Survivor Filter Pro review

Water drinken.. geen overbodige luxe als je ergens op reis bent of een lange tocht moet lopen.
Maar wat als je een meerdaagse tocht moet lopen en geen kilo’s aan water kan meenemen?
Juist… Dan gebruik je een waterfilter!
Waterfilters bestaan er in vele vormen, maten en soorten. De functie van een waterfilter is het verwijderen van onzuiverheden en bacteriën doormiddel van een fysieke barrière, een chemisch proces of een biologisch proces. Zo kun je waterfilters krijgen die UV-licht gebruiken, tabletten met zilverionen of filters met carbon.

De Survivor filter PRO is zoals de laatst genoemd een carbon filter. Maar wat is een carbon filter nou precies en wat zijn de bevindingen van de SURVIVOR FILTER PRO? Dat lees je hieronder in mijn prachtige nieuwe review.

Specificaties Survivor Filter Pro

De Survivor filter pro wordt geleverd in een “carry bag” van nylon. Het gehele product is 16,5cm x 8 cm met een gewicht van 230 gram. De filter zelf is opgebouwd uit meerdere onderdelen en kan volgens de fabrikant gegarandeerd 100.000 liter filteren met een snelheid “waterflow” van 500ml/ min. Dat is natuurlijk niet verkeerd. Wat echter vervangen dient te worden is de carbon fiber filter bij elke 2000 liter aan gefilterd water.

Survivor Filter Pro Review

Materiaal Survivor Filter Pro

Het product zelf bestaat uit de volgende materialen:

  • Plastic; ABS, PP (Polypropylene) & PSU (Polysulfone)
  • Carbon
  • Staal
  • Silicone Rubber
  • Polypropylene Syringe

ABS plastic is hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt bij LEGO blokjes. Het materiaal is krasbestendig en stevig van aard. Dit zorgt voor een goede bescherming van de inhoud. Ook is ABS plastic geschikt voor contact met water, ook niet verkeerd als het een waterfilter betreft. Nadelig hieraan is dat ABS gemaakt is uit oliën waardoor minder goed voor de natuur. Daarnaast is ABS niet de beste plastic keuze voor outdoor materiaal. Dit wegens het feit dat het geen tot nauwelijks UV weerstand biedt. Door de blootstelling aan UV breekt en verpoederd het plastic sneller.

De stalen- , silicone- en Polypropylene onderdelen zorgen voor de verplaatsing van het water door de filters. Zoals hierboven op de foto te zien gebruik je een handpomp om het water uit de bron te filteren. Over het gebruiksgemak dadelijk nog wat meer informatie.

Last but not least… de carbonfilter. De filter van de Survivor filter pro is gemaakt uit een geperste blok van carbon. Carbon is een herbruikbaar product waardoor ecologisch vriendelijk. Door de samenstelling van carbon kan het metalen, onzuiverheden, chloor en bacteriën verwijderen. Maar wat verstaan wij hieronder?

microns

In filtering spreken wij over microns. “Micron” geeft aan tot op welke grootte de nerven van de filter onzuiverheden kunnen tegenhouden oftewel filteren. In het geval van de Survivor filter pro gaat dit tot 0.01 microns. Dit is kleiner dan de meeste bestanddelen in water, maar wat wilt dit zeggen? Voor het gemak gebruiken wij een korrel zand. Een korrel zand heeft de grootte van 100 tot 10.000 micron. Aardig hoge cijfers voor zo een kleine korrel niet?

Hoe verhoudt zich dit dan tot andere schadelijkere zaken in het water?

De grootte van schimmels zit tussen de 3 en 12 microns. Bacteriën hebben een grootte van 0.3 microns tot 60 microns. Het grootste deel van virussen zit rond de 0.3 microns of kleiner. Dat wilt dus zeggen dat het water in Nederland geen problemen zou opleveren voor de Survivor filter PRO!

Ervaring Survivor Filter Pro

We zullen beginnen met alle positieve dingen die mij zijn opgevallen met het gebruiken van de filter.
Door het pompende systeem kan de filter worden gebruikt op vele flessen, ketels, enzovoorts.
Het heeft geen specifieke sluiting nodig of speciale dop sluitdop. Ook het gebruik gemak van de bijgeleverde beker die tevens als bescherming dient is erg prettig! Ik weet dat het soms een strijd is met een meerdaagse wandeling om water te vinden.

Het fijne aan deze filter is dat een klein watertje geen problemen geeft door het pompen van het water i.p.v. het gebruikelijke scheppen met je waterzak. Ik heb de filter in meerdere soorten water getest namelijk; stilstaand water, stromend water en een kanaal. In alle keren dat ik de pomp heb gebruikt was het water helder, rook het water fris en zuiver en had het water geen vieze smaak. Het doet zijn werk als filter degelijk en goed.

Minpunten Survivor Filter Pro

Toch heeft de Survivor filter pro nog een aantal minpunten in mijn optiek.
Mijn eerste indruk van het product was twijfelachtig. Het materiaal kwam goedkoop over en voor een waterfilter vond ik het pakket lomp en groot. Daarnaast gaf de filter geen duurzame eerste indruk door al het plastic. De pomp is daardoor naar mijn mening op de lange termijn fragiel.
Naar mijn mening zou ik de filter eerder geleverd willen zien met een RVS of een ander soort metaal voor het gedeelte van de handpomp zelf.

Dat brengt mij op het volgende.. veel onderdelen. De filter bestaat naar mijn mening uit teveel onderdelen. Uiteraard hoort dit bij het design maar is niet perse handig. Raak je een onderdeel kwijt is hij niet meer bruikbaar. Zo ben ik het bijgeleverde klipje al meerdere malen verloren. Het is geen essentieel onderdeel maar om even als voorbeeld te gebruiken.

Ook de slangen zijn kwetsbaar en moge deze beschadigd raken op een lange wandeling, heb je een uitdaging om water te filteren door valse lucht.
Je kunt veel onderdelen los bestellen maar deze zijn behoorlijk aan de prijs. Zoals beschreven dien je om de 2000 liter water de carbon filter te vervangen. Dit kost gedurende het schrijven van dit artikel €40.- wat aanzienlijk veel geld is in vergelijking met andere filters die ik in het verleden gebruikt heb. De meeste filters kunnen als product meer liter water filteren waardoor op de lange termijn goedkoper. Met uitzondering van de meeste UV-steripenen, deze kunnen gemiddeld gezien maar 1500 liter filteren voor vervanging.

Het laatste stevige minpunt vind ik de grootte en het gewicht van de filter.
Als je voor een lichte bepakking gaat is deze filter met zijn 230 gram een grote jongen. Het klinkt niet veel maar als je de filter vergelijkt met andere filters die rond de 70 gram zitten is het een aanzienlijk verschil. Daarnaast dien je in koude gebieden of winterse meerdaagse de waterfilter op je lichaam te dragen.

Anders heb je de kans dat je binnenkant bevriest en in geen water meer kunt filteren. Daar is natuurlijk met deze filter geen beginnen aan. Dit is geen handig broekzak model. Als laatste kreeg ik de filter van binnen niet volledig leeg waardoor je kans hebt dat de filter water gaat lekken in je tas of waar je deze ook gaat opbergen. Niet echt de meest geruststellende gedachten.

Conclusie

Over de kwaliteit van de primaire taak van de filter valt niet te twisten. Hij doet zijn werk aanzienlijk goed en kan het water zuiveren van de belangrijkste elementen en bacteriën waarborgen. Ook zijn gebruiksgemak is prima in orde en het gefilterde water kan met een gerust hart en smaakpupillen worden gedronken.

Echter voor de prijs van €150.- vind ik de kwaliteit van het product aanzienlijk mager. Ik had er een robuuster product voor verwacht. Dit i.v.m. de duurzaamheid van zijn concurrenten die een aanzienlijke lagere prijs hanteren. Daarnaast vind ik de omvang van het totaal pakket erg groot, zwaar en lomp. Waardoor deze voor een wandeling of trektocht wat minder hoog op mijn lijstje komt te staan.

Tip: Bekijk zeker ook eens pagina over de andere waterfilters: Waterfilter Survival

Survivor filter pro
amazon.nl (€160,54)
Updated: 23 juni 2024 - 10:34
lars

Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Lars, ik ben een groot buitensport fanaat en al vanaf jongs af aan buiten te vinden. Ik ben opgegroeid in de mooie heuvels van Limburg met als achtertuin de Sint Pietersberg. Hier was mijn liefde voor de natuur al snel ontdekt en de drang om deze schoonheid met andere mensen te delen. Deze liefde is in de jaren uitgegroeid tot veel gave reizen met onder andere klimmen, kajakken, hiken en skiën. Daarnaast heb ik ook in de buitensport gewerkt als skileraar, klimtrainer en bootcamp-instructeur. Niet alleen de wilde kant van de natuur fascineert mij, maar zeker ook haar vermogen om rust te bieden; bijvoorbeeld tijdens een mooie wandeling of een overnachting in mijn hangmat. Graag neem ik jullie mee op mijn avonturen en deel ik mijn belevingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *