Sprookjesachtig Kasteel, Watervallen en Riviertjes

Je hoeft niet ver op reis te gaan om de natuur op zijn mooist te beleven. De schatten der natuur liggen namelijk dichterbij dan je denkt. Het is slechts een kwestie van je open stellen, goed kijken en beleven.

Zo ben ik vorige week afgereisd naar Robertville om daar een mooie wandel dagtocht te maken. Niet volgens een gemarkeerde route, maar een route bepaald op basis van hoogtelijnen. Graag inspireer ik jullie mee op deze tocht.

Chalet du Barrage

Ik laat Chalet du Barrage achter me en duik het bos in. Verscholen tussen de bomen, gelegen aan het riviertje de Warche zie ik na enkele meters aan de overzijde het sprookjesachtige kasteel Reinhardstein verschijnen.

De tocht is nog maar net begonnen of ik word al beloond met een eerste prachtig uitzicht. Na enkele honderden meters volgt een korte pittige klim naar ‘Nez de Napoleon’ om aldaar opnieuw te genieten van een prachtig panoramisch vergezicht. Bovenop de ‘Nez van Napoleon’ duikt een smal paadje de diepte in.

Op de topografische kaart liggen de hoogtelijnen dicht bij elkaar. Alle redenen dus om dit pad omlaag te nemen. Al gauw bereik ik het riviertje de Warche. Via enkele grote stenen in het riviertje hop ik naar de overzijde en zie daar hoe het riviertje de Bayehon uitmond in de Warche. Ik volg de Bayehon stroomopwaarts, om vervolgens linksaf te slaan en het riviertje de Pouhon verder te volgen. Onderweg wordt mijn aandacht meermaals getrokken door de vele watervalletjes met hier en daar een klein natuurlijk zwembad.

watervalletjes

Ik loop door totdat ik arriveer in een totaal andere omgeving, namelijk het veengebied Viex Chene. In het veengebied staan kenmerkende heide- en veenplanten zoals de struikhei, dophei, de gentiaan, de veenbes en veenpluis.

Vanaf dit punt maak ik een doorsteek (over bestaande paden) van West naar Oost om vervolgens weer bij het riviertje de Bayehon uit te komen. Ik volg de rivier stroomafwaarts en bereik de Waterval du Bayehon. Vanaf het pad is de waterval goed zichtbaar, maar een korte afdaling om de waterval vanaf beneden te zien is zeker de moeite waard.

watervalletjes

Ik vervolg mijn route verder rivier afwaarts. Net voorbij de grote weg duikt midden in het groen, Le Moulin du Bayehon op. Een uitstekend en prachtig intiem plekje om een langere pauze te houden.

Als je van bieren houdt is het hier zeker goed toeven. Met meer dan 80 lokale en provinciale speciaalbieren, vind je altijd wel een biertje dat in de smaak valt. Bestel daarbij een huisgemaakte gehaktbal met lokale mosterd en je ervaart het leven als ‘een God in Frankrijk’.

Le Moulin du Bayehon

Ik vervolg mijn tocht, totdat ik opnieuw arriveer bij de Warche. Hier sla ik linksaf en volg ik het riviertje stroomopwaarts. Tussen de bossen door duikt het sprookjesachtige kasteel Reinhardstein weer op. Ik loop door tot aan de waterval Reinhardstein. Deze waterval is met zijn 60 meter de hoogste waterval van België.

Een stijl klimmetje omhoog brengt me vervolgens bij het kasteel waar ik door de op de achtergrond afgespeelde muziek me voor één minuut in de middeleeuwen waan. Ik zet mijn route voort, nog een klein klimmetje en dan is het vrijwel vlak lopen tot aan het stuwmeer van Robertville alweer ik mijn auto geparkeerd heb. Nog één blik over dat prachtige stuwmeer en dan huiswaarts.

zon door de bomen

Route informatie

VertrektpuntChalet du Barrage (Stuwmeer Robertville)
Afstand14,4 kilometer
Duur4:25 uur
Hoogtemeters (stijgen)265 meter
Hoogtemeters (dalen)265 meter
Hoogste punt611 meter
Laagste punt429 meter

Plattegrond

Plattegrond
(klik op plattegrond voor detail weergave, gpx en andere informatie)
Baudouin

Heey hallo! Ik ben Baudouin en verblijf tijdens mijn vrije tijd graag in de natuur. Ik zeg wel vaker “de natuur is je beste vriend” en dit gedachtegoed deel ik graag met anderen. Of het nou gaat om een wandeling door het Zuid-Limburgse Heuvelland, een ATB tour door de Ardennen of een pittige klettersteig in de Alpen. Stuk voor stuk zijn het pareltjes met elk hun karakteristieke eigenschappen en bijzondere verhalen. En juist die verhalen zijn leuk om met anderen, dus samen te beleven en te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *