kosten de gemiddelde bourgondisch sportieve outdoorman/vrouw tien volle ademteugen om volledig op te blazen. Het Facecozy matje kun je d.m.v. een tweede ventiel sneller leeg laten.

Ik heb de matjes getest in een hangmat, een bivybag, op een stretcher en los op de grond. Ik moet eerlijk zeggen dat los van het ingebouwde kussen weinig verschil heb gemerkt in comfort. Bij het Forclaz matje raak je bij het zitten de grond, wat een beetje vervelend voelt. Echter verdwijnt dit gevoel volledig wanneer je er op ligt. Dit matje ligt ook erg comfortabel wanneer je op je zij ligt. Het Decathlon matje voelt steviger/hard aan maar ligt naar mijn mening minder fijn. Je voelt de ribbels in je rug en wanneer je wat lucht er uit laat is het altijd net te veel lucht.

Forclaz ultralight matje
Forclaz ultralight matje
ligmatje
ligmatje

En wat nou als het kapot gaat?

Decathlon geeft boven op de wettelijke garantie van het product 2 jaar eigen garantie. Indien je het product retour stuurt met PostNL dan is dit kosteloos. Bij Facecozy krijg je 6 maanden garantie en wanneer het product niet naar wens is krijg je geld terug of een nieuw product gratis toegestuurd.

Advies

Wanneer je een matje in een winkel koopt dan kun je het uitproberen en krijg je, afhankelijk van de winkel, gepast advies. Weet je daarom nog niet wat je wilt of wat je zoekt dan raad ik je aan om je producten te kopen bij een winkel. Weet je echter wat je wilt en heb je al wat ervaring opgedaan dan zou je de stap richting China kunnen wagen. Naar mijn ervaring zijn de meeste winkels erg gedreven in het correct antwoorden en zijn ze extreem klantgericht. Daarbij zijn je aankopen beschermt via Ideal of PayPal, als iets niet is wat het moet zijn dan krijg je binnen een handomdraai je geld weer terug, zonder retourneren. Indien je de tijd kunt investeren om het juiste product te vinden dan is het geval van slaapmatjes goedkoop geen duurkoop!