De populariteit van tipi tenten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sommige gezinnen kopen zelf een tipi tent, anderen huren er een op een camping. Het is een comfortabele, ruime tent, welke in verschillende formaten aangeboden wordt. Kies bijvoorbeeld voor een compacte 2-persoons tipi tent, of ga voor een tipi tent voor vijf personen.

Hun kenmerkende vorm maakt dat ze ook wel indianententen of wigwams genoemd worden. Het gebruik van de tipi tent wordt voornamelijk aangeraden aan gezinnen die langere tijd op dezelfde plek blijven staan. Hoewel er modellen worden aangeboden om rond te trekken, zijn andere modellen tenten hier geschikter voor. 

Wat is een tipi tent? 

Een tipi tent kenmerkt zich door zijn vorm; het lijkt op een kegel. De onderzijde van de tent heeft een veel grotere diameter dan de bovenzijde. Rondom de tentstokken wordt een stevig doek gespannen, welke aan de onderzijde een ingang heeft. Ten opzichte van andere modellen tenten is een tipi tent veel hoger. Je kunt in het midden van de tent eenvoudig rechtop staan, ook wanneer je wat langer bent. Aan de bovenzijde van de tipi tent bevindt zich vaak een opening voor de ventilatie. 

Niet altijd is een tipi tent bedoeld om in te kamperen. De afgelopen jaren wordt de tipi tent regelmatig gebruikt als speelhoek voor kinderen. Men zet de tipi tent in de tuin of bijvoorbeeld in de woonkamer op. Zo heeft je kind een afgescheiden hoekje om te spelen.

Logischerwijs zijn deze modellen tipi tenten veel kleiner, dan de varianten die je terugziet op de camping. Campings bieden een tipi tent regelmatig aan voor mensen die kiezen voor glamping; zij huren een reeds ingerichte tent op de camping. Zo geniet je van het vrije leven op de camping, zonder zelf een tent mee te hoeven sjouwen. 

Praktische en gezellige familietent 

Met een tipi tent kies je voor een praktische en gezellige familietent. De tenten nodigen al snel uit om hierin te slapen, wanneer je ze op campings tegenkomt. Vaak worden ze vergeleken met een Indische tent of bijvoorbeeld safari tent. Hoewel de verschillende soorten tenten enigszins op elkaar lijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen op te merken. Een safari tent biedt bijvoorbeeld meer ruimte, doordat deze minder steil afloopt naar beneden toe. De onderzijde van een safaritent heeft een rechte wand, in tegenstelling tot een tipi tent. Ook het ventileren van een safaritent is makkelijker, doordat de ingang vaak breder is. 

Wanneer je de aanschaf van een tipi tent overweegt, kan het verstandig zijn om eerst eens een tipi tent te huren op een camping. Zoals reeds genoemd werd, verhuren veel campings vooraf ingerichte tipi tenten aan kampeerders. Het laat je ervaren of een tipi tent wat voor jouw gezin is! 

Kopen van een tipi tent 

Wanneer je de aanschaf van een tipi tent overweegt, dien je met verschillende factoren rekening te houden. Zo is het allereerst zaak om te kijken naar het gewenste formaat van de tent. Eerder las je al dat de tipi tent aangeboden wordt voor stellen, maar ook voor gezinnen van vijf personen. Je wilt voorkomen dat de tipi tent veel te groot is voor jouw huishouden, maar tegelijkertijd voldoende ruimte hebben om je spullen hierin op te kunnen bergen.

Kampeer je met z’n tweeën? Kies in dat geval voor een tipi tent voor drie personen. Gezinnen van vier personen kunnen een tipi tent voor vijf personen overwegen, om zo voldoende ruimte te hebben voor de bagage. 

Niet alleen het formaat van de tipi tent speelt mee. Let ook op de aanwezigheid van een binnentent in de tipi tent. Met een binnentent verklein je de kans op ongedierte in de tent. Niet iedere tipi tent beschikt over zo’n binnentent. 

Webshops met verschillende tipi tenten 

Voor een tipi tent kopen kun je in verschillende webshops terecht. Bekende voorbeelden heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Deze webshops bieden ieder een breed scala aan tipi tenten aan. 

Tip: het loont om eerst eens in een fysieke kampeerwinkel te kijken, welk type tipi tent bij jouw smaak en wensen past. Je kunt de tipi tent vervolgens eenvoudig online bestellen bij de goedkoopste aanbieder. 

Tipi tent en kamperen 

Over het algemeen kost het opzetten van een tipi tent meer moeite, dan bijvoorbeeld het uitvouwen van een pop-up tent. Waar een pop-up tent voornamelijk bedoeld is voor mensen die snel van de ene naar de andere plek willen kunnen trekken, blijft men met een tipi tent doorgaans langer op dezelfde plek kamperen. Het maakt dat een tipi tent een ander publiek trekt dan de pop-up tent. Houd jij ervan om langere tijd op dezelfde camping te bivakkeren met het gezin, of geef je de voorkeur aan het rondtrekken door een regio? Het bepaalt of een tipi tent voor jou een interessante keuze is. 

Niet alleen is het opzetten van een tipi tent lastiger dan het opzetten van een pop-up tent. Ook dien je rekening te houden met het feit, dat het materiaal waarvan tipi tenten gemaakt worden over het algemeen zwaarder is dan bijvoorbeeld het polyester van een pop-up tent. Waar je van een pop-up tent weinig last hebt in je fietstas of aan je backpack, zal een tipi tent hier al snel te zwaar voor zijn. Overigens zijn er tegenwoordig wel modellen te koop, die specifiek bedoeld zijn voor trekkers. Dit aantal blijft echter achter bij het ruimere aanbod aan pop-up tenten voor kampeerders die rond willen kunnen trekken. 

Ten opzichte van een pop-up tent biedt een tipi tent meer comfort. De tipi tent is doorgaans ruimer, waardoor je meer plek hebt voor je bagage. Daarbij is de tipi tent aanzienlijk hoger, wat het makkelijker maakt om je in de tent om te kleden. 

Tips bij het kopen van een tipi tent 

Eerder in dit artikel werden al een aantal voorbeelden van factoren genoemd, waarop je dient te letten bij de aanschaf van een tipi tent. Denk aan de aanwezigheid van een binnentent en het formaat van de tipi tent. Het is vervelend, wanneer de tent onvoldoende ruimte biedt voor een kratje met speelgoed, een kratje met kleding en je koelbox. Bij het vergelijken van de formaten van verschillende tenten speelt ook de stahoogte mee. Het is een groot voordeel, wanneer je jezelf staand om kunt kleden in de tent. Er zijn meer factoren om rekening mee te houden. 

Verschillende soorten tipi tenten 

Tipi tenten worden in verschillende soorten aangeboden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen tipi tenten met vloer, tipi tenten met een vloermat en tipi tenten zonder vloer. Dat laatste model tipi tent is onder meer geschikt voor spelende kinderen; zet de tipi tent op in huis of buiten op het gazon.

Een tipi tent met vloer is geschikt voor mensen die langere tijd op dezelfde plek verblijven; de vloer beschermt hen tegen vocht, vuil en ongedierte. De tipi tenten met vloermat vormen hierbij een middenweg. Je bepaalt zelf of je de vloermat gebruikt, afhankelijk van het beoogde gebruik van de tipi tent. Het voordeel van een losse vloermat is het gegeven, dat je deze makkelijker schoon kunt maken dan een tipi tent met vaste vloer. Een losse vloermat biedt echter geen volledige bescherming tegen vocht en ongedierte. 

Tipi tent met en zonder luifel 

Een ander verschil tussen de diverse soorten tipi tenten zit in de aanwezigheid van een luifel. Sommige modellen beschikken over een compacte luifel, waarbij je de keuze hebt uit een open- en gesloten luifel. Een gesloten luifel kun je zien als losse cabine bij de ingang; een geschikte plek voor het opbergen van bijvoorbeeld schoenen. Door deze onder de gesloten luifel te zetten blijven ze droog, zonder dat de leefruimte in de tent zelf vies wordt. 

Een open luifel bij een tipi tent is te vergelijken met de luifel bij een klassieke tent; deze luifel heeft geen wanden. 

Kachel of open haard in een tipi tent 

Sommige modellen tipi tenten beschikken over ruimte voor een losse kachel of open haard. Het gaat hierbij voornamelijk om tipi tenten die langere tijd, zeg maanden, op dezelfde plek opgezet blijven staan. Denk aan de tenten die verhuurd worden aan mensen die kiezen voor glamping. Bij een tipi tent met open haard is het cruciaal, dat de bovenzijde van de tipi tent voldoende ventilatie biedt om de rook en eventuele schadelijke stoffen af te kunnen voeren. 

Materialen van de tipi tent 

Net als andere varianten tenten, worden ook tipi tenten van verschillende materialen gemaakt. Het materiaal heeft invloed op het gewicht, de stevigheid en duurzaamheid van de tent. Populair is het gebruik van technisch katoen. Dit type katoen is lichter dan klassiek katoen en gaat zeer lang mee. Het is echter aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld polyester, een tweede materiaal wat veel gebruikt wordt bij tipi tenten. 

Let niet alleen op het materiaal wat gebruikt is voor het tentdoek. Kijk ook naar de stokken. Bij de kwalitatief betere tenten zijn deze gemaakt van staal. Het alternatief is een tentstok van aluminium. Wat hierin de beste keuze is, hangt af van het materiaal tentdoek. Bij het zwaardere katoen zijn stokken van staal wenselijk, terwijl aluminium volstaat bij een tentdoek van polyester. 

Het kan verstandig zijn om het materiaal waarvan de tipi tent gemaakt is eens in de zoveel tijd te impregneren, zoals je dit wellicht ook bij het materiaal van een ander model tent zou doen. Je kunt voor het impregneren van het materiaal van de tipi tent gebruik maken van een speciale spray. Lees de instructies vooraf goed door; soms dien je de spray met een zachte borstel in het tentdoek te wrijven. 

Tipi Tent

Verschillende merken tipi tenten 

Steeds meer producenten van tenten kiezen voor de productie van tipi tenten, mede door de groeiende populariteit hiervan onder consumenten. Een aantal van deze merken staan bekend om de goede kwaliteit die zij leveren. Voorbeelden daarvan zijn onder meer Skandika, Easy Camp, Robens, Nordisk en Hypercamp. Ieder van deze producenten biedt tipi tenten in verschillende formaten aan. 

Houd rekening met grote prijsverschillen tussen de diverse merken. Producenten als Skandika en Easy Camp bieden gemiddelde tipi tenten voor zo’n 200 à 300 euro aan. Daar waar de goedkoopste modellen van Robens al snel meer dan 300 à 400 euro kosten. Naarmate je voor grotere modellen tipi tenten kiest loopt de prijs op naar bedragen van circa 1.000 euro. Ook de tipi tenten van Nordisk vallen in het hogere prijssegment. Het verschil in prijs valt vaak te verklaren door een verschil in kwaliteit van de gebruikte materialen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇