De Tipi tent, een praktische tent voor zowel de reizende avonturier als het gezin!

De populariteit van tipi tenten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sommige gezinnen kopen zelf een tipi tent, anderen huren er een op een camping. Het is een comfortabele, ruime tent, welke in verschillende formaten aangeboden wordt.

Kies bijvoorbeeld voor een compacte 2-persoons tipi tent, of ga voor een tipi tent voor vijf personen. In dit artikel beiden we je zowel de standaard informatie als een persoonlijke noot, we hebben door de jaren heen flink wat ervaring mogen opdoen en het zou zonde zijn als we deze niet met jullie delen!

Liefde op het eerste gezicht

Ruim 11 jaar geleden sliep ik voor het eerst in een tipi, dat was ook mijn eerste ervaring met winterkamperen. Ik moet bekennen dat het voor mij liefde op het eerste gezicht was. Een zeer uniek uiterlijk, ruimte om te staan en binnenin ruimte om met 5 man te eten, een potje te kaarten en in alle comfort te slapen.

Het kamperen was anders dan ik gewend was. Onder mijn bed een grote stapel hout voor de kachel die de boel warm hield. Naast de ingang mijn modderige schoenen en bovenin de tent een soort hoepel waaraan ik vochtige kleding kon drogen. Buiten? Een temperatuur die in de nacht daalde tot -6 en mensen die zich afvroegen waarom en hoe je in godsnaam kon kamperen met dit weer. 

31 december stond ik met een vergelijkbare tent op een bivak in het prachtige heuvelland. Wat begon als een zonnige en rustige ochtend oliebollen bakken op het kampvuur, eindigde in een flinke plensbui met harde windstoten. In het gezelschap twee dames die geen ervaring hebben met kamperen, 2 jonge jongens en een doorgewinterde scout.

Daarnaast nog de eigenaar van het terrein met zijn vrouw en trouwe viervoeter die toch benieuwd waren. En dat zonder moeite in diezelfde tent. Buiten raast de wind, stroomt de regen over de bivak en hoor je de wind tegen het tentdoek slaan. Binnen zijn kinderen aan de warme chocomelk, dames op een warm schapenvachtje aan de champagne en de hond, tegen beter weten in, bijna met zijn tong aan de warme oliebollen.

De kachel knispert zachtjes en het is een graad of 24. Een setting die je eigenlijk niet verwacht bij deze tent, maar mogelijk is omdat je tent hebt! Allemaal met dezelfde gedachte, wat een gave tent is dit! Zodanig onder de indruk van de setting dat ze even vergeten zijn wat voor weer het buiten is.

Over de afgelopen 11 jaar heb ik meerdere keren gekampeerd met deze pracht tent, een Tentipi Safir 7. Van grillige nachten in de Peel tot klimtochten in Zwitserland. Weekjes Zeeland en weekendjes bushcraften. Maar ook 7 daagse trektochten in groepsvorm met elke dag een andere bivak. Ik ben zo enorm tevreden geweest over de kwaliteit, de mate van comfort en het gemakkelijke gebruik dat een artikel over tipi’s niet weg kon blijven. Wil jij een duurzame, unieke en een uitermate comfortabel verblijf tijdens je buitenleven, denk dan aan een Tipi! Hier onder lees je een algemener informatiever stuk over tipi kamperen.

tipi-tent

Wat is een tipi tent? 

Een tipi tent kenmerkt zich door zijn vorm; het lijkt op een kegel. De onderzijde van de tent heeft een veel grotere diameter dan de bovenzijde. Rondom de tentstokken wordt een stevig doek gespannen, welke aan de onderzijde een ingang heeft. Ten opzichte van andere modellen tenten is een tipi tent veel hoger.

Je kunt in het midden van de tent eenvoudig rechtop staan, ook wanneer je wat langer bent. Aan de bovenzijde van de tipi tent bevindt zich vaak een opening voor de ventilatie en kachelpijp. Hun kenmerkende vorm maakt dat ze ook wel indianententen of wigwams genoemd worden. Echter heeft een tipi altijd maar 1 paal. Het gebruik van de tipi tent wordt voornamelijk aangeraden voor mensen die langere tijd op dezelfde plek blijven staan, al lees je hier waarom deze tent zich uitermate goed leent voor de reizende avonturier! 

Waarom een tipi?

Met een tipi tent kies je voor duurzame en comfortabele leefruimte. De tenten nodigen al snel uit om hierin te slapen, wanneer je ze op campings tegenkomt. Ze lenen zich aan de ene kant goed voor het “mooi weer kamperen” doordat ze goed te ventileren zijn, de warmte buitenhouden en voldoende leefruimte en schaduw bieden. Aan de andere kant komt deze tent echt tot zijn recht in hartje winter, het liefste met een pak sneeuw!

Je kunt namelijk in bijna alle tipi tenten een houtkachel gebruiken, afhankelijk van de stof en uitvoering kun je er zelfs open vuur in maken! Zo creëer jij zelf met -10 een leefruimte van 23 graden. Daarnaast kun je de kachel of je houtvuur gebruiken om te koken. Een weekje minder goed weer is dus absoluut niet het einde van je vakantie! 

Doordat ook lange mensen met gemak rechtop kunnen staan is het een zeer leefbare tent, geen wonder dat deze modellen nog steeds worden gebruikt door mensen die er voor langere tijd in wonen. 

Voordelen ten opzichte van andere tenten

Vaak worden Tipi’s vergeleken met een Indische tent of bijvoorbeeld safari tent. Hoewel de verschillende soorten tenten enigszins op elkaar lijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen op te merken. Een safari tent biedt bijvoorbeeld meer ruimte, doordat deze minder steil afloopt naar beneden toe.

De onderzijde van een safaritent heeft een rechte wand. Een Tipi daarentegen zet je heel gemakkelijk en snel op. Het is een kwestie van de haringen uitmeten, tentdoek vastmaken en de paal rechtop zetten! Hier zie je een demonstratie van in onze ervaring een van de best gemaakte tipi tenten namelijk de Safir van Tentipi.

Verder zijn tipi’s juist gemaakt voor de wat actievere kampeerder, maar bieden ze nog altijd de mogelijkheid en het comfort voor langer verblijf. Dit zie je met name terug in het gewicht van de tent. Ondanks de afmetingen zijn ze in relatie tot safari tenten, bell tenten of andere canvast tenten nog altijd lichter.

Ook hebben de Tentipi tenten standaard een doorvoer voor kachelpijpen en een ventilatiedoek wat afgesteld kan worden zodat deze nooit recht op de wind komt. De ventilatiemogelijkheden zijn fenomenaal vanwege de natuurlijke kegelvorming. Last but not least kun je tipi’s zeer makkelijk opruimen en zo op je frame van je rugzak knopen. Natuurlijk zijn dit geen ultralight tenten die fijn zijn voor de solo backpackers, maar ben je onderweg met een auto, kano of loop je in een groep dan is dit een valide optie voor een comfortabel en stormproof verblijf.

Tentipi maakt al decennia lang tenten voor zowel gezinnen als avonturiers en heeft voor ieder gebruik een passende tent. Hier wordt een zeven- en een negen persoons tent gebruikt ter demonstratie. Een top maat voor gezinnen of avonturiers die graag iets meer leefruimte wensen. 

Hoe weet ik nou of en welke tipi bij mij past? Het is handig om eerst eens een tipi tent te huren. Wij hebben alvast contact voor je gelegd met de Nederlandse importeur van het A merk Tentipi, namelijk Nordic Tents. Nordic tents heeft een enorm scala aan zowel Tipi’s als andere tenten en bied naast een vriendelijke en gemoedelijke service ook huurmogelijkheden. Je kunt dus altijd eerst proberen alvorens je overgaat tot een aankoop. Eigenaren Rob en Janine heeft jarenlange ervaring met deze tenten en staat je altijd vriendelijke met een kopje koffie te woord. Een bezoek aan de zaak voelt eigenlijk al als een avontuur aan! Via deze link kun je alvast spieken, de moeite waard!

Kopen van een tipi tent 

Wanneer je de aanschaf van een tipi tent overweegt, dien je met verschillende factoren rekening te houden. Zo is het allereerst zaak om te kijken naar het gewenste formaat van de tent. Eerder las je al dat de tipi tent aangeboden wordt voor stellen, maar ook voor gezinnen van vijf personen. Je wilt voorkomen dat de tipi tent veel te groot is voor jouw huishouden, maar tegelijkertijd voldoende ruimte hebben om je spullen hierin op te kunnen bergen. 

Kampeer je met z’n tweeën? Kies in dat geval voor een tipi tent voor drie personen. Gezinnen van vier personen kunnen een tipi tent voor vijf personen overwegen, om zo voldoende ruimte te hebben voor de bagage. 

Niet alleen het formaat van de tipi tent speelt mee. Let ook op de aanwezigheid van een binnentent in de tipi tent. Met een binnentent verklein je de kans op ongedierte in de tent. Niet iedere tipi tent beschikt over zo’n binnentent. Hetzelfde geld voor een grondzeil, bij Tentipi heb je de keuze om de tent in te richten zoals je zelf wilt. Wij hebben prettige ervaringen met een half grondzeil, overigens kun je de grondzeilen van Tentipi open ritsen en zodanig zelf gebruiken wat je fijn vind!

Een van de top punten aan een tipi tent is dat je er een houtkachel in kunt gebruiken, houdt daarbij rekening met het formaat van je tent. Een kachel neemt niet veel ruimte in beslag in een grote tent, maar kan in de weg staan bij een kleinere! Kies je voor canvas? Dan heb je zelfs de mogelijkheid om in je tent open vuur te maken. Ideaal voor onze bushcrafters!

Materialen van de tipi tent 

Net als andere varianten tenten, worden ook tipi tenten van verschillende materialen gemaakt. Het materiaal heeft invloed op het gewicht, de stevigheid en duurzaamheid van de tent. Populair is het gebruik van technisch katoen. Dit type katoen is lichter dan klassiek katoen en gaat zeer lang mee. Het is echter aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld polyester, een tweede materiaal wat veel gebruikt wordt bij tipi tenten. 

Let niet alleen op het materiaal wat gebruikt is voor het tentdoek. Kijk ook naar de stokken. Bij de kwalitatief betere tenten zijn deze gemaakt van staal. Het alternatief is een tentstok van aluminium. Wat hierin de beste keuze is, hangt af van het materiaal tentdoek. Bij het zwaardere katoen zijn stokken van staal wenselijk, terwijl aluminium volstaat bij een tentdoek van polyester. 

Veelgestelde vragen over tipi tenten

In dit artikel werden de belangrijkste factoren bij het kopen van een tipi tent uitgelicht. Het kan voorkomen dat je nog vragen hebt over dit type stokken. Onderstaand vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. Heb je zelf nog een vraag, stel deze dan hieronder.

Wat is een tipi tent?

Een tipi tent is een type tent, oorspronkelijk gebruikt door de inheemse Amerikaanse volkeren. Het heeft vaak een kegelvormige structuur en wordt traditioneel bedekt met dierenhuiden of canvas.

Hoeveel personen passen er in een gemiddelde tipi tent?

Dit hangt af van de grootte van de tent. Gemiddeld kunnen er tussen de 4 en 10 personen in een tipi tent slapen, afhankelijk van het model.

Is een tipi tent geschikt voor gebruik in alle weersomstandigheden?

Niet alle modellen zijn geschikt voor alle weersomstandigheden. Sommige zijn beter bestand tegen regen en wind dan andere. Raadpleeg altijd de specificaties van het product voordat je beslist welk type je koopt.

Moet ik binnenin mijn tipitent nog extra grondzeil leggen?

De meeste tipi-tenten worden geleverd met ingebouwde grondzeilen die waterdicht zijn en beschermen tegen vocht, vuil en insecten. Als jouw specifieke model geen grondzeil heeft, raden wij aan om er wel één te gebruiken om jezelf en je spullen droog te houden.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *