Deze herfstvakantie zijn we naar Winterberg in Duitsland geweest. We hebben voor deze locatie gekozen omdat hier oa. diversen geocaches in de buurt lagen en er een landal vakantiepark (TIP!) is. We hebben al vaker bij Landal gezeten en dat bevalt ons tot nu toe goed. De reis naar Winterberg zelf duurde iets langer dan aangegeven (normaal ongeveer 3 uur) Maar we konden pas na 14:00 uur vertrekken omdat de jongste nog naar school moest. Helaas kwamen we daardoor in de stau terecht en hebben we er bijna 1 uur langer over gedaan. Maar dat mocht de pret niet drukken. Toen we aankwamen was het lekker rustig, hebben we alles uitgeladen en zijn we een hapje gaan eten.

Planning maken

Aangezien we toch in de herfstperiode zitten en het weer zo kan omslaan hebben we ervoor gekozen om per dag te bekijken hoe het weer is en welke activiteiten we gaan doen. Natuurlijk hebben we aan de kinderen gevraagd wat ze graag in de vakantie wilde gaan doen zodat we ook daar rekening mee kunnen houden. Het lijkt erop dat we de eerste helft van de week mooi weer hebben en dagen daarna zou het een stuk wisselvalliger worden.

Rodelen in Winterberg

In de buurt van Winterberg zijn er 3 verschillende rodelbanen, dit hadden we al gezien. Vanuit het vakantiepark kun je er naar 2 lopen. Het is wel wat ‘heuvelachtig’ dus hou rekening met wat extra looptijd. In 1e instantie hadden we besloten om voor de kinderen ieder een kaartje te kopen van 3,50. Vooral de jongste moet altijd even wennen aan nieuwe dingen. Maar na de eerste keer wilde beide kinderen graag nog een paar keer meer! We zijn in beide rodelbanen geweest om te onderzoeken wat nu het verschil is. Je kunt deze rodelbanen onderscheiden aan de kleur van de karretjes. Er is een gele en een blauwe baan.

De gele rodelbaan: Deze lijkt minder in trek en we waren hier zo aan de beurt. Ik vind de stoeltjes hier niet zo fijn zitten. De baan zelf is vrij kort maar gaat ook redel snel!

De blauwe rodelbaan: Bij deze baan is het vrij druk, maar hier moet je dan ook de kaartjes voor de gele baan kopen. De stoeltjes hier zitten een stuk relaxter! Hoewel deze baan niet zo snel gaat als de gele duurt deze ook langer. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar deze baan.

Een paar dagen later zijn we nog terug geweest om een 10-rittenkaart te gaan halen, de kosten hiervoor zijn 18 euro. Dat scheelt wel een hoop, mocht je hier naar toe gaan dan kan ik je adviseren om gewoon meteen een 10 rittenkaart te pakken, die gaat wel op!

St Georg springschans

Vlak bij de rodelbanen kun je ook naar de St Georg Springschans. Het is maar 10 minuten lopen. De St. Georg springschans is het icoon van Winterberg en eigenlijk moet je hier dan ook een keer geweest zijn. Deze 22 meter hoge springschans kun je tegen betaling van 1 euro ook zelf ‘beklimmen’. Deze euro dient als donatie voor nieuw talent van de skiclub Winterberg. Je kan dan helemaal naar boven met de trappen om te zien wat eigenlijk alleen maar de sporters kunnen zien. Je hebt echt een schitterend uitzicht. Vergeet ook vooral niet om ‘s avonds een keer te kijken als je in de buurt bent. De skischans is dan werkelijk prachtig verlicht.

Geocaching in Winterberg

Een vakantie zonder een cache te lopen kan natuurlijk niet. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden in de buurt om diverse trails te lopen. Toen wij er waren was het ook nog international earthcache day,dus moesten we ook nog even langs een earthcache. Dit bleek wel een hele mooie locatie te zijn.

Atta Hölle

Dit is een druipsteengrot in de buurt van Winterbeg. Je moet ongeveer 1 uur rijden naar Attendorn, maar dit is zeker de moeite waard. Dit is een van de grootste samenhangende grottensystemen van Duitsland.
Bij aankomst kun je een kaartje kopen. De entree hiervoor is 10 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. Ze hebben een familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor 26 euro. Kijk op de site van voor actuele prijzen. (helaas is de site nu offline)

De totale rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee langs de mooiste delen van de totale grot. Tijdens deze rondleiding zul je onder andere stalagmietenstalactieten, kalksteenzuilen en kalkgordijnen te zien krijgen. 

Wil je zelf ook een keer naar Winterberg? Bekijk dan hieronder de beste aanbiedingen voor Winterberg.