Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Geniet in het voorjaar van de fraai bloeiende en typisch Hollandse tulpenvelden tijdens een tulpenroute, welke je vaak vanaf medio april kunt volgen. Handig aan de tulpenroutes is het gegeven, dat deze vooraf voor je zijn uitgezet. Zo hoef je zelf niet op zoek te gaan naar de mooiste tulpenvelden in de regio! Wacht er niet te lang mee, de meeste tulpen worden in de eerste weken van mei geoogst.

Tulpenroutes zijn er in verschillende varianten; voor mensen die de auto nemen, die op de fiets stappen, een stuk willen wandelen of bijvoorbeeld al varend de omgeving verkennen. Daarbij worden deze routes zowel in Flevoland uitgezet, als in de Zuid-Hollandse Bollenstreek; het gebied tussen Haarlem en Leiden. In dit artikel lees je meer over de diverse tulpenroutes. 

Verschillende tulpenroutes in Nederland

Tulpenvelden vind je in de basis door heel Nederland; van het noorden van Groningen tot het zuiden van Brabant. Toch zijn de Noordoostpolder in Flevoland en de Bollenstreek in Zuid-Holland het rijkst aan de vrolijk bloeiende tulpen. Het verklaart waarom de tulpenroutes juist in deze regio’s zijn uitgezet. In 2023 kun je de tulpenroutes in de periode van 15 april tot en met 7 mei volgen. 

Tulpenroutes met de auto afleggen 

Autoroutes zijn er in verschillende varianten, waarvan de lengte tussen de 70 en 100 kilometer ligt. De ene route brengt je langs Biddinghuizen, Dronten en Lelystad, terwijl de andere route je door het gebied ten oosten van Swifterbant leidt. Download vooraf de Tulpenroute Flevoland app. Via deze app kun je jouw plek reserveren. Je start en eindigt hierbij op dezelfde plek. Je hebt een ticket nodig om deel te nemen kunnen. Het voorkomt dat het te druk wordt langs de route; houd je aan het tijdslot. 

Een andere route die je met de auto af kunt leggen is de route van het Tulpenfestival. Op de website van deze organisatie vind je de uitgestippelde route van 99 kilometer. De route loopt door het noordelijk deel van Flevoland, met Emmeloord als het middelpunt van de tocht. Je kunt de Tulpenfestival app vooraf op je telefoon downloaden om het navigeren makkelijker te maken. 

tulpenroute

Tulpenroute op de fiets

In hetzelfde gebied als waar de autoroutes aangeboden worden, kun je een fietstocht afleggen. Er worden dit jaar drie verschillende routes uitgezet, welke kort voor de start van het tulpenseizoen beschikbaar komen op de website van Tulpenroute Flevoland. Waar je voor een autoroute een ticket moet bestellen, is dat bij de fietsroutes niet noodzakelijk; ze zijn vrij toegankelijk. Onderweg profiteer je van bewegwijzering. 

Alternatief voor de Tulpenroute Flevoland is de route uitgezet door het Tulpenfestival. Op hun website vind je een route van 36 kilometer langs onder meer Luttelgeest, Emmeloord en Kuinre. De route loopt door het noordelijk deel van Flevoland. 

Te wandelen tulpenroute 

Voor 2023 geldt dat er geen wandelroutes uitgezet zijn in het oostelijk- en zuidelijk deel van Flevoland. Wel heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een georganiseerde wandeling via de organisatie achter Tulpenroute Flevoland. Op hun website vind je er meer informatie over: https://tulpenrouteflevoland.nl

Al varend een tulpenroute afleggen 

In de Zuid-Hollandse Bollenstreek kun je een tulpenroute per boot afleggen, waarbij je gedurende twee uur geïnformeerd wordt over dit typische Hollandse exportproduct. De tocht gaat hierbij dwars door de polder van Roelofarendsveen en kun je in je eigen boot afleggen. Mocht je geen boot hebben, dan valt deze te huren. Kies bij een partij als Bob on Board voor een fluisterboot (maximaal 6 personen), of voor een motorboot (maximaal 10 personen). Ook het huren van een boot met gids en schipper behoort tot de mogelijkheden. 

Activiteiten langs de route 

Onderweg kom je langs verschillende plekken, waar je meer informatie vindt over de tulpenvelden en hun historie. Vaak wordt deze informatie middels losse borden langs de route gedeeld. In andere gevallen kun je de informatie online opzoeken aan de hand van een QR-code. 

In het geval van de Tulpenroute Flevoland vind je in de app meer informatie, evenals een audiotour voor onderweg. Houd er rekening mee dat deze informatie uitsluitend in het Nederlands aangeboden wordt. Ook zijn er langs deze tulpenroutes verschillende bedrijven die hun deuren openen. Je kunt er deelnemen aan verschillende activiteiten; je herkent de bedrijven aan hun tulpenvlaggen. 

Let op: onderweg mag je de tulpenvelden niet betreden. Dit is ten strengste verboden! De tulpenvelden zijn privéterrein. 

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!