Travel bug: wat is het en hoe werkt het? 

Een travel bug is een trackable die je kan volgen tijdens het geocachen. Het is vergelijkbaar met een geocoin en wordt vaak gevonden in grotere caches. Ik zal uitleggen wat een travel bug precies is, hoe het werkt en hoe je het kan loggen en verplaatsen tijdens het geocachen.

Wat is een travel bug?

Travel bugs zijn kleine hangers met een unieke code die aan een object kan worden bevestigd, zoals een sleutelhanger, knuffel of munt. Het doel is om van cache naar cache te reizen en zijn reis te laten volgen door geocachers over de hele wereld.

Wanneer je als geocacher een travel bug vindt in een cache, kan je deze oppakken en meenemen naar een andere cache. Je moet deze vervolgens in een andere cache plaatsen en de locatie van de nieuwe cache registreren op de website van Geocaching. Op deze manier kan de eigenaar de reis van zijn object volgen en zien waar het allemaal is geweest.

Travel bugs hebben vaak een specifiek doel of missie, zoals het reizen naar een bepaalde locatie of het verzamelen van foto’s van bepaalde bezienswaardigheden. Het is belangrijk om de missie te respecteren en deze te helpen zijn doel te bereiken.

Het is ook mogelijk om je eigen travel bug te maken en deze in het spel te introduceren. Hiervoor moet je een unieke code aanvragen op de website van Geocaching en deze op een object bevestigen dat je wilt laten reizen. Het is belangrijk om de regels en richtlijnen van Geocaching te volgen bij het maken en introduceren van je eigen travel bug.

Travel bug®

Travel bug® is een geregistreerd handelsmerk van Groundspeak Inc. en wordt gebruikt om trackables te beschrijven die zijn gemaakt en verkocht door Groundspeak Inc. travel bugs zijn een populaire manier om Geocaching nog leuker te maken en om caches te verbinden over de hele wereld.

Zo werkt een Geocaching travel bug 

De travel bug is voorzien van een uniek code. Je kunt deze code invoeren op Geocaching.com om zo te traceren, waar deze al geweest is. Je leest het goed: een travel bug verplaatst zich. In tegenstelling tot de cache zelf. Vaak staat de route die een geocaching travel bug aflegt niet vast, evenals diens eindbestemming. Er zijn echter travel bugs waarbij de eigenaar een vast eindpunt heeft opgegeven. Het kan bijvoorbeeld gaan om een specifieke stad, waar deze uiteindelijk terecht moet komen. Als geocacher kun je dus een steentje bijdragen om deze verder te laten reizen.

Op deze manier herken je een travel bug

Een travel bug kan de vorm hebben van een aluminium of metalen plaatje (een zogenaamde dogtag). Meestal hebben ze ook het kenmerkende streepjescode reiskever erop staan. Ze worden vastgemaakt aan een knuffel of bijvoorbeeld een pop. Belangrijk is vooral dat het voorwerp handzaam is; je moet deze makkelijk mee kunnen nemen, en ze moeten natuurlijk in de cache passen. Iedere travel bug heeft een eigen unieke code waarmee deze gevolgd en gelogd kan worden.

travel bug

Een travel bug kun je ook op een andere manier vinden:

  • Op een T-shirt
  • Als sticker op een auto
  • Als stempel in een logboek
  • Als ketting
  • Als tattoo

Zo heb ik er dus een om mijn auto zitten, deze reis altijd met ons mee 😉 Heb jij deze al gespot en gelogd?

travel bug op auto

Let op: Travel bugs en geocoins verschillen van elkaar. Travelbugs kunnen verschillende voorwerpen zijn, terwijl geocoins meestal munten zijn. Beide zijn wel traceerbaar.

Travel bugs loggen en verplaatsen

Wanneer ik een travel bug vind, kan ik deze laten liggen en alleen loggen als gevonden op Geocaching.com. Ik kan deze ook meenemen, zodat ik deze een volgende bestemming biedt. Belangrijk hierbij is dat ik de travel bug na het meenemen ervan zo snel mogelijk achterlaat bij een volgende geocache. Ik mag een travel bug dus nooit houden. Vergeet niet online te loggen bij welke geocache de travel bug ligt. Zo is het ook voor anderen mogelijk om te zien welke route deze afgelegd heeft.

Handig hulpmiddel voor het loggen van travel bugs

Als je op zoek bent naar een handige manier om het loggen en ontdekken van travel bugs te vergemakkelijken, dan is TBScan.com een handige tool om te gebruiken. Het is een partner van Geocaching.com, wat het voordeel biedt dat je hier inlogt met je Geocaching.com account. Door de code te scannen weet TBScan precies om welke travel bug het gaat. De app van TBScan.com is zowel te gebruiken op een iPhone als op toestellen met Android. Lees hier onze complete review over TBScan.com.

Veel gestelde vragen over travel bugs

Hoe kan ik een travel bug activeren?

Om een Travel Bug te activeren, moet je een account hebben op Geocaching.com en de unieke trackingcode van de bug invoeren op de website. Als je een Travel Bug hebt gevonden, moet je deze eerst loggen voordat je deze kunt activeren. Het activeren van een Travel Bug is gratis en kan worden gedaan door de eigenaar van de bug of door de persoon die de bug heeft gevonden.

Wat is een travel bug?

Een travel bug is een (klein) voorwerp, zoals een sleutelhanger of muntje met een uniek trackingnummer dat gevolgd kan worden gedurende zijn reis van geocache naar geocache.

Hoe werkt het trackingnummer op de travel bug?

Het trackingnummer op een Travel Bug is een unieke code die wordt gebruikt om de locatie van de bug te volgen en te registreren op Geocaching.com. Het trackingnummer is te vinden op de tag van de Travel Bug en kan worden ingevoerd op de website om de voortgang van de bug te volgen. Het is belangrijk om het trackingnummer van een Travel Bug niet te delen met anderen, omdat dit kan leiden tot verlies of diefstal van de bug.

Kan ik mijn eigen travel bug maken?

Ja, je kunt je eigen Travel Bug maken door een tag te kopen en deze aan een voorwerp te bevestigen. Het is belangrijk om de tag te activeren voordat je deze in een cache plaatst, zodat anderen de bug kunnen volgen. Het is ook belangrijk om de tag te voorzien van duidelijke instructies over wat er met de bug moet gebeuren en waar deze naartoe moet reizen. Zo kan de bug veilig en effectief reizen van cache naar cache.

Heb jij zelf al wel eens een travel bug de wereld in gestuurd, of misschien al een gevonden? Ik hoor het graag in de reacties.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *