Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Regelmatig kom ik foto’s tegen van personen die weer een GPS hebben gevonden. Dan weer van een geocacher die na het loggen zijn GPS is vergeten, of van een mountainbiker die deze op zijn auto heeft laten liggen na het wegrijden en er daarna afgevallen is.

Gelukkig is er een simpele manier om de kans te vergroten dat je je GPS terug kunt krijgen. Garmin heeft namelijk een simpele manier om een persoonlijk opstartbericht te maken dat wordt weergegeven iedere keer als je een Garmin GPS inschakelt. Volg onderstaande instructies en je kans is in ieder geval weer vergroot.

Inhoudsopgave

  1. Stappenplan

Stappenplan

Via dit makkelijk te volgen stappen kun je een bericht toevoegen.
Hieronder staan instructies die ik heb geschreven voor Windows, maar de Mac-instructies zijn vrijwel identiek.

  1. Sluit je GPS aan op je computer met een USB-kabel
  2. Wacht tot de PC je GPS heeft gevonden
  3. Volg de instructies hieronder

1) Navigeer naar de Garmin-map op het apparaat (je exacte stationsletter zal variëren), en daarin vind je het ‘startup.txt’ bestand. Zie de afbeelding hieronder.

garmin file

Dubbelklik op dit bestand en het zal geopend worden in kladblok.

2) Als het goed is ziet het bestand er ongeveer uit als hieronder. We gaan maar twee kleine stukjes bewerken en dat zijn:

3) De eerste regel geeft aan hoe lang het bericht moet worden weergegeven. Je ziet hierboven dat het is ingesteld op 5 (en dat is in seconden). Je kunt hier opgeven wat je maar wilt. Mijn advies is om niet boven de 10 seconden te gaan zitten. Meer heeft geen meerwaarde. 

garmin startup txt

4) Als laatste gaan we onze naam en telefoonnummer toevoegen. Dit wordt getoond bij het opstarten van je Garmin GPS. Je kunt maximaal 5 regels tekst typen, en krijgt maar een paar woorden per regel. Als je teveel tekst hebt ingevoerd wordt de rest niet weergegeven. Mijn advies is om het volgende format te gebruiken:  Melding (liefst in het Engels) + telefoonnummer + naam. Ben je vaak in het buitenland zet dan het landennummer er nog voor: +31. En dat ziet er dan als volgt uit:

Found This GPS?
Call : +31 6 – 12 34 56 78
OutdoorOnly.nl

5) Als laatste slaan we het bestand op en kunnen we de Garmin los koppelen. Zet de GPS een controleer je gegevens. Vanaf nu heb je iets meer kans dat je GPS terugkomt als je deze per ongeluk bent verloren. En meer is het niet! hieronder zie je het resultaat.

garmin gps start up

Voor zover ik weet werk dit in ieder geval met de Oregon en Edge versies. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en je kansen toch iets vergroot zijn om je GPS terug te krijgen. Ik hoor graag je reactie!

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!