Welke vaccinaties heb je voor Azië nodig?

Je gaat voor het eerst een (langere) reis maken naar Azië en je hebt geen idee welke vaccinaties je nodig hebt en welke niet. Geen stress. in dit artikel vertel ik je er meer over.

Een klein nadeel aan je bezoek in Azië is dat je een aantal vaccinaties nodig hebt. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke regio je gaat bezoeken en hoe lang je daar blijft.

Welke vaccinaties zijn verplicht?

Sommige landen stellen een gele koorts vaccinatie verplicht na in een land te zijn geweest waar gele koorts voorkomt. Verder is een geen vaccinatie verplicht om te reizen in Azië. Zelfs de COVID-19 vaccinaties zijn niet meer verplicht.
Maar… sommige regels en maatregelen (vooral rondom COVID) veranderen regelmatig. Check dus altijd voor vertrek of het land waar je naartoe gaat ook daadwerkelijk geen maatregelen meer heeft. Zo voorkom je ongewenste verrassingen.

Aanbevolen vaccinaties Azië

Ondanks dat er geen verplichte vaccinaties zijn om te reizen in Azië, raad ik er toch een aantal aan die ik zelf ook heb genomen voor ik vertrok. Dit zijn ook de vaccinaties die worden geadviseerd door de GGD. Ik vertel je hieronder waarom en wat ze inhouden zodat je zelf een bewuste en weloverwogen keuze kunt maken voor je vertrekt.

Malaria

Malaria is één van de gevaarlijkste ziektes die je in Azië kunt oplopen. Helaas is dit ook een van de lastigste ziektes om je tegen te beschermen omdat er geen vaccinatie tegen Malaria bestaat. Je zult je dus moeten beschermen door het slikken van Malaria pillen.

In sommige regio’s komt Malaria meer voor dan in andere. Check voor je vertrek dus ook zeker of dit veel voorkomend is in het gebied waar jij naartoe gaat. Jezelf insmeren met een goeie muggenspray is dan ook geen overbodige luxe. Malariatabletten krijg je via de huisarts op recept. Dit hangt af van je reisroute, reisduur en gezondheidstoestand. Wanneer je naar het ziekenhuis of huisarts gaat voor je eventuele vaccinaties, zou ik dus zeker even navragen of het nodig is voor jouw reis.

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

 • Difterie wordt veroorzaakt door de gifstoffen van de difteriebacterie. De gifstoffen kunnen je keel laten opzwellen en maken ademhalen daarbij dus moeilijk. Ook kunnen ze je hartspier aantasten. Dit kan zorgen voor een levensgevaarlijke situatie. Difterie kan met antibiotica worden behandeld. Difterie wordt via hoesten van mens op mens overgedragen.
 • Tetanus geeft extreme spierkrampen in het hele lichaam. De bacterie komt voor in straatvuil en aarde en komt bijvoorbeeld door een wondje je lichaam binnen.
 • Polio, ook wel kinderverlamming genoemd wordt veroorzaakt door een virus. Polio wordt van mens op mens via ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater overgebracht.

Vooral de kans van het oplopen van Tetanus en Polio heeft mij overgehaald om mij voor DTP te laten vaccineren. De kans hier in Azië is erg groot dat je bijvoorbeeld een scooter gaat huren om jezelf te verplaatsen.

De kans dat je hiermee een keer valt is ook zeker aanwezig gezien de wegen en het verkeer in Azië. Je weet nooit welke bacterie er in je wondje terecht komt. Verder wordt er hier niet overal erg hygiënisch omgegaan met voedsel. Kraampjes die er niet hygiënisch uit zien zou ik sowieso vermijden. Kraanwater kun je hier ook niet drinken omdat er te veel bacteriën in zitten. Echter weet je niet waar je voedsel mee gewassen en bereid wordt. De kans op besmetting hierdoor is zeer aanwezig.

De DTP vaccinatie biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Ben je geboren na 1950 en heb je al je kindervaccinaties gehad? Dan is 1 herhalingsprik waarschijnlijk voldoende. Weet je het niet of heb je ze niet gehad, kun je dit altijd navragen via je huisarts of het ziekenhuis. Een DTP vaccinatie is 10 jaar geldig.

Buiktyfus

Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Je kunt dit krijgen door het oplopen van een bepaalde bacterie. De bacterie zit in ontlasting en bloed van iemand die de bacterie bij zich draagt.

Deze kan overgedragen worden via de handen. Na een bezoek aan het toilet kan de bacterie op bijvoorbeeld de kraan, spoelknop of deurklink zitten. Iedereen kan buiktyfus krijgen, vooral in gebieden waar het niet zo schoon is. In Azië dus.

Ik heb de buiktyfus vaccinatie genomen omdat het ontzettend makkelijk is om dit op te lopen in Azië. De hygiëne vooral in hostels is soms niet zoals je dit thuis gewend bent. Daarbij is, nogmaals, de hygiëne rondom voedsel en kraanwater ook niet optimaal.

De vaccinatie bestaat uit één prik en beschermt voor 60-70% tegen tyfus voor ongeveer drie jaar.

Hepatitis A/B

Hepatitis is een ontsteking van de lever dat veroorzaakt wordt door een virus. De meest voorkomende vormen zijn hepatitis A en hepatitis B. Je kunt besmet raken door onveilige seks, via bloed-bloed contact maar ook door contact met vaginaal vocht en sperma. Hepatitis B kun je ook oplopen door piercings, tatoeages, medische handelingen en het gebruik van gebruikte scheermesjes.

De redenen waarom ik deze vaccinatie heb genomen, zijn de volgende:

 • Mocht er iets gebeuren waardoor ik in het ziekenhuis terecht kom, is de kans op besmetting met een virus door bijvoorbeeld naalden hier ook nog redelijk aanwezig in verband met de hygiëne bij medische handelingen.. Dit wilde ik dus al zeker voorkomen. Een nog hogere ziekenhuisrekening dan nodig, zit je tijdens het reizen echt niet op te wachten.
 • Verder wist ik voor ik vertrok al dat de kans erin zat dat ik waarschijnlijk een nieuwe tatoeage wilde laten zetten. Voordat ik iets laat zetten, zoek ik natuurlijk wel uit waar ik dit zo hygiënisch mogelijk kan laten doen. Zorg altijd dat er nieuwe naalden gebruikt worden wanneer je zoiets wilt laten doen.

De meeste hebben de hepatitis prik al een keer gehad als kind of voor hun werk. Ik zelf ook maar dit was al te lang geleden om optimale bescherming te bieden. Een volledige hepatitis B vaccinatie bestaat uit drie prikken en geeft levenslange bescherming.

Tip: Tussen deze drie prikken moet waarschijnlijk een periode van een maand zitten tot de volgende prik. Ook is het mogelijk om een combinatievaccin hepatitis A/B te nemen. Dit heb ik zelf ook gedaan. Let op: als je een combinatievaccin tegen hepatitis A en B wilt, dan heb je twee prikken nodig voor je reis met een maand tussen elke prik. Maak dus op tijd een afspraak!

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen veroorzaakt door een virus. Je kunt dit virus oplopen door gebeten te worden door een besmet dier. Vaak worden toeristen gebeten of gekrabd door apen of (zwerf)honden. Wanneer je vooraf niet gevaccineerd bent voor Rabiës, heb je antistoffen nodig. Deze antistoffen zijn moeilijk verkrijgbaar in sommige landen.

Vraag dit dus zeker na wanneer je gaat voor je vaccinaties. In de landen waar ik naartoe ga was dit niet het geval. Vandaar dat ik deze vaccinatie niet heb laten zetten. Daarbij was ik zeker niet van plan om in de buurt te komen van apen en/of zwerfhonden te aaien.
Als je wel gevaccineerd bent, heb je na de beet of krab nog twee vaccinaties nodig.

Een vaccinatieserie geeft levenslange bescherming maar je moet na het incident altijd direct midwife hulp zoeken.

Waar kun je terecht voor je vaccinaties?

Je kunt makkelijk een afspraak maken voor je vaccinaties via de huisarts of GGD. Zelf heb ik een afspraak gemaakt bij Ease Travel Clinic & Health Support via de GGD.
Ease Travel Clinic & Health Support is gespecialiseerd in reizigersadvisering en reisvaccinaties maar zit niet overal in Nederland. Wanneer je een afspraak maakt bij hen, kijken ze samen met je naar welke vaccinaties echt van belang zijn in het gebied waar je gaat reizen.

Persoonlijk vond ik dit erg fijn omdat je zo ontzettend veel vragen kunt stellen.

vaccinatie paspoort

Kosten reisvaccinaties

De kosten voor reisvaccinaties kunnen per GGD verschillen. De prijs is per stuk dus moet je meerdere prikken per reeks, houdt hier dan ook rekening mee.

 • Buiktyfus €45
 • DTP €32,30
 • Hepatitis A (volwassenen) €67
 • Hepatitis A (kind t/m 15 jaar) €51,50
 • Hepatitis A/B combinatie €65,20
 • Rabiës €81,70
 • Gele koorts €62,20

Conclusie

Als je van plan bent om naar Azië te reizen, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gezondheidsrisico’s en de vaccinaties die je kunt overwegen. Het verstandig is om de vaccinatiemogelijkheden en vereisten te bespreken met een huisarts of een gespecialiseerde reisvaccinatiekliniek. De kosten van deze vaccinaties variëren en moeten in overweging worden genomen bij het plannen van je reis. Het is verstandig om deze vaccinaties ruim van tevoren te regelen, bij voorkeur enkele maanden voor vertrek, om ervoor te zorgen dat je tijdig beschermd bent tegen mogelijke gezondheidsrisico’s tijdens je reis naar Azië.

Ik ben benieuwd hoe jij zoiets geregeld hebt, laat het me weten hieronder in de reacties.

jenna peters

Hola ik ben Jenna! Ik houd van alles wat met sport, reizen en avontuur te maken heeft. Via OutdoorOnly neem ik jullie graag mee in mijn avonturen en deel ik tips vanuit mijn eigen ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *