Top 10 mooiste treinroutes door de Alpen

Ben je gek op reizen en altijd op zoek naar een manier om nieuwe ervaring op te doen? Dan is een treinreis door de Alpen precies wat je zoekt. Tijdens de reis krijg je de mooiste uitzichten te zien van oude gebouwen, bruggen en tunnels. Daarnaast kijk je mijlenver door de hoogtes waarover je kijkt. Hou je van een beetje spanning dan kan een treinreis door een van deze gebieden absoluut niet ontbreken. We hebben dan ook een lijst gemaakt met de mooiste treinroutes door de Alpen zodat je het beste uitzicht niet hoeft te missen.

Tramway du Mont-Blanc

Een van de bekendste trajecten in de Alpen is de Tramway du Mont-Blanc. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een traject wat je vlakbij de Mont-Blanc brengt. Dit is niet alleen een van de bekendste trajecten, maar daarbij ook een van de hoogste. Het spoor gaat maar liefst naar 2372 meter hoogte. Hierdoor krijg je adembenemende uitzichten. Het was ooit het idee om dit traject door te bouwen naar de top van de Mont-Blanc, maar tijdens het bouwen van het traject bleek dit toch niet mogelijk te zijn. Het resultaat is een mooie reis die alsnog ontzettend hoog door de Alpen gaat.

Bernina Express

Dit traject brengt je van Zwitserland naar Italië. Om preciezer te zijn vanuit de oudste stad van het land Chur, naar de Italiaanse stad Tirano. Onderweg wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht en ga je over eeuwenoude viaducten. Dit traject is zelfs zo bekend dat het onderdeel is geworden van de Unesco Werelderfgoed lijst. Ook echt een traject wat niet mag ontbreken in deze lijst.

Chemin de fer du Montenvers

Onderdeel van dezelfde maatschappij als de Tramway du Mont-Blanc is de Chemin de for du Montevers. De reis start vanuit Chamonix. Je kunt er eenvoudig in deze stad komen vanuit verschillende locaties in het land door een treinreis te boeken via bijvoorbeeld Omio.

Eenmaal vertrokken vanuit Chamonix brengt je dit naar een plek op 1900 meter die een prachtig uitzicht biedt over het Mer de Glace. Dit is een gletsjer aan de noordzijde van de Mont-Blanc. Het is een lijn die al ruim een eeuw bestaat, maar wel een minder lang traject dan de andere trajecten op deze lijst. Hij is namelijk maar 5 kilometer lang en na 20 minuten heb je de bestemming al bereikt. Ideaal dus voor een dag waarvan het programma nog niet geheel gevuld is.

Mont-Blanc express

Uiteraard leent de hoogste berg van de Alpen zijn naam aan verschillende trajecten. Zo ook aan de Mont-Blanc express. Het traject brengt je naar een hoogtepunt van 2400 meter hoogte met een prachtig uitzicht. Dit traject biedt alles waar de natuurliefhebber van houdt. Denk aan bossen en kloven en natuurlijk aan prachtige gebergtes. Een echte aanrader en daarom ook onmisbaar op deze lijst met de mooiste treinritten door de Alpen.

Arlbergbahn

De Arlbergbahn is er een met wat risico’s en dat komt omdat deze vaak last heeft van natuurverschijnselen zoals lawines. Toch stopt het traject op meerdere punten en is het dan ook goed te doen om een kortere rit te maken op dit traject. Het traject is bijna 140 kilometer lang en biedt ook, net als de andere trajecten, een prachtig uitzicht en is daarom een goede reden voor een vakantie naar de Alpen.

Train des Pignes

Een wat zuidelijker traject is de Train des Pignes. Deze brengt je naar de Côte d’Azur en om precies te zijn naar de Franse stad Nice. Mocht je echt een ouderwetse trein willen hebben dan kun je op dit traject ook met een stoomtrein rijden. Ook dit traject stelt niet teleur wanneer je zoekt naar een mooi uitzicht vanuit een rijdende trein.

Jungfraubahn

Ben je een thrillseeker en op zoek naar het allerhoogste station van Europa dan kom je uit bij de Jungfraubahn. Deze rijdt vanaf de dorpen in Berner Oberland. Het station bevindt zich op bijna 3500 meter hoogte en biedt daardoor natuurlijk ook een fantastisch uitzicht. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt met als hoogtepunt het uitzicht op de Aletschgletsjer. Je kunt er ongeveer 2 uur over doen om vanaf het station naar de top te komen, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van welk station je vertrekt. Ben je gek op hoogtes en vind je het mooi om sneeuwlandschappen te bekijken dan is de Jungfraubahn een goede optie voor jou.

Ligne des Alpes

Echte kenners zullen weten dat dit traject vroeger diende als verbinding naar Marseille, maar dat is op dit moment niet meer het geval. Het traject loopt nog wel van Grenoble naar Gap. Ook een prachtig traject met de mooiste uitzichten. De trein gaat langs bergen en door diepe dalen waardoor je het ultieme gevoel van reizen krijgt op dit traject.

Chemin de fer de La Mure

Dit traject was tot voor kort een van de mooiste die er was, maar in 2010 werd er roet in het eten gegooid. Door een landverschuiving is het traject momenteel helaas niet te gebruiken. Dat weerhoudt verschillende organisaties er niet van om deze opnieuw op te willen starten en met een goede reden ook. De trein reed namelijk naar het Grand Balcon. Dit is een hoogte die uitzicht biedt op Lac de Monteynard. Dat is een stuwmeer met prachtig blauw water omgeven door bergen en natuur.

Glacier Express

Als laatste op de lijst vinden we de Glacier express. Dit is wel een traject waar je de tijd voor moet nemen omdat deze maar liefst 9 uur doet over het gehele traject. Dat zorgt er wel voor dat je alle uitzichten goed kunt bekijken. Je ziet langs het traject oude tunnels en rijdt over eeuwenoude bruggen en tegelijkertijd zie je de mooiste uitzichten

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *