Vanaf welke leeftijd een zakmes voor je kind kopen?

Op zoek naar het perfecte kinderzakmes voor jonge avonturiers? Wil je weten vanaf welke leeftijd je een zakmes voor je kind moet kopen? Bij OutdoorOnly begrijpen we hoe belangrijk het is om kinderen veilig en verantwoord kennis te laten maken met de wereld van kamperen en buitenleven. Het stimuleert de ontwikkeling van je kind. Ik weet nog wel dat wij vroeger met onze zakmessen landjepik deden.

Ook kan het leuk zijn je kind kennis te laten maken met de benodigdheden om te kunnen survivallen. Denk aan het gebruik van een zaklamp, het eten uit blik en niet te vergeten; het zakmes. Bekijk op onze pagina: het beste kinderzakmes, welke het beste is voor jouw kind. Een zakmes bij je dragen voelt voor veel mensen veilig en is handig, wanneer je ruige stukken van een natuurgebied moet passeren. Er zijn speciale zaklampen en zakmessen voor kinderen. Vanaf welke leeftijd mag een kind een zakmes bij zich dragen? Hoe werkt een kinderzakmes? In dit artikel vertel ik je er alles over. 

Vanaf welke leeftijd kan een kinderzakmes worden gekocht?

Er is geen minimumleeftijd voor kinderen om een kinderzakmes te gebruiken. Het belangrijkste is dat je kind op een veilige manier met het zakmes kan omgaan. Probeer als ouder zelf een inschatting te maken. Het ene kind zal sneller en vaardiger met een zakmes kunnen omgaan dan het andere kind. Dat is helemaal normaal.

Het is ook belangrijk om naar de motoriek van het kind te kijken bij het bepalen van de geschikte leeftijd om een eerste kinderzakmes te geven. Als je kind soms nogal onhandig kan zijn, is het beter om te wachten met het geven van een zakmes voor kinderen. Dit kan namelijk leiden tot gevaarlijke situaties.

Veiligheid bij het gebruik van een kinderzakmes 

Een kind kan zich bezeren aan een kinderzakmes. Om deze reden is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van je kind tijdens het gebruik van een zakmes. Laat het kind bijvoorbeeld eerst spelen met een bot zakmes, welke je zelf nog van jaren geleden in de kast hebt liggen. Als je ziet dat je kind hier op een veilige manier mee omgaat, kun je kiezen om een nieuw kinderzakmes aan te schaffen.

Niet alleen als je af en toe met je kind de natuur ingaat, heb je de mogelijkheid om hem of haar kennis te laten maken met een kinderzakmes. Ook op de scouting leren kinderen al op relatief jonge leeftijd verantwoord en veilig te werken met zakmessen.

Vanaf welke leeftijd een zakmes voor je kind kopen

Kinderzakmes hoort scherp te zijn 

Waar het eerste zakmes voor je kind best een beetje bot mag zijn, hoort een nieuw kinderzakmes scherp te zijn. Soms wordt ten onrechte gedacht dat een kinderzakmes altijd bot is; dat is niet het geval. Het is zelfs zo dat een bot mes de kans op ongelukken onbedoeld kan vergroten. Bij botte messen zet je kind meer kracht om iets voor elkaar te krijgen, waardoor deze sneller uitschiet. Je kind wil er mee kunnen snijden in afgebroken takken, en ze willen er fruit mee kunnen snijden als zij een appel of peer vinden in de boomgaard. 

Maak duidelijke afspraken met je kind 

Om de veiligheid van je kind, maar ook die van diens omgeving te waarborgen is het verstandig om samen heldere afspraken te maken over het gebruik van een zakmes. Een belangrijke eerste stap hierin is zelf het goede voorbeeld geven. Als jij op verantwoorde wijze met het zakmes omgaat, zal je kind dit in veel gevallen ook doen.

Zorg er daarnaast voor, dat je kind het zakmes alleen gebruikt als jij in de buurt bent. Een kind hoort het kinderzakmes bijvoorbeeld niet mee naar school te nemen. Na de outdoor activiteiten waarbij jullie het zakmes gebruikt hebben, kun je het kind vragen het zakmes aan je terug te geven. Het verkleint de kans op gevaarlijke situaties aanzienlijk. 

Zakmes regels opstellen met je kind 

Het niet mee naar school nemen van een zakmes en het uitsluitend gebruiken hiervan in het bijzijn van jou als ouder zijn twee voorbeelden van regels die je vast zou kunnen stellen met je kind. Er zijn meer zakmes regels voor kinderen. Hieronder bied ik je enige inspiratie die ik samen met andere ouders heb opgesteld. Pik er zelf een paar uit, om afspraken te maken met jouw kind. 

  • Gebruik het kinderzakmes nooit als een wapen, ook niet wanneer je iemand voor de grap wilt bedreigen. De kans op ongelukken is te groot. 
  • Probeer altijd van je af te snijden bij het gebruik van een zakmes voor kinderen. Mocht je uitschieten, dan loop je op deze manier zelf geen letsel op.
  • Snijd nooit in levende objecten; dit kunnen dieren zijn, maar bijvoorbeeld ook bomen of andere planten in een goede conditie. Gebruik het kinderzakmes alleen bij hout wat je op de grond vindt. 
  • Gebruik het zakmes niet wanneer je in beweging bent. Sta stil en haal vervolgens het kinderzakmes tevoorschijn. Al lopend of fietsend levert het gebruik van het zakmes gevaarlijke situaties op. 
  • Laat het zakmes nooit uitgeklapt, op het moment dat je deze opbergt. Klap het zakmes eerst in en berg deze vervolgens op. 
  • Klap het kinderzakmes op een veilige manier in; pas op dat je vingers niet tussen het mes en de basis van de tool zitten. 
kinderzakmes regels

Wat is jouw mening over kinderzakmessen? 

Vanaf welke leeftijd vind jij dat een kind een kinderzakmes zou mogen gebruiken? Maak je onderscheid tussen je eigen kinderen? Laat je ze direct een zakmes voor kinderen gebruiken, of kies je voor het gebruik van een oud en bot model die je vroeger zelf gebruikte? Ouders hebben vaak veel twijfels over en vragen bij het gebruik van een zakmes door kinderen. Dit is heel begrijpelijk, daar een zakmes bij een verkeerd gebruik gevaarlijk kan zijn. 

Ik ben benieuwd wat jouw mening in algemene zin is over de kinderzakmessen en vanaf welke leeftijd je deze aan je kind zou geven. Heeft je kind al een zakmes? In dat geval vraag ik je in de reacties onderaan de pagina te laten weten, welke regels jij met je kind afgesproken hebt. 

Veelgestelde vragen over kindermessen

Zoals reeds genoemd hebben veel ouders vragen over het gebruik van een zakmes door hun kind. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die veel over dit onderwerp gesteld zijn.

Hoe oud moet je zijn voor een zakmes?

Er geldt geen minimumleeftijd voor het gebruik of bezit van een kinderzakmes. Het is aan ouders om te bepalen vanaf welke leeftijd kinderen op een verantwoorde wijze om kunnen gaan met een zakmes. Hierin speelt niet alleen hun verantwoordelijkheidsgevoel mee, maar bijvoorbeeld ook hun motoriek.

Is het legaal om een zakmes te dragen?

In de basis staat het je vrij om een zakmes bij je te dragen, wanneer je bijvoorbeeld gaat wandelen of kamperen in een natuurgebied. Het opvouwbare mes mag maar één snijkant hebben en mag uitgevouwen niet langer dan 28 centimeter zijn. Ter illustratie, een stiletto is geen legaal zakmes. Dit wordt gezien als wapen en is streng verboden.

Welke zakmes voor de scouting?

Bij de scouting maakt men vaak gebruik van zakmessen, om bijvoorbeeld touw te kunnen snijden of zelf een hut te kunnen bouwen. Een zakmes voor de scouting van merken als Opinel en Victorinox zijn sterk aan te bevelen. De messen zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee.


Wat kan je doen met een zakmes?

Met een zakmes kun je het eten bereiden in de wilde natuur, heb je de mogelijkheid om een pad te creëren als je dwars door de struiken of bosschages moet bewegen en kun je een hut bouwen. Snijd er bijvoorbeeld touw mee door, kort stukken hout in, enzovoorts.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *