Survival

Alles wat je moet weten als je wilt survivallen

Jezelf overleveren aan de krachten van de natuur, het avontuur opzoeken en alleen een backpack met spullen bij je hebben. In dit artikel lees je alles over de outdoor sport survivallen. Wat is het precies en wat heb je ervoor nodig qua bagage? Welke basiskennis is er nodig om succesvol te kunnen survivallen? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen, zodat je goed voorbereid aan je eigen survivaltocht kunt beginnen.

Wat is survivallen precies

Bij survival zullen veel mensen denken aan de survivalrun, een race waarbij je zoveel mogelijk obstakels moet overwinnen. Het echte survivallen is iets totaal anders en een stuk avontuurlijker. Het gaat om meerdaagse trektochten door de wildernis waarbij je moet weten te overleven in de natuur en alleen een backpack bij je hebt. Je zult zelf onderdak moeten maken, op zoek moeten naar water en eten en komt veel kennis over de natuur bij kijken. Het gaat dus veel verder dan het gebruik van de gps-functie op je telefoon. Je weet van te voren niet wat je te wachten staat en je moet daarom overal op voorbereid zijn. Outdoor survivallen is dus alles behalve een makkelijke sport en gevaarlijke situaties kunnen voorkomen waarbij je jezelf veilig moet houden. Een goede voorbereiding is daarom heel erg belangrijk.

5 x basiskennis bij survival

Bij survivallen zijn er vijf basisprincipes waar alles om draait. Zonder het goed uitvoeren of voorbereiden van deze vijf aspecten kan het survivallen moeilijk, onmogelijk of zelfs gevaarlijk worden. Aan de hand van de volgende vijf punten, is het ook een stuk makkelijker om je backpack in te pakken voor de reis.

Beschutting

Omdat je bij survivallen meestal een aantal dagen of langer op pad gaat, is het eerste waar je aan moet denken hoe je jezelf warm houdt tijdens de nacht. Denk aan wat voor soort gebied je gaat bezoeken en of het er warm of koud is. Is het er makkelijk een tent op te zetten of zul je beschutting moeten improviseren met de materialen die je voor de hand hebt? Het laatste wat je wilt, is onderkoeling. Besteed dus tijd aan je schuilplaats. Zorg ervoor dat je optimaal gebruik maakt van je omgeving. Als je gaat survivallen in de warmte bijvoorbeeld, zoek dan een overnachtingsplek waar er schaduw is.

Water

Het tweede punt is water. Dit is vanzelfsprekend onmisbaar als je je survivaltocht enigszins wilt overleven. Feitelijk gezien, kun je drie dagen overleven zonder water, maar leuk is anders. Je kunt natuurlijk meerdere flessen water in je backpack meezeulen. Als je het echte survivallen wilt meemaken, dan zul je moeten leren hoe je zelf in de natuur aan water kunt komen. Zorg dat je iedere dag in ieder geval 2 liter water tot je beschikking hebt. Neem sowieso een waterfilter mee zodat je zo min mogelijk kans hebt ziek te worden van het water dat je eventueel uit een rivier haalt. Je kunt natuurlijk ook regenwater opvangen of sneeuw gebruiken als je in een besneeuwd gebied bent. Het is altijd beter het water uit een rivier of de sneeuw even te koken voor je het drinkt, zo dood je de bacteriën.

Vuur

Om water te kunnen koken heb je vuur nodig. Het is daarom slim voordat je daadwerkelijk gaat survivallen, thuis even te oefenen hoe je vuur maakt. Een vuurkit is daarvoor heel handig. Deze kit heeft lucifers, aanstekers, aanmaakblokjes en waxinelichtjes. Ook als het gaat om vuur is het handig te bedenken in wat voor gebied je gaat survivallen. Is er hout, of kun je beter een kookstelletje meenemen? Heel belangrijk: neem altijd veiligheidsmaatregelen als je vuur gaat maken. Zorg dat je water hebt om het goed te doven nadat je het niet meer nodig hebt en voorkom bosbranden.

Voedsel

Eten is natuurlijk ook onmisbaar. Neem bijvoorbeeld veel snacks mee zoals proteïnerepen. Ook astronautenvoedsel is handig, wanneer je door de rest van je eten heen bent. Denk ook aan pakken soep of eten in blik, voedsel wat je makkelijk kan opwarmen in één pannetje.

Natuur

Wanneer je voedsel wilt vinden in de natuur, en over het algemeen wilt overleven in de natuur, is een basiskennis onmisbaar. Je moet weten welke materialen je het beste kunt gebruiken voor het maken van een schuilplaats, welk water je beter wel of niet kunt drinken en welke planten, bessen of paddenstoelen giftig zijn. Wat ook belangrijk is, is weten hoe je je moet oriënteren. Zoals je al eerder las, de gps-functie op je mobiel is niet genoeg. De batterij van je telefoon raakt op, maar je moet blijven weten waar je je bevindt. Leer hoe je aan de stand van de zon of de sterren kunt zien welke richting je op gaat.

Benodigdheden voor survival

Nu je weet welke vijf onderdelen van survivallen essentieel zijn, is het een stuk gemakkelijk je voor te bereiden op je tocht. Een goede backpack is onmisbaar om al je spullen mee te vervoeren. Als je bestemming ervoor geschikt is, neem dan een goede lichtgewicht tent mee, een onderzeil, slaapmatjes en een slaapzak. Ook een zaklamp is heel handig. Neem keukengerei mee zoals een zakmes, een pannetje en bestek. Met de eerder genoemde vuurkit maak je vuur, en een waterfilter is ook onmisbaar. Voor je oriëntatie heb je een kaart, kompas en gps-toestel nodig. Vergeet ook niet voldoende kleding mee te nemen, zodat je jezelf met laagjes warm kunt houden. Als laatste is een EHBO-doos een must, voor het geval er ongelukjes gebeuren.