Hoe moet je een slaapzak wassen?

Na een heerlijke lange vakantie is het moment aangebroken om weer huiswaarts te keren. Wanneer je thuiskomt, verdwijnt het ontspannen gevoel van de vakantie echter al snel als sneeuw voor de zon. Je wordt namelijk gelijk geconfronteerd met de enorme berg was die op je ligt te wachten. En daar horen ook nog eens die vervloekte slaapzakken bij.

Maar hoe kun je eigenlijk een slaapzak wassen? Is dat wel mogelijk? Dit zijn vragen die mij vaak door het hoofd speelden totdat ik erachter kwam wat de beste aanpak is voor het wassen van een slaapzak. In dit artikel zal ik mijn bevindingen met jou delen.

Verschillende soorten slaapzakken wassen

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten slaapzakken. Voordat je gaat beginnen met het wassen van een slaapzak, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen synthetische slaapzakken en donzen slaapzakken. Welk type bezit jij? Het is cruciaal om onderscheid te maken tussen deze materialen, omdat ze allebei op hun eigen manier gewassen moeten worden.

Wassen van een synthetische slaapzak

Wanneer je een synthetische slaapzak wilt wassen, gebruik dan altijd vloeibaar wasmiddel. Je kunt zelfs gebruik maken van pods met wasmiddel als je dat wilt. Het gebruik van vloeibaar wasmiddel is essentieel bij synthetische slaapzakken, omdat de vulling van deze slaapzakken kan gaan klonteren als je waspoeder gebruikt.

Niet alleen het gebruik van waspoeder wordt afgeraden, ook het gebruik van wasverzachter is geen goed idee bij het wassen van een synthetische slaapzak.

Bij een vest ben je misschien gewend om de rits dicht te doen om de wastrommel te beschermen. Maar bij een synthetische slaapzak wordt dit juist afgeraden. Het is beter om de rits open te laten. Was de slaapzak op een temperatuur van maximaal 30 graden Celsius.

Tip! Bekijk ook eens ons artikel over de beste lakenzakken. Het wassen van een lakenzak is aanzienlijk eenvoudiger, sneller en duurzamer dan het wassen van een slaapzak.

Het drogen van een synthetische slaapzak

En hoe zit het dan met het drogen van een synthetische slaapzak? Om ervoor te zorgen dat de slaapzak langer mooi blijft, is het niet verstandig om een droger te gebruiken. Kies in plaats daarvan voor een mooie zonnige dag om de synthetische slaapzak te wassen. Nadat je hem hebt gewassen, kun je hem op een droogrek leggen. Bij voorkeur buiten, zodat hij sneller zal drogen en minder snel onaangenaam gaat ruiken. Tijdens het drogen kun je de slaapzak meerdere keren uitkloppen en omdraaien.

Je kunt ook tijdens je vakantie je slaapzak regelmatig laten luchten, zodat hij lekker fris blijft ruiken.

slaapzakken drogen

Donzen slaapzak wassen in de wasmachine

Het wassen van een donzen slaapzak vereist een andere aanpak dan het wassen van een synthetische slaapzak. Bij een donzen slaapzak is het raadzaam om speciaal wasmiddel voor dons te gebruiken. Een merk zoals Nikwax biedt bijvoorbeeld wasmiddel aan dat geschikt is voor donzen producten. Het gebruik van regulier wasmiddel kan schade veroorzaken, omdat dons een natuurlijk materiaal is.

Net als bij het wassen van een synthetische slaapzak, is het ook bij een donzen slaapzak wassen af te raden om gebruik te maken van waspoeder. Verstandiger is een vloeibaar wasmiddel. Het voorkomt het klonteren van de inhoud van de slaapzak. Gebruik daarbij geen wasverzachter. Dit zou ten koste kunnen gaan van de isolerende werking van een donzen slaapzak.

Stel de temperatuur niet hoger in dan 30 graden Celsius en laat de rits open tijdens het wassen van een donzen slaapzak.

Het drogen van een donzen slaapzak

En hoe zit het met het drogen? Net zoals bij het wassen van een synthetische slaapzak, wordt afgeraden om na het wassen de donzen slaapzak in de droger te stoppen. Leg hem in plaats daarvan op een droogmolen of -rek en laat hem op natuurlijke wijze drogen. Draai hem regelmatig om en klop hem uit, zodat de vulling luchtig blijft en de isolatie behouden blijft.

slaapzak wassen

Slaapzak laten wassen door een stomerij

Als je geen zin hebt om zelf je slaapzak te wassen, kun je er ook voor kiezen om hem naar een stomerij te brengen. Zij hebben de apparatuur, het juiste wasmiddel en de ervaring om je slaapzak weer schoon en fris te maken. Dit kan vooral handig zijn als je een relatief kleine wastrommel hebt. Je wilt immers voorkomen dat zeepvlekken ontstaan doordat de slaapzak niet goed vermengd wordt met water vanwege een te kleine trommel.

Tip: Ben je op zoek naar een nieuwe slaapzak? Bekijk dan eens de Decathlon slaapzakken.

5 Tips om een slaapzak goed te wassen

Onderstaand vind je een aantal handige tips, die goed van pas kunnen komen wanneer je een slaapzak fris en schoon wilt houden. Aan welke van deze tips heb jij al eens gedacht bij het gebruik van een slaapzak?

Tip 1: Gebruik een lakenzak in je slaapzak

Tijdens je vakantie kun je een lakenzak in je slaapzak gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de slaapzak langer schoon zal blijven. Daarbij kun je de lakenzak ook los van de slaapzak gebruiken, wanneer het in de nacht veel minder snel afkoelt dan je op voorhand verwachtte. Op een hele koude bestemming biedt de lakenzak een extra laagje isolatie tegen de kou. Je hoeft bij thuiskomst enkel de lakenzak te wassen, de slaapzak zal nog fris zijn. Uiteraard is het verstandig om de slaapzak na een kampeeravontuur alsnog een keer te wassen.

Tip 2: Gebruik nooit een wasverzachter

Zoals je eerder op deze pagina al las, is het gebruik van een wasverzachter sterk af te raden. Een wasverzachter kan voor schade aan het materiaal en met name de vulling van de slaapzak zorgen. Op het moment dat de vulling aangetast wordt, neemt de isolerende werking van de slaapzak af. Hoewel wasverzachter een fijne geur aan je vuile wasgoed geeft, is het gebruik hiervan dus onverstandig.

Tip 3: Volg het waslabel

Wist je dat er vaak een label in de slaapzak zit, waarop de instructies staan voor het wassen hiervan? In dit artikel wordt aangeraden om een slaapzak wassen altijd op maximaal 30 graden Celsius te doen. Het kan echter voorkomen dat jouw slaapzak bestand is tegen een hogere temperatuur. Zo komt je slaapzak nog schoner uit de wasmachine.

Tip 4: Nikwax tech wash

Nikwax Tech Wash is een wasmiddel dat voornamelijk gebruikt wordt voor waterdichte en ademende kleding. Denk bijvoorbeeld aan de skikleding, welke je na een fijne wintersportvakantie wilt wassen. Met de Nikwax Tech Wash is de kleding een jaar later opnieuw waterafstotend. Ook voor het wassen van een slaapzak komt dit wasmiddel goed van pas. In het bijzonder voor een slaapzak met donzen vulling. Een regulier wasmiddel kan de isolerende werking van het dons aantasten.

Tip 5: tennisballen in de droger

Hoewel het drogen van een natte slaapzak in de wasdroger wordt afgeraden, zal het niet altijd mogelijk zijn om de slaapzak uit te hangen. Denk bijvoorbeeld aan het wassen hiervan tijdens een natte herfst- of winterperiode. In zo’n geval kan het slim zijn om de slaapzak in combinatie met een tennisbal in de wasdroger te stoppen.

Het gebruik van een tennisbal maakt dat de slaapzak veel sneller droog is, waarmee de kans op schade afneemt. Gebruik altijd een oudere tennisbal, daar een nieuwe tennisbal nog iets van z’n kleur af kan geven in de droger. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen. Het stuiteren van tennisballen in de wasdroger maakt dat de slaapzakken niet met elkaar in de knoop raken, waardoor deze makkelijker te drogen zijn door de machine. Ook handig bij het wassen van je beddengoed.

Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het wassen van je slaapzak.

De meest gestelde vragen over een slaapzak wassen

Kan je een slaapzak uitwassen?

Je kunt een slaapzak uitwassen na je vakantie, maar bekijk vooraf goed hoe je dit het beste aan kunt pakken. De wijze waarop je een slaapzak wast is afhankelijk van de vulling hiervan. Een synthetische slaapzak wassen gebeurt op andere wijze dan een donzen slaapzak wassen. Kijk ook eens naar het waslabel in de slaapzak.

Hoe kun je een slaapzak wassen?

Een slaapzak wassen doe je in de wasmachine of bij een stomerij. Let erop dat de wastrommel van je wasmachine groot genoeg moet zijn voor je slaapzak. Je kunt bij een synthetische slaapzak een regulier wasmiddel gebruiken. Bij een donzen slaapzak kun je het beste voor Nikwax Tech Wash kiezen. Het gebruik van een wasverzachter wordt sterk afgeraden als je een slaapzak wast.

Hoe warm moet ik mijn slaapzak wassen?

Je slaapzak wassen doe je over het algemeen op maximaal 30 graden Celsius. Bij voorkeur op een handwasprogramma op de wasmachine. Niet iedere wasmachine beschikt echter over zo’n programma. Kijk ook naar het waslabel in de slaapzak. Vaak vind je op dit label meer informatie over de temperatuur waarop je deze kunt wassen.

Hoe berg je je slaapzak op?

Een slaapzak opbergen doe je pas op het moment dat deze goed droog is. Je kunt een slaapzak na het wassen hiervan het beste op een droogmolen of rek laten liggen. Draai de slaapzak regelmatig om en klop deze een paar keer goed uit, alvorens je de slaapzak opvouwt. Om het opvouwen van de slaapzak makkelijker te maken kun je de zijkanten eerst dichtritsen. Sommige slaapzakken worden geleverd met een hoes waarin je deze op kunt bergen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Een reactie op "Hoe moet je een slaapzak wassen?"

  1. HN HN schreef:

    Mijn outdoorwinkelier geeft het advies de slaspzak niet op te vouwen of op te rollen maar ‘m gewoon ‘random’ in de bijgeleverde hoes te stoppen. De vouwen komen dan niet steeds op dezelfde plek en dat verhoogt de levensduur !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *