TrailAqua waterfilter review

In de afgelopen weken heb ik namens OutdoorOnly het TrailAqua waterfilter uit mogen proberen. Hoewel ik bekend ben met de waterfilters van andere “grote” merken (Sawyer en Katadyn, MSR) was dit merk mij nog vrij onbekend tot nu.

7.5
totale score
8.0

Prijs

9.0

Functionaliteit

7.0

Gebruiksvriendelijkheid

6.0

Design

Unboxing

Allereerst bij het openen van de doos zit alles netjes in eigen plastic verpakt. Wat meteen bij het uitpakken opvalt, is dat er redelijk wat reserve onderdelen bij zitten (dopjes en afsluitringetjes).
Dit is voor mij een dik pluspunt voor TrailAqua omdat dit zowel lekken van water in je tas/broek scheelt en het voorkomt dat er zand en ander vuil in je filter komt wat zwerft in zakken dus dikke +1 in vergelijking met Sawyer!

Al snel kreeg ik de indruk dat er van deze soort filters meerdere merken, vergelijkbare producten verkocht worden welke verpakt zijn in andere kleuren/samenstellingen. Zo lijkt het filterhuis namelijk erg op die van de Sawyer SP128-mini. Daarnaast wordt bij allebei (zowel TrailAqua als bij Sawyer een maximum aantal liters afgegeven van 350.000L water voordat de levensduur van het filter op is, toevallig?!).

Kijkvenster

Wat ook meteen opvalt aan de TrailAqua is dat er een kijkvenster zit op het filter. Je kunt dus zien hoe vies je filter is/wordt na gebruik. Ik heb mij veelvuldig afgevraagd wat hiervan het nut is want wordt het kijkvenster gebruikt als feature of kun je echt zien hoe vies je water was wat je aan het filteren bent en hoe het er daarna in je filter uitziet?! De Be-redenatie achter dit venster lijkt zijn doel te missen in mijn optiek. Ik kan namelijk niet tot 0.1 micron kijken met het blote oog dus ik zou geen vergelijkingsmateriaal hebben.

trailaqua waterfilter
© Benjamin Verhoef/OutdoorOnly.nl

Het lijkt een beetje alsof TrailAqua de klant probeert over te halen om “zelf eens een kijkje te gaan nemen” en komt het wat mij betreft hier wat onzeker over. Nu kun je denken wat een gezever echter als je kritisch kijkt schiet je er niks mee op en zie ik het venster slechts als een punt van zwakte bij vallen op de grond of stoten van het filter in je tas of broekzak.

De producent vermeld het volgende over het kijkvenster; Met het kijkglas kan je zien hoe verontreinigd de filter is. Zo kan je zien of je de filter moet backflushen. De meeste filters zijn volledig dicht waardoor je de binnenkant van de filter niet kan bekijken.

Goed punt van TrailAqua, echter denk ik dat je nooit zomaar risico’s moet lopen als het gaat om je gezondheid en al helemaal niet als je ergens ver van hulp vandaan zit. Dus mijn tip; Na elke keer gebruik gewoon je filter backflushen, kleine moeite met grote verdiensten!!

Overige accessoires bij de trailaqua waterfilter

We kijken verder in de doos en vinden hier een 50cc spuit (voor het backflushen) en een 2L donker gekleurd waterreservoir met ophangsysteem.

Het waterreservoir is van goede kwaliteit zacht plastic gemaakt met goede afdichting tegen lekken, een grote vulmond om snel water in de zak te krijgen en ringen om het ophangsysteem aan te bevestigen.

Voor dit opvangsysteem is gekozen van goede en sterke materialen als clips en riem. In de praktijk was dit ook goed te merken. Ik heb namelijk 2x 1 minuut aan een volle zak gehangen met mijn volledige gewicht (+/- 70 kg) en de riem hield dit goed!

De kleur van de 2L opvangzak riep wat vragen bij mij op. Vanwaar de donkere kleur?

Het enige wat ik kon verklaren is dat virussen en bacteriën minder goed de kans hebben zichzelf te vermeerderen/koloniseren. Dit is echter maar op mijn idee gebaseerd, ik kon het überhaupt ook niet terugvinden in de productomschrijving online of in de toolkit (gebruikshandleiding) die bijgesloten zit in de doos.

waterreservoir trail aqua
© Benjamin Verhoef/OutdoorOnly.nl
waterreservoir trail aqua
© Benjamin Verhoef/OutdoorOnly.nl

Materiaal & afmetingen

  • Porie grootte: 0,1 micron
  • Breedte: 4,5 cm
  • Hoogte: 4,5 cm

Afmetingen inclusief verpakking

  • 16,5 x 20,5 x 5 cm (l x b x h)
  • Gewicht: 75 gr.

In de doos aanwezig

  • Water filter – Waterzak – Terugspoel spuit – Vervangdopjes en dichtingsringen – Nederlandse handleiding.

Het enige voordeel aan TrailAqua is wel dat er een 2L opvangzak bij het filter zit die je door en door kunt gebruiken en tegen een flinke stoot kan!

Bovengenoemde zoals staat beschreven is in de Tabel zijn sec. even wat gegevens zoals die te vinden zijn op Bol.com.

Mijn beoordeling van de TrailAqua Waterfilter

Ik beoordeel dit product op geheel mijn eigen wijze en dat zal ik jullie dan ook niet onthouden.

Prijs

Ik vind het waterfilter van TrailAqua een prima prijs hebben binnen de markt van waterfilters van deze klasse. Selecteer goed wat jij qua waterfilter nodig hebt. Dit waterfilter is echt bedoelt voor de kampeer trips in binnen en buitenland waarbij je echt nog de mogelijkheid en beschikking hebt tot drinkwater zonder dat je dit hoeft te behandelen.

Ga je voor langduriger gebruik dan zit je ook meteen in een ander prijssegment. Verkijk je hier niet op, je kan al gauw voor enkele honderden euro besteden aan waterfilters terwijl je aan een dergelijke als TrailAqua meer dan voldoende hebt.

Mijn score voor de prijs is dan ook een verdiende 8!

Functionaliteit

De functionaliteit is echt top. Er is gebruik gemaakt van degelijke producten waardoor je niet snel een miskoop zult doen. De extra (reserve) onderdelen maken ook dat het product goed functioneert op momenten dat je je aandacht er niet bij hebt. Stel je raakt door een val je afsluitring kwijt dan zijn de rapen gaar bij andere producten en functioneert je filter niet meer.

Dit probleem heeft Trail Aqua dus niet, in de inleiding heb ik dit een +1 gegeven waardoor dit samen met de snelle waterflow uitkomt op een score van een 9!

trail aqua sterk
© Benjamin Verhoef/OutdoorOnly.nl

Design

Het design is goed, functioneel en goed op te bergen. De juiste materialen zijn gebruikt en er is goed gebruik gemaakt van de zwaartekracht bij het bedenken van dit filter. Door de aanwezige flow pijlen op het waterfilter en waterzak. Kun je duidelijk zien welke kant op de waterflow moet zijn om vermenging met vuil water te voorkomen.

Wel reken ik het Trail Aqua aan dat ze voor een kijkglas/kijkvenster zijn gegaan, in mijn optiek maakt dit het waterfilter zwak en kun je door een inschattingsfout het filter zelfs helemaal niet meer gebruiken als er modder of gruis in het filter zit. Je wordt aan het twijfelen gemaakt elke keer gebruiken of je filter nog wel goed genoeg is. Ik vind persoonlijk dat ze die keuze moeten maken voor de klang door achter hun product te staan.
Het design krijgt van door vooral het laatste van mij een score van 6!

Gebruiksvriendelijk

Je merkt dat het team van Trail Aqua goed heeft nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van de waterzak. De sluiting en wijde opening passen goed bij het reiken en bereiken van moeilijke waterpoelen en ondiepe regenplassen bijvoorbeeld. Hiermee scoren ze een 7!

Benjamin

Mijn naam is Ben, 31 jaar en al sinds 2010 bezig met bushcraft. Ik kom al van jongs af aan buiten en hield mij vanaf mijn 4 e levensjaar voornamelijk bezig met vissen. Deze hobby is uitgegroeid tot de karpervisser van deze dag waarin ik met regelmaat hele sessies aan het doen ben in de kanalen die ons land rijk is. Buiten zijn is mijn hobby, mijn passie en mijn ontspanning. Ik ben verpleegkundige op een spoedeisende hulp in het midden van het land en kan goed mijn ei kwijt als ik buiten ben, alles van mij af schudden. Ik hoop dat jullie plezier hebben in het lezen van de door mij geschreven reviews of stukken op Outdooronly.nl, ik zou zeggen “spread the word”!

Een reactie op "TrailAqua waterfilter review"

  1. Nick Nick schreef:

    Hartelijk dank voor het schrijven van een kritische review over ons product Benjamin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *