Hoewel het in de zomer van 2021 mogelijk was om op vakantie te gaan naar het buitenland, besloten veel gezinnen dichtbij huis te blijven. De onzekerheid over het coronavirus en het feit dat gezinnen vaak niet volledig gevaccineerd waren op dat moment, deed men besluiten de vakantie naar Zuid-Europa uit te stellen.

Het betekende tegelijkertijd dat deze vakanties voor de herfstvakantie massaal geboekt werden. Luchthaven Schiphol kreeg naar eigen zeggen met miljoenen reizigers te maken. Veel meer dan het aantal reizigers wat in 2020 gebruik maakte van de luchthaven. De een koos voor een verblijf in een hotel, anderen kampeerden op een camping in Spanje. Om niet te veel mee te hoeven nemen, waren met name de ingerichte tenten in trek. 

Kamperen aan de Costa Brava in 2022 

Niet alleen in de herfstvakantie van 2021 trokken veel Nederlandse gezinnen naar het zuidelijk deel van Europa. Ook voor 2022 wordt verwacht dat vakanties naar de Spanje, Portugal en bijvoorbeeld Italië in trek zullen zijn. Om verzekerd te zijn van een fraaie kampeerplek volgend jaar zomer, loont het om vroeg in het jaar een camping aan de Costa Brava te benaderen voor het reserveren van een plekje. Je wilt voorkomen dat de mooiste plekken straks al weg zijn! Ga je met de auto naar de Spaanse kust, of neem je het vliegtuig om te kamperen in een gehuurde tent? 

Kamperen populairder dan hotels en appartementen 

Zeker in het zuidelijke deel van Europa is het heerlijk om buiten te zijn. Het maakt dat kamperen hier populairder is dan het huren van een appartement of het boeken van een hotelkamer. Daar komt bij dat je vaak goedkoper uit bent, wanneer je voor een vakantie op de camping kiest.

Een camping, zeker in Frankrijk en Spanje, biedt vaak minstens zoveel vertier voor kinderen als een hotel. Daarbij is het voor kinderen makkelijker om op een camping nieuwe vrienden en vriendinnen te maken. Je komt elkaar overal tegen op de camping en ziet elkaar voor de tent of caravan zitten. Dat is in een hotel in veel mindere mate het geval. 

Campinginternationaledecalonge Spanje Costabrava
© Campings.com

Nagenoeg garantie op mooi weer in Spanje 

Een van de voornaamste redenen om voor een vakantie in Spanje of Portugal te kiezen, is het mooie weer aldaar. Je hebt er vrijwel de hele zomer een garantie op droog weer met hoge temperaturen. Een garantie die je in Nederland absoluut niet hebt! Waar de zomers van 2018 en 2020 best aardig waren, kende de zomer van 2021 een historisch laag aantal zomerse dagen.

Van een zomerse dag spreekt men, wanneer de temperatuur boven de 25 graden Celsius uitkomt in De Bilt. Ter illustratie: de maand juli kende dit jaar slechts vier zomerse dagen. Een jaar eerder lag dat aantal meer dan twee keer zo hoog; negen. Ook augustus kende veel minder zomerse dagen dan gemiddeld is voor ons land. 

Inspiratie voor een vakantie in Zuid-Europa

Heb je momenteel nog geen vakantie naar Zuid-Europa geboekt voor 2022, maar overweeg je het wel? Wellicht kunnen we je alvast inspireren! Naast de populaire Costa Brava, is ook het gebied rond Granada erg populair. Je vindt Granada in het onderste deel van Spanje. Het kan er in de zomer wel erg heet worden: meer dan 40 graden Celsius!

In Portugal zijn met name Lissabon en Porto populair. Al trekken er jaarlijks ook honderden toeristen naar het Portugese eiland Madeira. Dit eiland staat ook wel bekend als het bloemeneiland. Je kunt er prachtig wandelen en vindt er diverse stranden. Door de wind van zee heerst er een zeer prettig klimaat. Andere populaire bestemmingen zijn Corsica, Tenerife, Andalusië en Picos de Europa.