Je wilt een meerdaagse wandeltocht door de bergen gaan maken. Een avontuurlijke maar ook pittige wandeling. Hier zul je voor moeten trainen. Heb je al een goede conditie dan zal dit wat makkelijker gaan dan als je helemaal bij het begin moet beginnen. In dit artikel vertel ik je hoe je aan een goede conditie voor een meerdaagse wandeltocht door de bergen komt.
Inhoud
- Bepaal welke meerdaagse wandeltocht je gaat lopen
- Conditie trainen voor je meerdaagse trektocht door de bergen
- Wandeluren opbouwen
- Conditie verhogen
- Krachttraining voor in de bergen
- Wandel meerdere dagen achter elkaar
- De juiste wandeluitrusting
- Ben jij klaar voor je meerdaagse wandeltocht door de bergen?
Bepaal welke meerdaagse wandeltocht je gaat lopen
De training die je nodig hebt voor jou meerdaagse bergwandeling is heel erg afhankelijk van de tocht die je gaat lopen. Maar ook het verschil tussen een huttentocht en wildkamperen is groot. Dit heeft veel invloed op het gewicht van je backpack en het comfort voor de tijden dat je niet aan het wandelen bent. Zorg ervoor dat je jezelf goed inleest als je een meerdaagse wandeltocht door de bergen gaat maken. De volgende punten zijn erg belangrijk om te weten voordat je aan je training begint:
- Hoeveel kilometer ga je iedere dag lopen?
- Hoeveel rustdagen neem je tijdens het wandelen?
- Hoe zwaar verwacht je dat jouw backpack gaat zijn?
- Wat is het klimaat waar je in gaat wandelen?
- Hoeveel hoogtemeters maak je dagelijks?
Conditie trainen voor je meerdaagse trektocht door de bergen
De belangrijkste training die je voor een wandeltocht door de bergen kunt doen is conditietraining. Voor meerdaagse wandeltochten zal je aan twee soorten condities moeten werken. Ten eerste wil je ervoor zorgen dat je veel uren achter elkaar kunt wandelen. Daarnaast wil je niet na tweehonderd meter bergop wandelen al buiten adem bent.
Wandeluren opbouwen
Tijdens je wandeltraining wil je focussen op veel uren achter elkaar kunnen wandelen. Dit doe je door wekelijks consequent te gaan lopen. Hoeveel uren je achter elkaar wilt wandelen is erg afhankelijk van de wandeltocht die je gaat lopen.
Begin ruim op tijd met wandelen en bouw rustig op. Begin met drie keer in de week één uurtje en ga van daaruit meer lopen. Om niet drie volle dagen aan het wandelen te zijn, zou je twee avonden ongeveer twee uur kunnen lopen en je vrije dag steeds gebruiken om meer uren te lopen. Blijf dit doen tot je gemakkelijk het gewenste aantal uren kunt lopen.
Tijdens deze wandelingen is het erg belangrijk dat je over onverharde wegen loopt. In de bergen kom je niet snel een geasfalteerde weg tegen. Ongelijke wegen lopen heel anders dan verharde wegen. Wandel door het bos, over de weilanden, over het strand en maak een keer een wandeltocht door de duinen, de Limburgse heuvels of de heuvels op de Veluwe.
Het is ook belangrijk om alvast op je bergschoenen te gaan wandelen, zo kun je deze inlopen. Neem ook een rugzak mee als je gaat wandelen en maak deze iedere week weer iets zwaarder door er bijvoorbeeld een extra boek in te doen.
Conditie verhogen
Om er voor te zorgen dat je niet binnen één kilometer hiken al helemaal buiten adem bent wil je je conditie op peil brengen. Dit krijg je voor elkaar door drie keer in de week conditietraining te doen. Hardlopen en zwemmen zijn goede opties hiervoor. Met zwemmen train je ook nog eens al je spieren en heb je veel minder kans op blessures.

Krachttraining voor in de bergen
Naast conditietraining is krachttraining ook erg belangrijk, je wilt voor voldoende kracht, mobiliteit en stabiliteit zorgen. Zo verklein je de kans op blessures.
Door krachttraining te doen kun je makkelijker met het ongelijke terrein en met het gewicht van je backpack omgaan. Het gewicht van je backpack heeft veel invloed op je knieën. Als dit een zwak punt is, zul je hier zeker aan moeten werken. Een sterke core maakt de kans op rugklachten na een zware wandeltocht kleiner. Sterke enkels zorgen ervoor dat je makkelijk over het ongelijke terrein wandelt.
De flexibiliteit van je spieren is ook erg belangrijk. Heb je veel last van korte spieren, dan zul je deze moeten oprekken om te voorkomen dat je spieren binnen no-time verzuren. Je kunt de flexibiliteit van je spieren op verschillende manieren trainen. Zo kun je dagelijks een paar simpele oefeningen doen, maar je kan ook yoga- of pilateslessen gaan volgen.
Wandel meerdere dagen achter elkaar
Tijdens je wandeltraining wil je alvast een paar keer meerdere dagen achter elkaar wandelen. Een dag door de bergen wandelen is één ding, maar als je de volgende dag, met misschien wel veel spierpijn weer een berg op moet wandelen wil je al wel gewend zijn aan meerdere dagen achter elkaar lopen. Als je eenmaal een lekker aantal uren wandelen in je benen hebt zitten wil je dit vaker achter elkaar gaan doen. Je kunt natuurlijk vanuit huis een aantal dagen achter elkaar gaan wandelen. Maar in Nederland en net daarbuiten heb je een paar leuke meerdaagse wandelroutes.
- Dutch Mountain Trail: 101 kilometer over de zeven summits van Zuid-Limburg.
- Pieterpad: vijfhonderd kilometer van Groningen naar Maastricht. Je hoeft natuurlijk niet alle 26 etappes te lopen. Je kan ook voor een paar etappes kiezen. De etappes van Venlo naar Sint-Pietersberg of de etappes van Ommen naar Holten nemen je ook mee over een aantal heuvels.
- Mullerthal Trail: In Luxemburg heb je de Mullerthal trail, deze neemt je in vier etappes mee door de heuvels van het groene Mullerthal.
De juiste wandeluitrusting
Naast een goede conditie en voldoende kracht helpen de juiste spullen ook mee om jouw meerdaagse wandeltocht door de bergen succesvol te volbrengen. Zo wil je de juiste wandelschoenen hebben, een goede regenjas en een backpack die comfortabel zit.
Het is belangrijk dat je met verschillende lagen werkt, kleding die makkelijk vocht afvoert en sneldrogend is. Zo zul je het niet snel te koud of te warm hebben. Koude spieren maken de wandeltocht een stuk zwaarder en oververhitting wil je uiteraard ook voorkomen.
Tijdens een lange wandeltocht door de bergen wil je ook wandelstokken meenemen. Deze zorgen voor een soepelere wandeling naar boven en belasten je knieën een stuk minder wanneer je naar beneden loopt.
Naast de juiste schoenen, kleding en backpack wil je ook voldoende eten en drinken meenemen. Houd tijdens je wandeltrainingen goed bij wat en hoeveel je eet. Ga op zoek naar het eten waar je energie van krijgt. Dit is eten wat je ook mee wilt nemen tijdens je meerdaagse wandeltocht. Daarnaast wil je gedroogd eten meenemen, hier is het vocht uitgehaald waardoor het veel lichter is en waardoor je het alleen maar hoeft te weken en op te warmen.
Ben jij klaar voor je meerdaagse wandeltocht door de bergen?
Na weken van trainen en een gezonde dosis doorzettingsvermogen ben jij klaar voor jouw meerdaagse wandeltocht door de bergen. Let the adventures begin!