Sleutelgat vuur

Een sleutelgat vuur heeft de naam te danken aan de vorm, namelijk dat van een sleutelgat. Het leent zich goed voor het maken van een vuur waar je op wilt koken! Het is niet bijzonder efficiënt maar wel netjes georganiseerd. Ben je van plan om iets te koken op een bed van kolen? Dan is een sleutelgat vuur goed om uit te proberen. 

Begin met het aanleggen van een kampvuurplaats zoals we hier (link naar artikel kampvuurplaats maken) al hebben gedemonstreerd.

Vervolgens bepaal je de manier van koken. Wil je iets grillen op een rooster dan is het bijvoorbeeld fijn om in het rechte stuk van het sleutelgat een gleufje te graven. Schuif hier je kolen in en plaats het rooster er over heen.

Het schuiven met hete kolen kan soms lastig zijn, beperk daarom de afstand tussen je kook en je stookgedeelte zo veel mogelijk. Aan de ene kant wil je veilig je kolen kunnen verschuiven met voldoende ruimte, maar je wilt niet continu opnieuw kooltjes moeten schuiven omdat ze niet makkelijk verplaatsen. 

Indien je echt iets wil klaarmaken wat langere tijd moet staan of koken dan kun je in plaats van een gleuf beter een kuiltje graven. Je hebt dan wel aanzienlijk meer kolen nodig om efficiënt te kunnen koken.

Je gebruikt dit vuur het makkelijkste voor het bereiden van korte grill gerechten, eieren in hete kolen, broodjes, campfire pannenkoeken of groenten in aluminiumfolie of voor het stoven van vis en vlees.

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van een sleutelgat vuur? Laat het hieronder in de reacties weten. Ik been zeer benieuwd.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *