Tijdens outdoor activiteiten kom je onder meer insecten, bloemen en verschillende soorten vogels tegen. Leg ze vast op beeld, om er later een tweede keer van te kunnen genieten. Er zijn verschillende manieren om de flora en fauna onderweg te fotograferen. Macrofotografie is een opkomende trend. Onder macrofotografie verstaan we het in ware grootte vastleggen van insecten, planten en andere onderwerpen die je onderweg tegenkomt. In dit artikel vertel ik je alles wat je over macrofotografie moet weten. Heb jij het al eens geprobeerd?

Methodes om macrofotografie in de praktijk te brengen 

Macrofotografie is op verschillende manieren mogelijk. Een van de opties die je hebt, is het gebruik van een dioptrie-voorzetlens. Je kunt dit type lens op een andere lens schroeven, om de afstand die je minimaal tot het onderwerp van de foto moet houden te verkleinen. De sterkte van een dioptrie-voorzetlens loopt van +1 tot en met +10. Des te lager deze waarde is, des te kleiner de afstand die je minimaal tot een onderwerp moet houden. 

Een alternatief voor de dioptrie-voorzetlens is een macrolens. Het voordeel van een macrolens zit in de scherpte van de foto’s. Foto’s worden scherper, dan wanneer je een voorzetlens gebruikt. Andersom biedt een voorzetlens het voordeel, dat deze veel goedkoper zijn dan de macrolenzen. Een voorzetlens schaf je voor maximaal een paar tientjes aan, terwijl een macrolens al snel enkele honderden euro’s kost. 

Verschillende soorten macrolenzen 

Macrolenzen worden in verschillende varianten aangeboden, waarbij het verschil met name in de brandpunten zit. Deze lopen uiteen van 50 tot 200 millimeter. Het meest voordelig is een macrolens met een brandpunt van 50 millimeter. Nadeel hiervan is echter dat de afstand tot het te fotograferen voorwerp vrij klein moet zijn, om het voorwerp scherp te kunnen fotograferen. Zeker bij bijvoorbeeld een libelle of bij, is dit lastig. Geschikter voor het fotograferen van insecten en andere dieren is een brandpunt van 200 millimeter.  

Tip: Lees ook ons artikel over het maken van foto’s met je smartphone

Verbeter de kwaliteit met een statief en zonnekap 

Om de kwaliteit van foto’s verder te verbeteren, loont het om de macrolens te combineren met een statief. Zo ben je ervan verzekerd, dat de camera stil staat op het moment dat je de foto maakt. Het blijkt vaak behoorlijk lastig te zijn om de camera in de hand stil te houden bij het fotograferen van kleine onderwerpen, zoals een insect. Gevolg hiervan is dat de foto’s al snel onscherp zijn. 

Naast het gebruik van een statief, is ook het gebruik van een zonnekap aan te raden. Gebruik de zonnekap niet alleen op een zonnige dag, maar bijvoorbeeld ook bij bewolkt weer. Een zonnekap voorkomt vervelende reflecties op je foto’s. Het nadeel van reflecties is dat je deze doorgaans pas opmerkt, op het moment dat je de foto’s op de computer bekijkt. 

Speel met de instellingen van je camera 

Het correct instellen van de camera draagt bij aan de kwaliteit van de foto’s. Je kunt hierbij onder meer variëren in de ISO-instellingen, het diafragma van de camera en de sluitertijd hiervan. Wil je elementen van een insect scherp in beeld brengen? Kies dan voor een diafragma van F2.8. Een diafragma vanaf F16.0 helpt je het volledige insect scherp op de foto te krijgen. 

Header Foto door Fatih Sağlambilen via Pexels

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇