Nog nooit zijn er zoveel mensen buiten actief geweest. Zo goed als iedereen is door de corona crisis een buiten mens geworden. De zoektocht naar de perfecte kleding is vaak voor veel mensen een uitdaging. Wat draag je met koude dagen en wat draag je met de warme dagen? Of bestaat er een shirt dat werkelijk alles kan? Ben je al benieuwd? In dit artikel neem ik jullie mee in mijn avontuur met het VEKTLØS Tromsø thermoshirt.

VEKTLØS

Allereerst wat is Vektløs en waar staat het bedrijf voor? Vektløs, Noors voor “gewichtsloos”, is een merk dat streeft om iedereen te inspireren om de wonderen van de natuur te ontdekken. Dit doet het merk door de beste uitrusting te produceren voor alle soorten avonturiers en hiervoor tevens gebruik te maken van duurzame materialen en zo een wederdienst te bieden aan de mooie natuur.

Zij komen dan ook sinds kort (2019) met een thermoshirt dat de lichaamstemperatuur reguleert tijdens zowel warmte als kou. Volgens het merk zorgt de unieke samenstelling van het shirt ervoor dat het gebruikt kan worden als base/mid layer en top layer. Maar niet alleen het lage gewicht en de duurzaamheid zijn uniek; Vektløs claimt dat het thermoshirt tot minimaal vijf dagen geurvrij blijft bij meerdaags gebruik!

vektlos thermoshirt

Materiaal en duurzaamheid

Zoals hiervoor al even benoemd, wordt het shirt gemaakt van duurzaam materiaal. Het thermoshirt bestaat voor 50% uit Merino wol (schaap uit nieuw zeeland) en voor de andere 50% uit organische bamboe. De samenstelling van Merino en bamboe zorgt ervoor dat het shirt niet jeukt en zijn functie van isolatie blijft behouden.

Het materiaal is ademend en zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd. Ook tijdens het gebruik van een rugzak blijft het shirt goed droog rondom de rug. Ik ervaar dat persoonlijk als zeer prettig voor de langere hikes of de momenten dat je gaat pauzeren en de rugzak even afgaat. Want die koude rilling over je rug vindt toch niemand prettig?

Naast de ademende en isolerende functie heeft het shirt de eigenschap “lightweight” met een gewicht van 180gr/m2. Naar mijn mening is dit niet het meest bijzondere aspect aangezien de meeste Merinowollen thermoshirts een gewicht hebben van om en nabij 200gr/m2. Ook is het shirt in staat om snel te drogen indien het nat is geworden door weersomstandigheden of inspanning. Wat ik zelf vooral als prettig heb ervaren is het feit dat het shirt goed aansluit op het lichaam en daardoor de lichaamstemperatuur stabiel blijft.

Voelt aan als een tweede huid

Wat bedoel ik met de tweede huid? Thermoshirts horen uiteraard goed aan te sluiten maar kunnen daardoor ook zorgen voor een beperking in bewegingsvrijheid. Het model Tromsø wordt geleverd in muscle fit. Het shirt sluit erg goed aan rondom de schoudergordel en de rest van het lichaam. Ik heb hier meestal een flinke uitdaging in aangezien ik smalle heupen heb en wat breder in de schouders ben door het klimmen.

Het prettige aan Vektløs is dat zij een handige maattabel hebben op de website waar je kunt opzoeken welke maat het beste bij jou past.

Naar mijn mening sluit het shirt dus goed aan, maar biedt tegelijk veel bewegingsvrijheid. Zowel tijdens activiteiten als wandelen, hiken en mountainbiken maar ook tijdens het klimmen voelt het alsof je geen shirt aan hebt. Ideaal als je moeilijke passages moet klimmen of een snelle bocht moet maken tijdens het mountainbiken. Zoals hierboven al benoemd droogt het shirt erg snel na inspanning of door regen! Ideaal als je dan toch besluit na vijf dagen je shirt te wassen en je hebt er maar één meegenomen op je vakantie.

thermoshirt vektlos

Vrij van geur voor 5 dagen

Ik hoor je denken… pas je shirt wassen na vijf dagen? Die jongen is niet helemaal goed bij zijn hoofd? Zoals jullie hierboven gelezen hebben zou dit shirt van Vektløs naar eigen zeggen wel vijf dagen geurvrij blijven. Ideaal voor een avonturier als ikzelf. Ik ben de persoon die met één onderbroek op reis gaat voor zes weken naar Amerika om daar vervolgens 400km te gaan hiken op de PCT.

Veel mensen verklaren mij daarom ook vaak voor gek. Maar heey als ik daar dan ook nog eens fris blijf met één shirt is dat alleen maar mooi meegenomen, scheelt weer gewicht in mijn rugzak! Wat betreft de belofte en de werkelijkheid liggen deze niet ver van elkaar af. Het klopt dat het shirt lang geurvrij blijft na meerdere dagen inspanning.

Persoonlijk vond ik dat het shirt na vier dagen nog fris was maar de geurtjes bleken wel in het materiaal te zitten rondom de oksel. Mijn aura was nog redelijk schoon maar het materiaal zelf begon te ruiken om het maar even zo te noemen. De claim van vijf dagen vind ik daarom persoonlijk niet helemaal correct. Mijn mening gaat eerder naar maximaal drie á vier dagen.

De ultieme base layer

Het Tromsø shirt kan dus zowel worden gebruikt als midden, onder en toplaag afhankelijk van de weersomstandigheden. Gelukkig is het in de maanden februari en maart behoorlijk wisselvallig dus heb ik dit meteen goed kunnen testen. Naar mijn mening is dit shirt inderdaad veelzijdig.

Het biedt warmte als onderlaag en kan ook gedurende de warmere dagen met temperaturen rond de 16-17 graden worden gebruikt als toplaag en verliest hierdoor niet zijn functie. Dus wat mij betreft is het inderdaad een multifunctioneel shirt. Echter is er gedurende het dragen helaas een gat ontstaan in de mouw.

Daarom adviseer ik om het shirt als onderlaag te gebruiken. Indien je hem toch als toplaag draagt, is het aan te raden niet al te wilde activiteiten in te plannen. Wat tenslotte nog belangrijk is om te weten is dat het shirt alleen te krijgen is in een mannen model en dus minder geschikt is voor vrouwen.

wandelen bossen

Samenvatting

Gewichtsloos en ontsnappen aan de zwaartekracht om vervolgens de wonderen van de natuur te ontdekken met een veelzijdig shirt dat niet stinkt. Dit waren mijn verwachtingen van het Vektløs thermoshirt. Ik denk dat het shirt een groot deel van zijn verwachtingen heeft waargemaakt.

Het shirt past goed en heeft een comfortabele mix van materialen. Het veelzijdige shirt van Vektløs is zeker een aanrader voor mensen die opzoek zijn naar een shirt dat gebruikt kan worden in verschillende weersomstandigheden.

Als kritische kanttekening meld ik echter dat het door mij persoonlijk wordt geadviseerd als onder of midden laag, tenzij je alleen gaat wandelen. Het blijft toch zonde om voor de prijs van €85.- na één dag al een gat te hebben in je shirt. Wat betreft het lichtgewicht, tjah, het is lichter dan de meeste Merino thermoshirts maar het scheelt niet veel. Mooi voor de publiciteit maar weinig toevoeging aan het geheel. Al met al een prettig shirt maar wel redelijk aan de prijs.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons ook op sociale media!