Stappenteller Smartwatch

Stappenteller kopen: waar let je op?

Het was de Japanse arts Yoshiro Hatano, die zijn landgenoten voorschreef dagelijks minimaal 10.000 stappen te zetten. In de praktijk blijkt dat er verschillende alternatieven zijn, die hetzelfde resultaat met zich meebrengen. Je kunt bijvoorbeeld ook drie keer per dag tien minuten intensief doorstappen, zodanig dat je nog net kunt praten met een sportmaatje. Om dagelijks bij te kunnen houden hoeveel stappen je al gezet hebt, kopen steeds meer mensen een stappenteller. Populair hierbij zijn de compacte horloges van bijvoorbeeld Fitbit. In plaats van een horloge zou je ook voor een app op je telefoon kunnen kiezen. 

In dit artikel zetten we de belangrijkste factoren op een rijtje, die je helpen een stappenteller te kopen die past bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan het comfort wat de stappenteller biedt, de momenten waarop je deze kunt gebruiken en de mogelijkheid om van bandjes te wisselen. 

Belangrijkste punten bij een stappenteller kopen 

Start een stappenteller kopen met het vergelijken van de verschillende modellen. Er zijn hierbij een aantal factoren, op basis waarvan je de varianten kunt vergelijken. In de inleiding van dit artikel noemden we er al een paar. Hieronder lichten we ze verder voor je toe. 

Gebruiksgemak 

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij een stappenteller kopen is het gebruiksgemak hiervan. De stappenteller moet makkelijk te bedienen zijn; maximaal twee of drie knoppen. Daarbij wil je de data op je horloge eenvoudig kunnen synchroniseren naar je telefoon, om deze verder te kunnen analyseren. Bij de ene stappenteller gaat dit makkelijker, dan bij de andere. 

Draagcomfort 

Je wilt de stappenteller de hele dag kunnen dragen, zonder dat deze voor irritaties aan de pols zorgen. Sommige mensen dragen hun stappenteller ook ’s nachts. Het draagcomfort van een stappenteller hangt samen met het gewicht hiervan, de breedte van het horloge en het materiaal waarvan het bandje gemaakt is. Kies je voor een hele smalle stappenteller, of ga je voor een wat grover model? 

Koppeling met je smartphone 

Reeds noemden we de koppeling met een smartphone al, om de data die door het horloge verzameld is te kunnen analyseren. Niet iedere stappenteller is aan een telefoon te koppelen. Daar komt bij dat sommige, de goedkopere modellen, stappentellers alleen te koppelen zijn aan een telefoon met Android. Een koppeling met iOS van Apple is bij deze modellen niet mogelijk. 

Stappenteller Kopen

Waterdicht 

Draag je de stappenteller straks ook onder de douche, of bijvoorbeeld tijdens een wandeling waarbij ondiepe beekjes doorkruist moeten worden? In dat geval wil je er zeker van zijn dat de stappenteller waterdicht is. De waterdichtheid van een horloge wordt uitgedrukt in het aantal ATM, vaak variërend van 5, 10 tot 50 ATM. 

Gewicht 

Het comfort tijdens het dragen van een stappenteller hangt onder meer af van het gewicht hiervan, zoals eerder genoemd werd. Er zit een duidelijk verschil in de compacte modellen van bijvoorbeeld Fitbit en de complete sporthorloges van Garmin of Polar. Een Fitbit stappenteller biedt meer comfort, wanneer je deze de hele dag draagt. Bij de grovere, zwaardere modellen van Garmin en Polar profiteer je van een groter aantal functies. 

Verwisselbare bandjes 

Een bandje kan na verloop van tijd beginnen te slijten. In het bijzonder wanneer je de stappenteller de hele dag draagt. Het kunnen verwisselen van de bandjes van het horloge, maakt dat je niet direct een nieuwe stappenteller hoeft te kopen. Ook wil je tijdens het sporten wellicht een siliconen bandje gebruiken, terwijl je naar het werk liever een bandje van leer hebt. Veel stappentellers en sporthorloges bieden de mogelijkheid de bandjes te verwisselen. Het geldt onder meer voor de Apple Watch Series. 

Activity tracker of smartwatch? 

Eerder noemden we al het verschil tussen een Fitbit stappenteller of activity tracker en een sporthorloge van merken als Polar en Garmin. Kies jij voor de activity tracker, of ga je voor het sporthorloge of de smartwatch? Het voornaamste verschil tussen een activity tracker en smartwatch of sporthorloge zit in het draagcomfort. Een activity tracker is smal en licht van gewicht, je voelt het model nauwelijks. Het maakt een activity tracker ook geschikt om je nachtrust te kunnen monitoren. Daarbij is een activity tracker vaak heel stijlvol vormgegeven. Ideaal voor naar het werk of een feestje! 

Andersom biedt een smartwatch het voordeel, dat je veel meer functies hebt. De smartwatches zijn bedoeld om het nieuws te lezen, om berichten te versturen en bijvoorbeeld je laatste mails binnen te halen. Het heeft een ander gebruiksdoel. 

De uitgebreide sporthorloges van Garmin en Polar zitten tussen de activity tracker en smartwatch in. Een smartwatch is vaak lichter en stijlvoller ontworpen dan een sporthorloge. Het sporthorloge biedt echter het voordeel, dat je hiermee nog meer data kunt verzamelen over je sportprestaties en vitaliteit. Ook kun je sporthorloges vaak gebruiken tijdens het zwemmen en op de fiets. Activiteiten die niet door de klassieke stappenteller gemonitord worden. 

Ga bewust om met je activity tracker

Door bewust om te gaan met je activity tracker kun je hier heel lang gebruik van blijven maken. OutdoorOnly.nl staat voor duurzaamheid; we hebben respect voor onze directe omgeving en de natuur wereldwijd. Door zuinig om te gaan met je activity tracker, voorkom je dat je al snel een nieuw model moet kopen. Onderstaande tips helpen je de activity tracker schoon en mooi te houden: 

  • Tip 1: haal het bandje van je activity tracker regelmatig los en maak deze met wat water schoon onder de kraan. Het bandje kan snel vies worden, als je deze dagelijks om je pols draagt. 
  • Tip 2: controleer of je activity tracker data automatisch naar je telefoon stuurt. Door een automatische synchronisatie uit te schakelen spaar je de batterij en gaat het horloge langer mee. De meeste horloges hebben een accuduur van een week, bij een normaal gebruik. 
  • Tip 3: gooi een oud model of defecte activity tracker niet weg. Vaak kunnen onderdelen opnieuw gebruikt worden. Je kunt de activity tracker inleveren bij een WeCycle-punt bij jou in de buurt. Vaak vind je deze bij de vuilstort of in de supermarkt. 

Denk aan je privacy 

Een activity tracker, sporthorloge en smartwatch verzamelen veel persoonlijke data. Deze data is vaak tot jouw persoon te herleiden, doordat de apparaten gekoppeld worden aan apps op je telefoon. Pas goed op, welke informatie je met welke app deelt. Zorg er daarnaast voor dat de software op je activity tracker of smartwatch up-to-date is. Het voorkomt dat buitenstaanders bij je data kunnen komen. 

Geef je de activity tracker of smartwatch weg, als je zelf een nieuw model koopt? Vergeet de data op het apparaat in dat geval niet te verwijderen. Dit doe je door het apparaat naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. 

Kies je juiste activity tracker

Wil je weten welke activity tracker of stappenteller het beste bij je past? Bekijk dan onze top 5 beste stappentellers van dit jaar. Binnen 10 minuten weet jij welke het beste bij jou past.

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je activity tracker? Of wil je iets weten over een specifiek type activity tracker? Praat mee in deze gratis Outdoor Community en deel je ervaringen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇